Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή (;) του ΔΝΤ υπό όρους

Καμία δέσμευση ούτε για το αν, ούτε για το πότε, θα επιστρέψει το κλιμάκιο

Η δήλωση Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με Λαγκάρντ ΕΔΩ

Κλίμα που αποτυπώνει τα τελευταία "ψήγματα ανοχής" του ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτό που επικράτησε στην 55λεπτη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου κ. Λαγκάρντ. 
Εμβόλιμα στη συνάντηση μεταξύ των δύο, μπήκε για λίγη ώρα και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Τρισέ. Μόλις ο κ. Τρισέ έφυγε, στην αίθουσα μπήκε ειδικό τεχνικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Τόμσεν, ο οποίος μαζί με την κ. Λαγκάρντ έδωσε στον κ. Βενιζέλο ένα τελειωτικό τελεσίγραφο που περιλαμβάνει τους "όρους" ("the terms" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΔΝΤ) που το Ταμείο θέτει στις ελληνικές αρχές για την επιστροφή του στην Αθήνα και τη... συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την 6η δόση
Όπως μετέδωσε αποκλειστικά ο ΣΚΑΪ, η κ. Λαγκάρντ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της με τον κ. Βενιζέλος, σχολίαζε σε άτυπη ενημέρωση Γάλλων δημοσιογράφων "ότι αν οι Έλληνες δεν θέλουν τις συμβουλές και τη βοήθειά μας, εμείς δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτούς".

Ανακοίνωση με πολλά ερωτηματικά
Ειδικότερα η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο λίγα λεπτά μετά το πέρας της συνάντησης λεει ότι η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Βενιζέλος "συζήτησαν τους όρους υπό τους οποίους θα επιστρέψει το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα για να αναλάβει την αξιολόγηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας-- το πιθανότερο αυτήν την βδομάδα". Η σιβυλλική αυτή ανακοίνωση του Ταμείου ψαλιδίζει τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει τα τελευταία 24ωρα η ελληνική πλευρά με τη βεβαιότητα ότι η Τρόικα θα επιστρέψει μετά βεβαιότητας και άνευ όρων στην ελληνική πρωτεύουσα, αφού- σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στο Υπουργείο Οικονομικών- "το ΔΝΤ πείσθηκε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνηση να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με οποιοδήποτε κόστος". Από την ανακοίνωση του Ταμείου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ θέτουν πλέον συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος, γεγονός που επιβεβαιώνει και την ρήξη που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με την ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες πριν το κλιμάκιο της Τρόικα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.

"Θέλουμε τα πάντα γραπτά με υπογραφές"
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Λαγκάρντ απαίτησε από τον κ. Βενιζέλο να ετοιμάσει και να καταθέσει στο Ταμείο μέσα στα επόμενα 24ωρα ένα αναλυτικό κείμενο, που θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των πρόσφατων τελευταίων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, με ακριβή ποσά και χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Ταμείο τηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την δημοσιονομική αποτελεσματικότητα των νέων πρόσφατων μέτρων και, έτσι, προσπαθεί να "δέσει" την ελληνική πλευρά ώστε να κάτσει κάτω και με "χαρτί και μολύβι" να προετοιμάσει ένα δεσμευτικό κείμενο που θα αποτελέσει και την προαπαιτούμενη βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το αν υπάρχουν κι άλλοι όροι που έχει θέσει το ΔΝΤ για την επιστροφή΄του, κι αν αυτοί προβλέπουν την λήψη ακόμα και νέων μέτρων.

Πιθανή αλλά όχι βέβαιη η επιστροφή του ΔΝΤ
Επιπλέον, η ανακοίνωση του ΔΝΤ αφήνει στην κυριολεξία "επί ξύλου κρεμάμενη" την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να διαβεβαιώνει ρητά ούτε για το πότε αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσει ούτε όμως ακόμα και για το αν θα ξεκινήσουν! Το ΔΝΤ κάνοντας λόγο για "μεγάλη πιθανότητα" ("most likely) να γίνει αυτό την τρέχουσα εβδομάδα, δεν φαίνεται να δεσμεύεται για τίποτα αλλά, αντιθέτως, ότι τα πάντα είναι ανοιχτά- ακόμα και σε μία ακραία περίπτωση και να μην επιστρέψει- αν η ελληνική κυβέρνηση δεν πληροί τους όρους που ετέθησαν την Κυριακή το
Βενιζέλος: "Αν δεν κάνουμε τις θυσίες που πρέπει, τότε η εθνική μας κυριαρχία είναι σε κίνδυνο
απόγευμα στον κ. Βενιζέλο κατά τη συνάντηση του με Λαγκάρτν- Τόμσεν. Αμέσως μετά τη συνάντηση, τα στελέχη της ελληνικής αποστολής απέφευγαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ημερομηνία άφιξης.

Βενιζέλος: "Πολλαπλάσιες οι προσπάθειές μας λόγω ύφεσης"
Από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βενιζέλος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσπάθησε να πείσει την κ. Λαγκάρντ για τις προσπάθειες που κάνει η Αθήνα, τις οποίες συνομιλώντας μαζί της, χαρακτήρισε "ως πολλαπλάσιες καθώς γίνονται υπό ένα άνευ προηγουμένου καθεστώς ύφεσης στη χώρα". Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Βενιζέλο να ομολογεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι "η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σε πράγματα και αποφάσεις αναγκαίες που θα μπορούσαν να προχωρήσουν και να είχαν βγει από τον κατάλογο των εκκρεμοτήτων που έχει απέναντι στην Τρόικα. Αποφάσεις που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί, θα ήταν εύκολο να εφαρμοστούν αλλά αυτό δεν έχει γίνει", με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την ολοκλήρωση του μητρώου ανάληψης υποχρεώσεων ή τον τρόπο που οι φορείς της κυβέρνησης ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό". Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος είπε "ότι αν δεν κάνουμε τις θυσίες που πρέπει, τότε η εθνική μας κυριαρχία είναι σε κίνδυνο". Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και η ελληνική αντιπροσωπεία διαμηνύουν ότι "το κλίμα έχει βελτιωθεί για την Ελλάδα αλλά ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν". Νωρίτερα, μιλώντας στο γεύμα του IIF, ο Ευ. Βενιζέλος είχε τονίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος». Ο κ. Βενιζέλος, πριν από τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του IIF Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου.

Μπλέξιμο με τους ξένους δημοσιογράφους
Μεγάλη δυσαρέσκεια από τους ξένους δημοσιογράφους προκάλεσε η παντελής απουσία του κ. Βενιζέλου από την ενημέρωση που περίμεναν να τους κάνει για τις επαφές του εδώ στην Ουάσινγκτον. Μετά το πέρας των επαφών του, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών μόνο τους Έλληνες δημοσιογράφους, γεγονός που ξένοι συνάδελφοι χαρακτήριζαν σε συνομιλίες μεταξύ τους "πρωτόγνωρο", με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ξένοι δημοσιογράφοι να δηλώνει έντονα δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν παραχώρησε καμία συνέντευξη τύπου, ως είθισται και όπως κάνουν οι ομόλογοί του Υπουργοί Οικονομικών στο περιθώριο αντίστοιχων διεθνών συνδιασκέψεων ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας.
Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Γραμμένα σε χαρτί -με υπογραφές και διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστούν- ζήτησε τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο!
«Αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτούς» διαμήνυσε η κ. Λαγκάρντ λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.