Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Σενάρια συνωμοσίας…

Ο άνθρωπος έχει εκ φύσεως μια ροπή προς τα… σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας
Με εμάς τους Έλληνες, αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μεταφέρουμε στο χαρτί, ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο δείχνει να σχετίζεται με την αφόρητη πίεση που ασκείται στην Ελλάδα, γύρω από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, που θα οδηγούσε σε φαινόμενο ντόμινο, και στην κατάρρευση συνολικά της ευρωζώνης.
Σε μερικές ώρες, λήγουν τα CDS της χρεοκοπίας
Δηλαδή, το στοίχημα στο οποίο έχουν ποντάρει αρκετοί με την ανάλογη οικονομική επιφάνεια, προσδοκώντας ότι η Ελλάδα δεν θα αντέξει και θα ...
κηρύξει στάση πληρωμών.
Η αμφιβολία περί της χρεοκοπίας, διατηρείται κυρίως λόγω της πεισματικής άρνησης της Γερμανίας να λειτουργήσει ως έθνος που συμμετέχει σε έναν σχηματισμό αλληλεγγύης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι ως ελεύθερος σκοπευτής, για να μην πούμε… τζογαδόρος.
Επίσης σε μερικές ώρες λοιπόν, η Μπούντεσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο, θα κληθεί να ψηφίσει επί της πρότασης για ενίσχυση των αποθεματικών του EFSF. Δηλαδή, της βασικής δικλείδας για την πρακτική αποφυγή της χρεοκοπίας οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.
Ενόψει αυτής της ψηφοφορίας, η Άνγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από «αντάρτες» στο εσωτερικό του CDU. Και αν δεν καταφέρει να τους πείσει να επιδείξουν κομματική νομιμοφροσύνη, θα χρειαστεί τις ψήφους του SPD, δηλαδή της αντιπολίτευσης, μια εξέλιξη που θα υποθηκεύσει το μέλλον της, και θα αποτελέσει ουσιαστικά την αρχή του τέλους για την ηγεμονία της.
Στα παραπάνω δεδομένα προσθέστε ακόμη ένα: Τη χθεσινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στον… ΣΕΒ της Γερμανίας. Στους βιομηχάνους που, μεταξύ άλλων, αποτελούν και «χορηγούς» των κομμάτων εξουσίας στο Βερολίνο. Ο Πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε, επειδή εμφανίστηκε να δίνει στους Γερμανούς επιχειρηματίες τα πάντα. Και εκείνοι με τη σειρά τους, θα πρέπει λογικά να ενημέρωσαν τα κόμματα της Γερμανίας για την… ικανοποίηση που αισθάνονται, ενόψει της επενδυτικής εισβολής στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι μάλλον λογικό να αναμένει κανείς ότι μετά την αυριανή μέρα, τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα αρχίσουν να υποχωρούν. Και η απόδοση των CDS να πέφτει…
ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: