Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η ευρωπαϊκή μπλόφα... έπιασε!

H χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί διήρκησε συνολικά 25 λεπτά.

Η ευρωπαϊκή μπλόφα... έπιασε!
Αφού επί μία εβδομάδα «μας τρέλαναν» με πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, αφού πάγωσαν τον κόσμο που περίμενε έξοδο από το ευρώ, να χάσει τις αποταμιεύσεις του, να καταστραφεί γενικώς, όλα δείχνουν ότι τώρα οι Ευρωπαίοι ολοκληρώνουν το σχέδιό τους.
Σε λίγο θα σας αναφέρουμε τι ζήτησαν από τον κ. Γ. Παπανδρέου, η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί και αν ο λογαριασμός... βγαίνει
Ο κ. Παπανδρέου, κατά την προσφιλή του τακτική, το δέχθηκε ανεπιφύλακτα.
Η είδηση τώρα:
Από την πλευρά του γαλλογερμανικού άξονα υπήρξε η πολιτική δέσμευση ότι η Ελλάδα είναι... αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης και ότι θα συνεχίσει να παρέχεται η βοήθεια προς την χώρα μας με το όρο όμως ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Το Μαξίμου εκφράζει την ικανοποίηση του, καθώς αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός εξασφάλισε την δέσμευση των δύο ισχυρών της Ευρώπης για το νέο δάνειο της Ελλάδος και τη... διαδικασία ανταλλαγής χρέους, που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στους συνομιλητές του, την αταλάντευτη απόφασή του να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, καθώς και τα έκτακτα μέτρα που εξήγγειλε στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αυτό το οικονομικό πακέτο καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012, γεγονός που κατ' αρχήν αποδέχτηκαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί με την αίρεση της τελικής έγκρισής του από την τρόικα.
Οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά και παρά τον αρχικό σχεδιασμό να συζητήσουν μόνοι, τελικώς τον πρωθυπουργό πλαισίωσαν ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του υπ. Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς και ο πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, προκειμένου να παράσχουν τεχνικές λεπτομέρειες προς τον πρωθυπουργό.
Η επίσημη ανακοίνωση:
Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε και η γαλλική προεδρία με κοινή δήλωση του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος υπογράμμισαν ότι είναι απαραίτητο τώρα περισσότερο από ποτέ να εφαρμοστούν απόλυτα οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στις 21 Ιουλίου από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης ώστε να διασφαλιστεί η
σταθερότητα της ευρωζώνης.
Εξέφρασαν στον Έλληνα πρωθυπουργό τη σημασία της αυστηρής και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που υποστηρίζεται από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, η οποία είναι προϋπόθεση για την καταβολή των μελλοντικών δόσεων του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: