Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κηδεμόνες από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και από την Ευρώπη στην Ελλάδα

Κηδεμόνες από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και από την Ευρώπη στην Ελλάδα
Ο κηδεμονεύων του κηδεμονεύοντος: Ο Πρόεδρος Ομπάμα στέλνει κηδεμόνα στην Ευρώπη – τον υπουργό των Οικονομικών Γκάιτνερ – και η ΕΕ στέλνει κηδεμόνα στην Ελλάδα – τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Ράιχενμπαχ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μέσα έναν απόλυτο πανικό, έχοντας καταφέρει να στρέψει όλους τους κλάδους εναντίον της, με τον λαό εξοντωμένο εξαιτίας των εγκληματικών αστοχιών, η κυβέρνηση παραζαλισμένη προσπαθεί να διαβουλευθεί, να λάβει μέτρα που όφειλε να είχε λάβει πριν… από τις εκλογές του 2009 και συσκέπτεται υπό τον πρωθυπουργό...

Την ώρα που στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους υποχρεώθηκε να παρέμβει ο ίδιος ο πλανητάρχης, στέλνοντας στην γηραιά ήπειρο τον υπουργό του των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και καλώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία να έλθει στα σύγκαλά της και να βρει αμέσως λύσεις, η ελληνική κυβέρνηση έψαχνε χθες ακόμη να βρει τι είναι ΔΕΚΟ και τι όχι και ο υπουργός Μεταφορών (ξανα)ενημέρωνε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των ταξί – ενώ οι ταξιτζήδες, στα όρια της απόγνωσης, μετέτρεπαν πάλι το κέντρο της πρωτεύουσας σε κολαστήριο.

Μέσα σ’ αυτό το πολεμικό κλίμα, ο πρωθυπουργός λαμβάνει σήμερα μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπαρουάν για να προετοιμάσει την τηλεδιάσκεψη.

Από την χθεσινή συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Φιλανδό πρωθυπουργό Κατάινεν δεν βγήκε συμπέρασμα όσον αφορά στις εγγυήσεις – για τις οποίες ο κ.Βενιζέλος εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος.

Και μπορεί η κ. Μέρκελ να διαφώνησε με τον σύμμαχό της στην κυβέρνηση συνασπισμού Φίλιπ Ρέσλερ, που, προσπαθώντας να αποκομίσει εκλογικά οφέλη στη Γερμανία κάνει δηλώσεις περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και η ίδια, αναφερόμενη στη χώρα μας, είπε πως «πρέπει όλες οι ενέργειες να είναι ελεγχόμενες με επίγνωση των συνεπειών, διαφορετικά «πολύ γρήγορα μπορεί να διαμορφωθεί μια κατάσταση στην Ευρωζώνη, την οποία κανείς μας δεν θέλει και η οποία για όλους μας θα είχε πάρα πολύ δύσκολες συνέπειες».

Όπως και νάχει το πράγμα, το προσεχές «άτυπο» - αυτοί έμαθαν από μας ή εμείς μάθαμε απ’ αυτούς; Η κότα έκανε τ’ αβγό ή το αβγό την κότα; - Eurogroup θα διεξαχθεί υπό αμερικανική επιτροπεία, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατ’ εντολήν Ομπάμα, ο Γκάιτνερ θα καλέσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επιταχύνουν την έγκριση των αλλαγών του μηχανισμού διάσωσης, του EFSF και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των κεφαλαίων του, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, αλλά και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη προσφυγή και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, στον μηχανισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γκάιτνερ θα ζητήσει από την Γερμανία να σταματήσει να αντιδράει στην ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF, ενώ αναμένεται όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «να χτυπήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ελαφρά στον ώμο για να τον κάνει να αναγνωρίσει τις ευθύνες που έχει η Ελλάδα».

Παρέμβαση στα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας έκανε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας πως μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως τη συζητούν τώρα ορισμένοι, θα στοίχιζε ακριβά, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Μηχανισμό Στήριξης.

Από την πλευρά του, όμως, ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας Ράινχολντ Μίτερλενερ, ζήτησε την εξέταση «κάθε πιθανού σεναρίου» για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της χρεοκοπίας!

Βέβαια, η κ. Μέρκελ είπε πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, την ώρα που ο πολιτικός της αντίπαλος και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, είπε χθες πως τα περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας αποτελούν «σενάρια διεθνών κερδοσκόπων».

Το μέλλον προοιωνίζεται ζοφερό για όσο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε ώστε να αποκτήσει έστω και μερικά ψήγματα αξιοπιστίας.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος διαψεύστηκε για άλλη μια φορά όσον αφορά στις δηλώσεις του περί «προγραμματισμένης και συμφωνημένης» αποχώρησης της τρόικας.

Μετά τον Ρεν, τον Αλταφάζ, και τον Ρέσλερ, χθες τον διέψευσε και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, που είπε επί λέξει πως «ήταν δυσάρεστη η αποχώρηση της τρόικας»!

Μα αν ήταν «συμφωνημένη και προγραμματισμένη», επειδή αυτή ήταν «η μέθοδος εργασίας» και «ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συνομιλιών», όπως μας έχει πει ο υπουργός, τότε πώς γίνεται να είναι συγχρόνως και «δυσάρεστη»;

Άβυσσος η ψυχή του Πινόκιο! Πολύ περισσότερο που μέγας σάλος έχει ξεσπάσει με την δημοσιοποίηση δηλώσεων του κ. Βενιζέλου, στη διάρκεια των οποίων εξηγούσε μετά μεγάλης ρητορικής δεινότητας γιατί δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται μέσω της ΔΕΗ τέλη τα οποία δεν συνδέονται με την εκπλήρωση υποχρεώσεων σχετιζόμενων με τον τόπο κατοικίας!

Όπως άβυσσος είναι και η ψυχή του ελληνικού πολιτικού συστήματος που – ό,τι κι’ αν λένε – τίθεται υπό την επιτροπεία της Κομισιόν, προκειμένου να λάβει «τεχνική βοήθεια», ώστε να απορροφηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Δηλαδή ήλθε τεχνική βοήθεια επειδή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να κάνει τη δουλειά της.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης (task force) Χορστ Ράιχενμπαχ, βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα για να μας βοηθήσει, λέει, στην τόνωση της ανάπτυξης καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο – προφανώς για τυπικούς λόγους – αφού αν η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει τη δουλειά δεν θα χρειάζονταν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες.

Ας ελπίσουμε ότι θα τους επιτρέψουν να εργαστούν και δεν θα μπλέκονται στα πόδια τους.

Και ας ελπίσουμε να πάνε καλά. Τέλος, ας το θυμόμαστε αυτό, αν τα πράγματα πάνε καλά, η κυβερνητική προπαγάνδα θα μας πει πως… βοήθησαν τον Ράιχενμπαχ να επιτύχει – αυτοί οι επιτυχημένοι!

Να το θυμόμαστε, διότι ακόμη και χθες, μέσα σ’ αυτήν την τραγική σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο κατάσταση, η κυβέρνηση, δια του κ. Ραγκούση, μας απασχολούσε και πάλι με το θέμα των ταξί!


Κηδεμόνες από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και από την Ευρώπη στην Ελλάδα ένα άρθρο από Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια: