Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Εφτασε η «ώρα μηδέν» για χρεοκοπία ή επιβίωση της Ελλάδας

Εξαιρετικά κρίσιμες και ιδιαίτερα καθοριστικές -για την τύχη της Ελλάδας- θα είναι οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα σε επίπεδο ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  
Με την κυβέρνηση να προσπαθεί, μέσω συνεχών ανακοινώσεων για μέτρα, να πείσει την Τρόικα ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο, καθίσταται σαφές ότι -ενόψει και των ψηφοφοριών στα εθνικά κοινοβούλια των δανειστών μας- οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις των επόμενων πολλών μηνών.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με την καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να...
συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική κρίση.
Οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι επιχειρούν την επιτάχυνση της διαδικασίας επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας. Κι αυτό προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές, οι οποίες τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικές και αυτό φάνηκε από τη νέα άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, της Ισπανίας και φυσικά τα νέα ιστορικά υψηλά των ελληνικών επιτοκίων.
Σήμερα το πρωί, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τασκ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Κοινότητας.
Και αυτή η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ε.Ε., κυρίως δε στην εξέλιξη των συζητήσεων σχετικά με την οριστική υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας για την οικονομική διακυβέρνηση.
Μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του διεθνούς οργανισμού σχετικά με το αν θα συνεχίσει να συμμετέχει ή όχι στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Αντιφατικές δηλώσεις
Εν τω μεταξύ κλιμακώθηκαν τα τελευταία 24ωρα οι πιέσεις από την πλευρά των εταίρων προς την κυβέρνηση για την τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ το Βερολίνο συνεχίζει να προβληματίζει σχετικά με την τελική στάση του, δεδομένου ότι τα μηνύματα που στέλνει είναι αντιφατικά.
Συγκεκριμένα, η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή στην κυριακάτικη έκδοση του «Spiegel» καλεί τους συμπατριώτες της να δείξουν υπομονή έναντι της Ελλάδας. «Αυτό που δεν έγινε επί πολλά χρόνια δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα», λέει για την κατάσταση στη χώρα μας, φέρνοντας μάλιστα για παράδειγμα τις δυσκολίες ανασυγκρότησης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση.
Η καγκελάριος κάλεσε τους Γερμανούς να έχουν στη μνήμη τους τις δυσκολίες και το χρόνο που απαιτήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να δημιουργηθούν νέες διοικητικές δομές, να προωθηθεί η νέα τεχνολογία και να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Όπως και τότε έτσι και τώρα πρέπει να κάνουμε υπομονή, ανέφερε.
Την ίδια ώρα που η Καγκελάριος συνιστούσε υπομονή στους συμπατριώτες της, δημοσίευμα του «Spiegel», το οποίο δεν ανέφερε πηγές, υποστήριζε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει δύο σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας. 
Το πρώτο σενάριο προβλέπει παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μετά την πτώχευση και 
το δεύτερο επιστροφή στη δραχμή με δυνατότητα να χρησιμοποιείται το ευρώ για συναλλαγές
Και τα δύο σενάρια χρησιμοποιούν ως «εργαλείο», για να μετριάσουν τις επιπτώσεις στο γερμανικό τραπεζικό τομέα από μια υποθετική πτώχευση της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του οποίου οι λειτουργίες διευρύνθηκαν με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. 
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν εξετάζονται τέτοια σενάρια.
Με απειλή την αποπομπή
Παράλληλα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Γερμανίας, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των συντηρητικών της Γερμανίδας καγκελαρίου, ζητεί να απειληθούν οι υπερχρεωμένες χώρες με αποπομπή από την Ευρωζώνη.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt», υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ταμπού το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις υπερχρεωμένες χώρες που απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους.
Την Παρασκευή συνάντηση των υπουργών Ευρωζώνης
Από την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινοτικών αξιωματούχων και των κυβερνήσεων, το δείγμα γραφής που θα δώσει η κυβέρνηση και φυσικά τη στάση που θα κρατήσει για τη συνέχεια το ΔΝΤ, θα εξαρτηθούν τα αποτελέσματα της άτυπης μεν αλλά εξαιρετικά κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στην Πολωνία. Στόχος της συνεδρίασης αυτής, που θα πραγματοποιηθεί υπό τον προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι η επίλυση των ανοικτών ζητημάτων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
«Αγκάθι» οι εμπράγματες εγγυήσεις που ζητάει η Φινλανδία για να συμμετάσχει στη νέα στήριξη, οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις από την πλευρά πολλών χωρών της Ευρωζώνης που απαιτούν ανάλογη μεταχείριση σε περίπτωση που ικανοποιηθεί η απαίτηση του Ελσίνκι. Θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας, αλλά και τα επιτόκια δανεισμού. Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι Βρυξέλλες, αλλά και πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η νέα στήριξη δεν πρόκειται να δοθεί εάν δεν υπάρξει θετική εισήγηση της τρόικας, η οποία αναμένεται να επιστρέψει μέσα στη βδομάδα στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συζητήσεων για την έκτη δόση.
Πηγή από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 στη Μασσαλία αποκάλυψε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι επιθεωρητές της τρόικας, που διέκοψαν τις συνομιλίες τους με την Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, πιθανότατα να βρουν μία φόρμουλα στην έκθεση προόδου που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα να πορευθεί για λίγους ακόμη μήνες έως ότου τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια εγκρίνουν τις νέες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Πηγή: naftemproki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: