Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Αυξάνουν την ένταση στην Μεσόγειο οι Τούρκοι καθώς οι τουρκικές αρχές με αγγελία προς ναυτιλλομένους (ΝΑΒΤΕΧ) που εξέδωσαν, ανακοινώνουν ότι από 15 Σεπτεμβρίου έως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό πλοίο ( BERGEN SURVEYOR) συνοδευόμενο από συνοδευτικά σκάφη και, ενδεχομένως από τουρκικά πολεμικά πλοία θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή η οποία περιλαμβάνει κομμάτια της τουρκικής, της κυπριακής αλλά και ένα μικρό κομμάτι της ελληνική υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με την...
τουρκική ανακοίνωση ερευνών από νορβηγικό πλοίο “Bergen Surveyor”:«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.
Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις».
Για την διεξαγωγή των ερευνών ούτε η Τουρκία έχει ζητήσει την άδεια μας ούτε η Νορβηγία υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση άδειας για την έναρξη ερευνών.
.
Έφθασε το γεωτρύπανο της Noble στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η πλατφόρμα -γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έφθασε στον προορισμό της, το οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») της Κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε απόψε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή. Αυτό, είπε, έγινε «χωρίς παρενοχλήσεις».
Η διαδικασία εγκατάστασης της πλατφόρμας πάνω από το κοίτασμα που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το γεωτρύπανο θα τρυπήσει το οικόπεδο «Αφροδίτη» σε πρώτο στάδιο μέχρι τα 1700 μέτρα.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία θα γνωστοποιεί την έναρξη της γεώτρησης και θα καλεί τα σκάφη και όλους όσοι ασχολούνται με την ναυσιπλοΐα να μένουν σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων γύρω από το γεωτρύπανο.
Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή σε αποψινή συνέντευξη στην τηλεόραση του ΡΙΚ δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναλόγως των εξελίξεων και εν όψει των απειλών της Τουρκίας.
Η υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Κύπρος προχωρεί κανονικά στις προσπάθειες σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ενημερώνει συνεχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: