Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Κούρεμα» 50% επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα!

Σε κάτι παραπάνω από ανησυχητικά επίπεδα έχει ανέβει πλέον το haircut το οποίο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στα ομόλογα που δέχεται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να τους χορηγήσει ρευστότητα.
Σύμφωνα με πηγές από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει φτάσει στο 50%, ποσοστό το οποίο έως και πριν από λίγους μήνες θα φάνταζε ως εξωπραγματικό.
Είναι όμως ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται οτιδήποτε ελληνικό, ακόμα κι...
από θεσμικούς παράγοντες όπως η ΕΚΤ. Κι όπως είναι φυσικό, τόσο ακραίες καταστάσεις έχουν και τις άμεσες παρενέργειες τους.  
Η πρώτη και σημαντικότερη έχει να κάνει με την μειούμενη ρευστότητα, η οποία αγγίζει τα όρια της, πλέον. Από τη στιγμή που και η ΕΚΤ κλείνει τη στρόφιγγα, τα περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν απελπιστικά.
Μέχρι σήμερα η Φραγκφούρτη ήταν από τους «στηλοβάτες» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το οποίο θα πρέπει να βρει πλέον εναλλακτικές λύσεις, για να συμπληρώσει τις απώλειες που σημειώνονται απ αυτό το μέτωπο. 
Μία από αυτές είναι ο ELA, δηλαδή το ειδικό ταμείο ενίσχυσης της ρευστότητας, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ήδη οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν καταφύγει στις υπηρεσίες του και θεωρείται απλώς θέμα χρόνου το ίδιο να κάνουν και οι υπόλοιπες.
Και βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ωστόσο οι τραπεζίτες προσπαθούν να αποφύγουν, καθώς θα σημαίνει τη μείωση της διοικητικής τους αυτοδυναμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: