Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Βενιζέλος – Παπανδρέου: ένας γάμος για μια κηδεία (του ΠΑΣΟΚ)

Με επιφυλακτικότητα και πολιτική προσοχή συνεργάζονται Παπανδρέου και Βενιζέλος. 
Αν και η συνεργασία τους σε προσωπικό επίπεδο είναι καλή, και οι δύο γνωρίζουν ότι ακολουθούν ασύμπτωτες πολιτικές πορείες, αλλά στην παρούσα φάση η συνεργασία εξυπηρετεί αλλήλους. 
Μάλιστα ο ΓΑΠ έχει προειδοποιηθεί από συνεργάτες του (που δεν ήταν εναντίον της αναβάθμισης του Βενιζέλου) ότι ουσιαστικά δεν πρέπει να του έχει εμπιστοσύνη και ότι «συνάπτει σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, απλώς δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος».
Στην παρούσα φάση ...
ο ΓΑΠ είχε ανάγκη κάποιον που θα του κάνει την δουλειά, θα αναλάβει την ουσιαστική διακυβέρνηση, θα κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, θα αλλάξει το κλίμα.
Και ο Βενιζέλος ένοιωθε ότι πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά «πρωθυπουργίσιμου» και διεθνείς επαφές στις οποίες υστερούσε και τον καθιστούσαν «πολιτικό εσωτερικής κοπής». Βέβαια έτσι και οι δύο συνέδεσαν την τύχη τους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που ο ένας από τους δύο θα έχει ευκαιρία την επόμενη ημέρα.
Επί της ουσίας όμως, ο Ε. Βενιζέλος έκανε όμως κατά την γνώμη μας ένα ακόμα στρατηγικό λάθος: αποδέχθηκε την (πολιτική και ψυχολογική) ανάγκη του Γ. Παπανδρέου μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. να πανηγυρίσει και να γυρίσει στην Ελλάδα «τροπαιοφόρος». 
Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, θα έπρεπε να είναι συγκρατημένος και να γνωρίζει ότι μπορεί η οικονομία να είναι κλίμα (οπότε χρειάζονταν τα πανηγύρια), αλλά υπάρχουν αντικειμενικές και εξωγενείς συνθήκες που την ορίζουν και καθορίζουν το κλίμα.
Έτσι σήμερα βιώνει την μέγιστη αντίφαση.  
Ο ίδιος να θεωρεί ότι πέτυχε στην αποστολή του «να σώσει την Ελλάδα» (φέρνοντας κάπου 100 δις δάνειο και «κουρεύοντας το δημόσιο χρέος κατά 20%), αλλά η οικονομία να παραμένει σε δεινή θέση, η κοινωνική κατάσταση να επιβαρύνεται και  το κλίμα να έχει ήδη αρχίσει να χαλάει. Και επειδή ο υπουργός μιλά με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, οφείλει τώρα να παραδεχθεί ότι το άθροισμα είναι αρνητικό.
Αν «μεταφράσουμε» πολιτικά την κατάσταση, θα διαπιστώσουμε ότι τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα για τους πολίτες, την οικονομία και το ΠΑΣΟΚ. 
Ποιος θα την χρεωθεί; Ο ΓΑΠ, που αφού πανηγύρισε, κρύβεται ;  
Ο Βενιζέλος «θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», που θα πρέπει να φέρει και νέα μέτρα, να βγει μπροστά και να αγωνιστεί να πάρει τη νέα δόση με τους δυσμενείς όρους του μνημονίου.
Τον «καυτό» Σεπτέμβριο, όπως έχει προειδοποιήσει ο Βενιζέλος, οι δημοσκοπήσεις θα επανέλθουν και δεν θα καταγράψουν αλλαγή κλίματος, αλλά θα επιβεβαιώσουν την εικόνα του Ιουλίου: κατάρρευση του κοινωνικού και κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, πλήρης αποδυνάμωση του προφίλ του Παπανδρέου, άνετη πρωτιά τη ΝΔ και πολιτική υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά.  
Αν μάλιστα η ΝΔ εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, οι εξελίξεις θα πρέπει να είναι δυναμικές για να αντιστραφούν  τα δεδομένα.
Όλα αυτά, όπως και την παγκόσμια οικονομική κρίση, θα τα πληρώσει ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος θα είναι μέρος του προβλήματος και όχι επιλογή για την επόμενη ημέρα. 
Γι’ αυτό έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν ότι ο Βενιζέλος κινήθηκε «με σημαία ευκαιρίας 20 ημερών»
«Τουλάχιστον οι επιτελείς του Παπανδρέου σχεδιάζουν με ορίζοντα 2 – 3 μηνών και όχι 20 ημερών», πρόσθεταν.
Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: