Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Έρχεται νέα περαίωση - Συγχωροχάρτι σε όσους "ξέχασαν" να δηλώσουν φόρους


* - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα με τα ποσά που θα επιβληθούν
* - Αφορά 500.000 άτομα που δεν "περαίωσαν" στην πρώτη φάση
* - Άτομα με μεγάλη περιουσία άνω των 400.000 στο "στόχαστρο"

Άλλη μια «νέα» ευκαιρία σε όσους θέλουν να σβήσουν μια και καλή το φορολογικό τους παρελθόν, δίνει το υπουργείο Οικονομικών:... Θα χρειαστεί βεβαίως να καταβάλλουν και το σχετικό αντίτιμο, όπως αυτό ορίζεται στην «νέα περαίωση» που ενεργοποιείται σε λίγες ημέρες με την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.
Ποιους αφορά η ρύθμιση; Περισσότερους από 500.000 φορολογούμενους που ενώ είχαν λάβει το σημείωμα της προηγούμενης διαδικασίας περαίωσης «γύρισαν την πλάτη στη ρύθμιση», μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ καθώς και επιχειρήσεις –εισηγμένες ή μη- με τζίρο από 20-40 εκατ. ευρώ.

Τώρα αυτοί έχουν την ευκαιρία να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους, λίγο πριν η Εφορία τούς ελέγξει με διαδικασίες - εξπρές.
Το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων θα γίνεται με την αποδοχή από τον φορολογούμενο του εκκαθαριστικού σημειώματος εντός 5 ημερών από την κοινοποίησή του, ενώ θα μπορεί να το υποβάλει και μόνος του, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011. Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη ρύθμιση της περαίωσης, είχαν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.


Τα ελάχιστα ποσά φόρου που πρέπει να καταβληθούν –ακόμη και για μηδενικές δηλώσεις- για να περαιωθούν οι ανέλεγκτες χρήσεις έχουν ως εξής:


Είδος επιτηδευματία Φόρος που βεβαιώνεται

Μη υπόχρεος ή επιτηδευματίας που δεν τήρησε Βιβλία ή τήρησε Βιβλία Α’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. 300 ευρώ
Επιτηδευματίας που τήρησε βιβλία Β’ κατηγορίας 500 ευρώ
Ελεύθερος επαγγελματίας που τήρησε βιβλία Β΄κατηγορίας 700 ευρώ
Επιτηδευματίας που τήρησε βιβλία Γ’ κατηγορίας 700 ευρώ
Ελεύθερος επαγγελματίας που τήρησε βιβλία Γ’ κατηγορίας 1000 ευρώ

Με άλλη ρύθμιση – «σκούπα» δίνεται η ευκαιρία σε όσους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, να το κάνουν τώρα, χωρίς προσαυξήσεις!

Έτσι, βιβλία, τιμολόγια, αποδείξεις και βεβαιώσεις μέχρι και μιας δεκαετίας πίσω θα πρέπει να αρχίσουν να μαζεύουν από τώρα, όσοι «ξέχασαν» στο παρελθόν να υποβάλουν δηλώσεις στην εφορία.
Για να μη χάσουν την ευκαιρία, αν θέλουν να γλιτώσουν τα πρόστιμα επειδή στο παρελθόν παρέλειψαν -είτε από άγνοια είτε σκοπίμως- να δηλώσουν κάποια εισοδήματά τους, το ΦΠΑ κλπ, θα πρέπει να σπεύσουν πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου στις ΔΟΥ για να το πράξουν, χωρίς να υποστούν άλλες κυρώσεις παρά μόνο να πληρώσουν όσα θα πλήρωναν και τη χρονιά εκείνη σε φόρους, ενώ απαλλάσσονται πλήρως εάν δεν προκύπτει καν επιπλέον φόρος.
Οδηγίες θα περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ετοιμάζεται να σταλεί άμεσα στις εφορίες, βάσει των οποίων:
- δίνεται δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο, με ευνοϊκούς όρους όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων.
- η ρύθμιση πραγματοποιείται με υποβολή δηλώσεων μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου (δηλ. τέλη Σεπτεμβρίου) και καταβολή του οφειλόμενου φόρου.
- για το φόρο που οφείλεται με τις ανωτέρω δηλώσεις, δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, εφόσον αυτός καταβληθεί εφ' άπαξ,
- αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις αυτή προσαυξάνεται με την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% για τις περιπτώσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από το 2010 και μέχρι τον Αύγουστο φέτος.
- σε περίπτωση που με τις εν λόγω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
Ο τρόπος καταβολής των ποσών που προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ορίζεται ως εξής: 
α) ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφ' άπαξ για μεν τα νομικά πρόσωπα με την υποβολή της δήλωσης για δε τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση.
β) για τις λοιπές φορολογίες ο φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφ' άπαξ (χωρίς πρόσθετο φόρο) είτε σε έξι δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, της πρώτης καταβαλλομένης ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων και των επομένων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: