Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Παγκόσμια αγωνία για τα χρέη

Ο πανικός των τελευταίων ημερών στα χρηματιστήρια και τις αγορές χρέους δεν άργησε να μεταδοθεί και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.  
Εν όψει του ανοίγματος των αγορών κυβερνήσεις, επικεφαλής κρατών, οικονομικοί και πολιτικοί συνασπισμοί τρέχουν κάτι να προλάβουν. 
Τι ακριβώς; 
Κατά κύριο λόγο τις συνέπειες από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και την πανθομολογούμενη αφερεγγυότητα των «λύσεων» της ευρωζώνης.
Οι αναφορές (και οι φόβοι) των αναλυτών παγκοσμίως σε αναμενόμενη «αιματοχυσία» δεν μπορούν να μην... ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Ήδη:

● Τα αραβικά και το ισραηλινό χρηματιστήριο κατέρρευσαν υπό το βάρος της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τη Standard and Poor's.

● Χθες το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G20 είχαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη.

● Επρόκειτο να ακολουθήσουν οι ομόλογοί τους των G7, λίγο πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με ατζέντα, μεταξύ άλλων, την επίσπευση της συνάντησής τους, που είχε προγραμματιστεί για τα... μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς το πρόβλημα της Ιταλίας έχει καταστεί υπερεπείγον.

● Στο τηλέφωνο τα είπαν ο Σαρκοζί (προεδρεύων των G7 και G20) και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον – και προφανώς όχι για το πότε θα έχουν το επόμενο ραντεβού για τσάι.

● Τηλεδιάσκεψη είχαν και οι κορυφές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα – απ’ όσα έγιναν γνωστά – το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, κάτι που λίγες ώρες πριν διαψευδόταν. Αν δηλαδή θα αποφάσιζε να επιτείνει τη μετατροπή της σε αποθήκη τοξικών ευρωπαϊκών ομολόγων.

[Σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες, η ΕΚΤ επρόκειτο να παρέμβει υπέρ των ομολόγων των δύο χωρών (με βάσιμες τις υποψίες ότι αυτό είχε ήδη συμβεί ανεπισήμως από την Παρασκευή), χωρίς ωστόσο κάτι να καθησυχάζει για την αποτελεσματικότητα αυτής της παρέμβασης, η οποία, κατά το προηγούμενο παρόμοιων περιπτώσεων, είχε μόνο βραχυπρόθεσμο και εύθραυστο αποτέλεσμα].

● Ο Μπάρακ Ομπάμα, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης – και μάλιστα με αρνητική προοπτική – ζήτησε ενότητα των κομμάτων ώστε να βρεθεί... «υγιής» διέξοδος από το πρόβλημα του χρέους.

● Η Κίνα, ελάχιστα πεπεισμένη ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, πήγε πολλά βήματα παραπέρα ζητώντας ένα νέο και πιο σταθερό παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα επισημαίνοντας μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua:

«Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει πλέον κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα χρέους και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των assets που έχει η Κίνα σε δολάριο. (...) Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμβιβαστεί με το οδυνηρό γεγονός ότι οι παλιές καλές ημέρες, όταν μπορούσε απλώς να δανειστεί και να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, έχουν περάσει».



Ευρωπαϊκή αναξιοπιστία

Ενώ όμως η Κίνα φοβάται ότι οι αναμενόμενες περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο οικονομίες της Ασίας, να βάλουν φουρνέλο στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να βάλουν ανεξέλεγκτη φωτιά στα τόπια της παγκόσμιας οικονομίας, η Ευρώπη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

● Στη Γερμανία θεωρούν ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ είναι μια ακόμη απόδειξη της κατάρρευσης του αμερικανικού... πρεστίζ! Μάλιστα το περιοδικό Focus, γνωστό από τις υποτιμητικές αθλιότητες εις βάρος της Ελλάδας, τη χαρακτήρισε... «δημόσιο εξευτελισμό».

● Η Γαλλία, διά του υπουργού της επί των Οικονομικών, αναμένοντας τη δική της υποβάθμιση και δημιουργώντας την αμυντική της επιχειρηματολογία, αμφισβητεί αυτήν των ΗΠΑ επειδή ενδεχομένως βασίζεται σε... «μη ομόφωνα στοιχεία». Δεν άντεξε όμως ο Μπαρουέν να μην σημειώσει ότι η υποβάθμιση αποτελεί επιβεβαίωση του ότι οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η γαλλική και η γερμανική – βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ίδιες επείγουσες προτεραιότητες: την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

● Και στις δύο χώρες αρκούνται να επιβεβαιώνουν ότι θα εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, οι οποίες εμετρήθησαν εκ μέρους των αμέσως ενδιαφερομένων και εκρίθησαν από ατελείς έως... κοροϊδία – εξ ου και η ένταση των πιέσεων στα ενδότερα της ευρωζώνης. Και μην πείτε ότι δεν το επισημάναμε εξ αρχής – τόσο στο έντυπο όσο και στο ηλεκτρονικό «Ποντίκι»...

● Μόνο που η εφαρμογή των αποφάσεων εκτιμάται ότι... ενδέχεται να εγκριθεί κατά τον... Σεπτέμβριο από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ η απειλή ενός «κραχ» αφορά τον τρέχοντα μήνα.

Όμως το μπάχαλο και οι αυτοδιαψεύσεις δεν τελειώνουν εδώ. Ούτε, φυσικά, η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, ως συνήθως, βρέθηκε να θριαμβολογεί καθισμένη πάνω σε μια φούσκα και τώρα αντιμετωπίζει με τρόμο όχι μόνο τη διάψευση όσων ισχυριζόταν προ ημερών, αλλά και την ένταση που λαμβάνει η παγκόσμια κρίση – και χρέους και, συνολικότερα, οικονομική...
Από topontiki.gr
Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: