Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κάντο όπως ο Ιρλανδός κ. Παπανδρέου, ο οποίος...

...δείχνει το δρόμο της επαναδιαπραγμάτευσης!

Ο νικητής των εκλογών στην Ιρλανδία, ο κεντροδεξιός Εντα Κένι, ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί σκληρά τους όρους του Μνημονίου που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. 
Δεσμεύθηκε στο εκλογικό του σώμα ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου, και τώρα καλείται στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου να τηρήσει τη δέσμευσή του. 
Θα το κάνει.  
Εμείς τι κάνουμε; ...
Εμείς περιμένουμε να ωφεληθούμε από την όποια θετική έκβαση θα έχει η προσπάθεια του Ιρλανδού πρωθυπουργού. 
Στην περίπτωση, δηλαδή, που καταφέρει να πείσει τους Γερμανούς να δεχθούν τη μείωση του επιτοκίου του δανείου, θα τρέξουμε κι εμείς μπας και πετύχουμε και μείωση του δικού μας δανείου. 
Αυτό λέγεται «σκληρή διαπραγμάτευση» αλά Ελληνικά ή αν προτιμάτε «προάσπιση» του εθνικού συμφέροντος με τη τεχνική της «γλάστρας»
Διότι το σχέδιο με το οποίο πάμε στη σύνοδο κορυφής έχει πηγή έμπνευσης την παροιμία:  
«Προς χάριν του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα». 

Statesmen 

Σχόλιο Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.: Βίοι αντίθετοι για τις δύο χώρες, από τις οποίες
η μία επιλέγει επαναδιαπραγμάτευση και ανάπτυξη,
ενώ η δεύτερη Μνημόνιο και ύφεση.
Στην Ιρλανδία προχωρούν άμεσα και μεθοδικά με στόχο το συμφέρον της οικονομίας της χώρας τους και των πολιτών της, κάνοντας τις απαραίτητες διαπραγματευτικές κινήσεις και επιλέγοντας ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής με τη λήψη μέτρων τα οποία οδηγούν στη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μένει οχυρωμένη πίσω από ένα Μνημόνιο που διαπιστώνει και η ίδια ότι έχει οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο, αλλά εμφανίζεται αδύναμη να διαπραγματευθεί και περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια τις αποφάσεις της Γερμανίας και των άλλων ισχυρών, συνεχίζοντας, όμως, να λαμβάνει σκληρά μέτρα που μειώνουν τα εισοδήματα, βάζουν λουκέτο σε επιχειρήσεις και εκτοξεύουν την ανεργία στα ύψη.
Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι οποιαδήποτε θετική απόφαση ληφθεί για την Ιρλανδία θα εφαρμοστεί και για την Ελλάδα, η οποία περιμένει από τους άλλους να της ανοίξουν το δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: