Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Οι ακριβείς διαστάσεις της κλίνης, όπου θα μας ξαπλώσει ο Προκρούστης

Πόσο λένε ότι θα είναι η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στις εκλογές;
Σιγά να μην είναι μόνο τόσο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεδονία", ήδη από τον Νοέμβριο γνωρίζει η κυβέρνηση, τι θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο.

Τούτο, διότι περιγράφεται ακριβώς στις 67 σελίδες της έκθεσης που συνέταξε το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΔΝΤ, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του τακτικού τριμηνιαίου ελέγχου, που πραγματοποίησε (μαζί με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) κατά το διάστημα από τις 15 έως τις 22 Νοεμβρίου, όταν και τότε είχαν επισκεφθεί όλοι μαζί την Αθήνα. 
Στην έκθεση, η οποία ...
συνόδευσε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τον διεθνή οργανισμό, περιλαμβάνεται ο νέος κατάλογος σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν από την κυβέρνηση τουλάχιστον την τριετία 2012-2014.
Το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΔΝΤ συμπεριέλαβε τα μέτρα σε αναλυτικό πίνακα που βρίσκεται στη σελίδα 46 εκείνης της έκθεσης.
Ιδού, τι περιγράφεται στην σελίδα 46, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Περιγράφονται τα παρακάτω μέτρα, τα οποία φαίνεται ότι υιοθετούνται πλήρως από την κυβέρνηση με το νέο μνημόνιο.
Αυτά τα μέτρα, προβλέπουν τις ακριβείς διαστάσεις της κλίνης, όπου θα ξαπλώσουμε, για να φέρει το σώμα μας στις σωστές διαστάσεις, ο σημερινός Προκρούστης, που ακούει στο όνομα Τρόϊκα.  
Διαβάστε λοιπόν τι ακριβέστερα προβλέπει:
1) Τη μείωση των επιδομάτων και των λοιπών εισοδηματικών ενισχύσεων κοινωνικού χαρακτήρα για όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας
Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 6.480 ευρώ θα λαμβάνουν σημαντικά μειωμένα τα ποσά συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ και το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων!
2) Την κατάργηση των επικαλύψεων που παρατηρούνται στα οφέλη από την καταβολή επιδομάτων ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει για παράδειγμα ότι ένας πολύτεκνος μισθωτός, ο οποίος εισπράττει από τον εργοδότη του επίδομα οικογενειακών βαρών προσδιοριζόμενο με βάση τον αριθμό των παιδιών που τον βαρύνουν δεν θα δικαιούται να εισπράττει κι από τον ΟΓΑ πολυτεκνικό επίδομα!
3) Τη συνέχιση του «παγώματος» των προσλήψεων και τη μείωση του προσωπικού σε όλη τη «γενική κυβέρνηση».
4) Την αύξηση των ωρών εργασίας των υπαλλήλων και των λειτουργών του δημοσίου από τις 7 στις 8 την ημέρα, ώστε το ωράριο του δημόσιου τομέα να εξομοιωθεί με το ωράριο του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε ήδη ότι θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
5) Την επιβολή περιορισμών στο ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του Δημοσίου. Προτείνεται π.χ. να μειωθεί η αναλογία των επιδομάτων προς τους βασικούς μισθούς και να συνδεθούν τα επιδόματα με την παραγόμενη εργασία.
6) Την αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των βασικών μισθών όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου. Σήμερα, η μισθολογική ωρίμανση, δηλαδή η άνοδος των αποδοχών κάθε υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο γίνεται ανά διετία. Δηλαδή, κάθε δύο χρόνια ο υπάλληλος ανεβαίνει σε νέο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του αυξάνεται. Προτείνεται, λοιπόν, αυτό το χρονικό διάστημα να αυξηθεί πάνω από τα δύο χρόνια, ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν «παγωμένοι» για μεγαλύτερα διαστήματα!
7) Συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, δηλαδή στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρόμων, στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, την ύδρευση, τα τηλεφωνικά και τα ταχυδρομικά τέλη, για την κάλυψη του κόστους.
8) Τον περιορισμό των κρατικών επιδοτήσεων των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΔΕΚΟ.
9) Τη συνέχιση του «παγώματος» των προσλήψεων, την περαιτέρω μείωση στα επιδόματα των εργαζομένων και την περικοπή του λειτουργικού κόστους σε όλες τις ΔΕΚΟ.
10) Την πώληση μη στρατηγικών τομέων.
11) Την κατάργηση όλων των φορέων που θεωρούνται ότι «δεν προσφέρουν έργο».
12) Την κατάργηση φορέων με λειτουργίες και αρμοδιότητες που επικαλύπτονται και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στις αρμόδιες διευθύνσεις των εποπτευόντων υπουργείων.
13) Τη συγχώνευση φορέων που εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες για την εξουδετέρωση των επικαλύψεων. Συνολικά, προτείνεται να καταργηθούν 200-300 οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου.
14) Περαιτέρω «διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ», μέσω της μείωσης των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλοί συντελεστές. Προτείνεται ουσιαστικά η μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερμειωμένο και τον μειωμένο συντελεστή -που από την 1η-1-2011 θα είναι 6,5% και 13% αντίστοιχα- στον υψηλό συντελεστή 23%. Ζητείται επίσης η κατάργηση της εφαρμογής συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% στα ελληνικά νησιά. Από τις νέες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ που ζητά το ΔΝΤ αναμένεται να προκύψουν ανατιμήσεις της τάξης του 10%-20% σε μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης, τα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων, τα κόμιστρα των ταξί, οι λογαριασμοί, ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, οι υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, οι ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κτλ.
15) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη φορολογία των εισοδημάτων των επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), μέσω της μείωσης των ποσοστών των αποσβέσεων, της κατάργησης φοροαπαλλαγών και της διατήρησης του ελέγχου των ενδοομιλικών τιμολογήσεων μέσω της επιβολής νέων κανόνων και περιορισμών. Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των φορολογητέων καθαρών κερδών των ανωνύμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
16) «Εκλογίκευση» του συστήματος φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή από μισθώματα, υπεραξίες μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, τόκους καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ρέπος κτλ. Όπως επισημαίνεται, το καθεστώς φορολογίας των εισοδημάτων αυτών είναι περίπλοκο.
17) Τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών του ελληνικού κράτους.
Ας πάμε να παραγγείλουμε νέα ρούχα ή να κοντύνουμε τα παντελόνια μας, γιατί το νέο μας σώμα θα είναι πολύ μικρότερο, τα παντελόνια θα σέρνονται στο πάτωμα.
Πόσο λένε ότι θα είναι η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στις εκλογές;
Σιγά να μην είναι μόνο τόσο.
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: