Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ασυνήθιστη συγκέντρωση πτηνών στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας

Εδώ ξεχειμωνιάζει περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού της Κοκκινόχηνας
Ολοκληρώθηκε η φετινή χειμερινή απογραφή των υδρόβιων πτηνών
που για σχεδόν μισό αιώνα παρακολουθεί μεγάλη εποχιακή μετανάστευση των πουλιών στην περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. 
Η Βουλγαρία συμμετέχει στη διαδικασία αυτή από το 1977. 
Η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο για αρκετά σπάνια είδη διαχειμαζόντων υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών που έρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη και την Ασία.
Εδώ ξεχειμωνιάζει περίπου το... 70% του παγκόσμιου πληθυσμού της Κοκκινόχηνας, το 40% του ευρωπαϊκού πληθυσμού της μεγάλης Ασπρομετωπόχηνας και περίπου το 20% του πληθυσμού της Λαγγόνας
"Αυτή τη στιγμή ακόμα αναλύονται τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων των ομάδων εθελοντών από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αλλά ήδη διαφαίνονται μερικά χαρακτηριστικά φαινόμενα για το φέτος". Αυτό είπε για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο Γιορντάν Χρίστοφ, αρμόδιος για τη χειμωνιάτικη απογραφή από πλευράς της Βουλγαρικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών.

"Στην νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στις λίμνες γύρω από το Μπουργκάς, καταγράφηκαν 180 χιλιάδες περίπου πουλιά, και στη βόρεια ακτή – ακόμα 200 χιλιάδες πουλιά", είπε ο εμπειρογνώμονας. "Αυτό σημαίνει ότι αυτό το χειμώνα έχουμε σχεδόν κατά ένα τρίτο περισσότερα πουλιά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2010 ο αριθμός των διαχειμαζόντων πτηνών ήταν περίπου 300 χιλιάδες για όλη τη χώρα".

Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά ασυνήθιστο και οι ορνιθολόγοι θα ψάχνουν για τις αιτίες του: "Συνήθως, όταν έχουμε πιο ήπιους χειμώνες, στη χώρα μας ξεχειμωνιάζουν λιγότερα πτηνά από ότι έχουμε όταν κάνει πολύ κρύο", εξηγεί ο Γιορντάν Χρίστοφ.
"Φέτος, όμως, παρατηρούμε κάτι διαφορετικό – παρά τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, είχαμε περισσότερα διαχειμάζοντα πτηνά, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω ανάλυσης. Η πιο πιθανή αιτία είναι καιρικές ιδιαιτερότητες σε όλη την περιοχή μελέτης".

Τα περισσότερα διαχειμάζοντα πτηνά στη Βουλγαρία είναι τα υδρόβια – ιδίως πάπιες και χήνες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των Ασπρομετωπόχηνων συνήθως είναι γύρω από τις λίμνες Σάμπλα και Ντουράνκουλακ στη βορειοανατολική Βουλγαρία, όπου το χειμώνα πέρασαν φέτος περίπου 11 χιλιάδες από αυτές. Περίπου 1.500 ήταν οι εκπρόσωποι της Κοκκινολαιμόχηνας (Branta ruficolis), απειλούμενου με εξαφάνιση είδους στον κόσμο.



"Η Ασπρομετωπόχηνα δεν είναι από τα σπανιότερα πουλιά", λέει ο Γιορντάν Χρίστοφ.
"Αλλά στα μεγάλα σμήνη αυτών των χηνών έχει συνήθως ένα μικρό αριθμό της παγκοσμίως απειλούμενης Κοκκινολαιμόχηνας. Και αυτό είναι πρόβλημα, διότι συχνά κατά λάθος οι κυνηγοί σκοτώνουν Κοκκινολαιμόχηνες, αντί Ασπρομετωπόχηνες, λόγω της χαμηλής ορατότητας αυτή την εποχή. Δεν είναι πάντα σε θέση να αναγνωρίσουν την Κοκκινόχηνα μέσα σε ένα μεγάλο σμήνος Ασπρομετωπόχηνων".

Για ένα άλλο ασυνήθιστο φαινόμενο φέτος ο Γιορντάν Χρίστοφ είπε τα εξής: "Σε γενικές γραμμές, έχουμε μια σχετικά περιορισμένη ποικιλία των ειδών των πτηνών", λέει ο ίδιος. "Έχουμε λιγότερα είδη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα κάθε είδος θα παρουσιάσει αύξηση του αριθμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα σπάνια είδη που εμφανίζονται πιο συχνά στις βόρειες χώρες, φέτος δεν ήρθαν".

Η συγκέντρωση των υδρόβιων πουλιών είναι ένα χαρούμενο γεγονός για τους λάτρεις της φύσης, αλλά όχι και για τους αγρότες. Η μεγάλη συγκέντρωση των πτηνών μπορεί να επιφέρει επίσης μεγαλύτερες ζημιές στις καλλιέργειες. Από τις αρχές Ιανουαρίου, η Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών ξεκίνησε ένα μεγάλο σχέδιο που έχει σαν στόχο να υπολογίσει το κόστος των ζημιών που προκαλούν οι χήνες στις καλλιέργειες σ' αυτό το μέρος της χώρας. Ο στόχος είναι να καθοριστούν αντικειμενικά κριτήρια για την αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημιές.

"Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να χαίρονται που ζουν ή εργάζονται σε μια περιοχή όπου συναντώνται απειλούμενα είδη πτηνών και να αποζημιωθούν για οποιεσδήποτε απώλειες", καταλήγει ο Γιορντάν Χρίστοφ, εμπειρογνώμονας της Βουλγαρικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών.