Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η κρίσιμη “ισοπαλία”

 
Έχουμε πει κι άλλες φορές, ότι το ισοζύγιο των απευθείας μετακινήσεων ψηφοφόρων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, είναι το μέγεθος που κρίνει τις εκλογές. 
Και μπορεί εγκαίρως να δείξει «που πάνε τα πράγματα», εφόσον κάποιος παρακολουθεί προσεκτικά και μεθοδικά τα πραγματικά δεδομένα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, πίσω δηλαδή από το… κουνημένο παραβάν της πρόθεσης ψήφου.
Στη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, που καταγράφει τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία να έχει περιορισθεί αισθητά, στο 1,9%, οι συσπειρώσεις και οι διαρροές των δυο κομμάτων εξουσίας, προσφέρουν στιγμιαία ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ
ξύνει το πάτωμα.
Μετριέται στο 52,5%, και το κυβερνών κόμμα βλέπει περίπου το 24% όσων το ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του 2009, να κινείται στον χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου. Ένα 4,3% φεύγει προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, 3,7% προς το ΚΚΕ, 3,1%  προς τη Δημοκρατική Αριστερά και 2,4% προς τους Οικολόγους.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, έχει μεγαλύτερη συσπείρωση από το ΠΑΣΟΚ, στο 67,6%. Χάνει 16,7% προς τους αναποφάσιστους, 4% προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και 3,8% προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Και ερχόμαστε τώρα στο «ζουμί» των απευθείας μετακινήσεων. Το ΠΑΣΟΚ χάνει 5,8% της δύναμής του προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ η Συγγρού χάνει 4% προς την Ιπποκράτους. 
Η αναλογία είναι σχετικά μικρή, και έτσι οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν, στην παρούσα φάση, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, να πραγματοποιήσει «πολιτικό προσπέρασμα», και να βρεθεί εκείνη στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι τα δυο πρώτα χρόνια κάθε κυβέρνησης, που είναι και τα «δυνατά» της, δεν παρατηρείται ουσιαστική μετακίνηση ψηφοφόρων από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο. 
Και από τη στιγμή που η παρούσα συγκυρία δεν συνιστά εξαίρεση, είναι λογικό να πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε να ανασχέσουν την πορεία του Αντώνη Σαμαρά προς την ανατροπή.
ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: