Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η Ανάδελφη Κεντροδεξιά

Αναρωτιέται κανείς γιατί η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να έχει παρουσία, και γενικότερα παρέμβαση, στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στα ΜΜΕ
Μια εξήγηση είναι ότι, οι ηγεσίες της κεντροδεξιάς, αντί να ενισχύσουν τα φιλικά προς αυτές Μέσα, καλλιεργούσαν προνομιακές σχέσεις με εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς της άλλης πλευράς. 
Περισσότερο δηλαδή τους ενδιέφερε να έχουν καλές σχέσεις με τα συγκροτήματα, παρά με τον φιλελεύθερο Τύπο.
Ακριβώς με την ίδια λογική μεταχειρίζονταν τους δημοσιογράφους που ιδεολογικά ήταν κοντά τους, τους οποίους ουσιαστικά «απέκλειαν» από την είδηση και την off the record ενημέρωση, έναντι των ...δημοσιογράφων των μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδων και τηλεθέασης τηλεοπτικών σταθμών, τους οποίους τροφοδοτούσαν ανελλιπώς με αποκλειστικά θέματα.
Αυτή η τακτική είχε λογικά επιχειρήματα που δεν είναι της παρούσας στιγμής. Αυτή όμως ήταν που οδήγησε σήμερα τη κεντροδεξιά να είναι ουσιαστικά απομονωμένη και αποδυναμωμένη σε επικοινωνιακό επίπεδο. Και εξαιτίας αυτής της σχέσης σήμερα η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η οποία τις τελευταίες ημέρες μετεξελίχθηκε σε προπαγάνδα, έχει αφεθεί ολοκληρωτικά στον Τύπο της κεντροαριστεράς. Δεν θα μπούμε σε ονοματολογία, άλλωστε όλοι γνωρίζουν ποια κανάλια και ποιες εφημερίδες μονοπωλούν την ενημέρωση. Θα πούμε όμως ότι, η Νέα Δημοκρατία, και η κεντροδεξιά στο σύνολό της, στερείται φιλικού Τύπου.
Γιατί και όσες εφημερίδες «ματώνουν» κυριολεκτικά να στηρίξουν τον πολιτικό λόγο της κεντροδεξιάς, στερούνται παρέμβασης στα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας στα οποία απευθύνεται ή θα ήθελε να διεισδύσει η Νέα Δημοκρατία. 
Πολύ απλά γιατί ο φιλελεύθερος Τύπος και οι δημοσιογράφοι, δεν έχουν απέναντί τους μόνο το «Σύστημα», αυτό δηλαδή που ενισχύει με χορηγικά προγράμματα και διαφημίσεις του κράτους, αλλά και τις εκάστοτε ηγεσίες της κεντροδεξιάς. Δεν έχει κανείς παρά να παρατηρήσει πόσες εφημερίδες της κεντροδεξιάς έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια ώστε να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να έχει αντιληφθεί πόσο καταστροφική ήταν αυτή η τακτική. 
Ο «πόλεμος» που έχουν εξαπολύσει όλα τα Μέσα εναντίον των υποψηφίων που στηρίζει, με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη, αποκαλύπτει την άνιση μάχη που δίνουν σε επικοινωνιακό επίπεδο τα στελέχη της. 
Κι αν αυτό δεν το έχει αντιληφθεί η Ρηγίλλης, τότε όσοι ασχολούνται με την επικοινωνία ας δουν, πέραν της διαμόρφωσης του προσωπικού τους προφίλ, πως εμφανίζουν κάθε βράδυ τα δελτία τον Αντώνη Σαμαρά και τις θέσεις του.  
Βάζουμε στοίχημα ότι, και να βγει κερδισμένη η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της Κυριακής, την επομένη θα την εμφανίσουν χαμένη;
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: