Όσο και αν θέλουν κάποιοι να υποβαθμίσουν το ποσοστό που συγκεντρώνει η αποχή, αλλά και εκείνο των λευκών και άκυρων, συνολικά το ποσοστό των πολιτών που "γύρισαν" την πλάτη στα πολιτικά κόμματα και τους συνδυασμούς που "κατέβηκαν" στη μάχη των εκλογών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προσεγγίζει το 50%.
Το μήνυμα από τους πολίτες είναι ξεκάθαρο: "Κανείς δεν μου αρέσει, αλλάξτε".
Το ζητούμενο είναι το μήνυμα να φτάσει στους αποδέκτες του, τα πολιτικά κόμματα, και όχι απλά να αποτελέσει θέμα σχολιασμού στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Τα περισσότερα κόμματα παίρνουν πολύ "χαλαρά" το ...
μήνυμα της εκλογικής βάσης, το οποίο είχε σταλεί ηχηρά και στις ευρωεκλογές. Τότε, κάποιοι χαμογελούσαν και έλεγαν ότι οι πολίτες προτίμησαν να πάνε για μπάνιο, ενώ στις περυσινές εθνικές εκλογές το ποσοστό της αποχής που διαμορφώθηκε στο 30%, κρίθηκε ότι ήταν μικρό. Αποχή στο περίπου 40% όμως, δεν αποτελεί μικρό δείγμα για μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι πολίτες παραδοσιακά προσέρχονται με ευλάβεια στις κάλπες.Η προσπάθεια "εγκεφαλισμού" είναι παροιμιώδης, χωρίς βεβαίως να υπάρχει κάποια ουσιαστική πολιτική ανάλυση για την άνοδο των αριστερών δυνάμεων σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως επίσης και για την εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα κόμματα εμφανίζονται ως νικητές.
Έκπληξη προκάλεσε τέλος η στροφή του κυβερνώντος κόμματος και του ίδιου του πρωθυπουργού που δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ποτέ το δίλημμα των εθνικών εκλογών.
Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα μιλούν για ξεκάθαρη "μπλόφα" του κ. Παπανδρέου η οποία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, "έπιασε".
Ωστόσο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε βάλει τον "πήχη" της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία στο 5%, διαφορά η οποία κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο πολίτης που δεν "τσίμπησε" από την μπλόφα του πρωθυπουργού, μπορεί άνετα να ζητήσει τα "ρέστα του"...
του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου