Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

«Όχι» Σαμαρά στην ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη»

Γενική επίθεση στην κυβέρνηση για το Μνημόνιο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. 
Τι είπε για τη σιωπή Καραμανλή, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη

Ξεκάθαρο «όχι» στην ονομασία Μακεδονία του Βαρδάρη για τα Σκόπια είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Ο κ.Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Μακεδονία του Βαρδάρη είναι ένα όνομα το οποίο δεν πρέπει να δεχθούμε, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ονοματολογία και τις υποθέσεις. «Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις είναι η ξεκάθαρη δική μας τοποθέτηση. Δεν έχω ακούσει ποτέ τα Σκόπια να συμφωνούν με αυτό. Δημόσια διαπραγμάτευση επί υποθετικών ονομάτων δεν κάνω», τόνισε.
Εξάλλου, σε ότι αφορά στα εθνικά θέματα γενικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι γνωστές οι ... θέσεις του κόμματός του για τις «κόκκινες γραμμές». «Θέλει εθνική αξιοπρέπεια, καλές σχέσεις με τους γείτονες, να μην είμαστε μίζεροι και να έχουμε και τις "γαλάζιες" γραμμές εκτός από τις "κόκκινες"».

Ο κ.Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική του μνημονίου που υλοποιεί και στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε για πολιτική εξαπάτηση. Την ίδια στιγμή, κληθείς να σχολιάσει τη σιωπή του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, υπογράμμισε ότι δεν θα υποδείξει σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε πρέπει να μιλήσει. "Το δικό μου μερίδιο της ευθύνης για την παράταξη το έχω αναλάβει, με «αυτοκριτική έως αυτομαστίγωμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές, καθώς όπως είπε: «Είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου. Σε ώρες μεγάλης κρίσης κοιτάζω τον τόπο μου. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαχείριση των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης, ενώ παραδέχτηκε και τα λάθη της ΝΔ. "Εγώ δεν λέω ότι εμείς είμαστε αναμάρτητοι. Θέλετε να σας πω ότι είμαστε αμαρτωλοί; Είμαστε και αμαρτωλοί. Αλλά σε αυτή την περίοδο που περνάει ο κόσμος και που ζητάει το διαφορετικό και το καινούριο, ας πάρουμε επιτέλους την απόφαση να σβήσουμε, μια για πάντα, αυτές τις νοοτροπίες του χθες", υπογράμμισε.
Τόνισε ότι ο ίδιος δεν δέχεται να βγαίνει ένα master plan, το οποίο να αντλεί από διάφορους χώρους που είχαν γίνει νωρίτερα μελέτες, πολλές εκ των οποίων είναι από τη δεκαετία του ’60 και να λέει ότι θα κάνει ζεύξη από το Αγγελοχώρι στο Καλοχώρι.

"Σε μία τέτοια εποχή που δεν υπάρχουν χρήματα, να λένε ότι θα κάνουμε το υπέρ έργο. Δεν είναι σωστό αυτό για τον κόσμο. Δεν μπορείς να λες ότι δεν έχεις να δώσεις στο συνταξιούχο, το χαμηλοσυνταξιούχο και ότι ετοιμάζεσαι ταυτόχρονα να κάνεις αυτήν την υπερζεύξη. Δεν γίνεται αυτό. Και δεν θα γίνει αυτό το έργο. Επομένως ας μη βάζουμε τον πήχυ επίτηδες πάρα πολύ ψηλά για να χαϊδέψουμε ορισμένα αυτιά, την ώρα που βασικά πράγματα -όπως είναι το Μετρό- δεν προχωράνε και είδαμε το μετροπόντικα, τον έναν από τους δύο που ξεκίνησε να δουλεύει λίγο πριν την έκθεση", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πολιτική εξαπάτηση του ΠΑΣΟΚ
Ο κ.Σαμαράς επέλεξε να ξεκινήσει τη συνέντευξη Τύπου αντί της καθιερωμένης εισαγωγικής ομιλίας με την προβολή ενός βίντεου στο οποίο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός, ένα χρόνο πριν,στη ΔΕΘ, να εξαγγέλλει τα σχέδια του για όλους τους τομείς. Σχολιάζοντας το βίντεο ο Αντώνης Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά «αυτό λέγεται πολιτική εξαπάτηση».

Δεν είναι μονόδρομος το μνημόνιο
Σε ερώτηση για το αν το μνημόνιο ήταν μονόδρομος υπογράμμισε ο κ.Σαμαράς ότι «δεν ήταν μονόδρομος». Όπως τόνισε η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση ότι το έλλειμμα υπερβαίνει το 12% τον περασμένο Νοέμβριο δυσφήμισε τη χώρα και δεν πήρε μέτρα για το έλλειμμα. «Έτσι μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «υπήρχε η δυνατότητα να αποφύγουμε τη σκληρή πραγματικότητα διαπραγμάτευσης».

Μάλιστα, όπως είπε, το μνημόνιο δεν μας βγάζει από το πρόβλημα, το χειροτερεύει. «Μειώνει το έλλειμμα αλλά λόγω της ύφεσης που προκαλεί δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα, όπως άλλωστε έχει πει και ο Ξ. Ζολώτας οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της ΝΔ κατά τη ψήφιση του μνημονίου, ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε «τι σόι βουλευτές θα ήμασταν αν ψηφίζαμε τρεις προϋπολογισμούς ενός μνημονίου με αυτά τα λάθη μόνο και μόνο για να πούμε ένα ‘ναι’ και να δώσουμε λευκή επιταγή; Ποιος έχει ακούσει λευκή επιταγή για τρία χρόνια;» και πρόσθεσε «θα έπρεπε να επιζητήσουν να υπάρχει η άλλη άποψη, για τη διορθωτική πορεία. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε σήμερα. Η ανεργία και η ύφεση έχει να φανεί από το 1974. Αυτό το πράγμα δεν προχωράει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι την εποχή που η ΝΔ παρέδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ  τα spreads ήταν 130 μονάδες για να φτάσουν μέσα σε λίγους μήνες στις 1.000 μονάδες. «Όταν βγήκε το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι το έλλειμμα δεν ήταν 8,5 μονάδες αλλά 12 δεν εκτοξεύθηκαν. Πήγαν στις 180 μονάδες. Περιμέναμε να πάρει ο κ. Παπανδρέου κάποια μέτρα, αλλά αντ’ αυτού αυτός και το επιτελείο γύριζε επί μήνες στο εξωτερικό και έλεγε ότι η Ελλάδα καταρρέει. Έτσι είναι που μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε μια πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού», σημείωσε.

Καλύτερες από ποτέ οι σχέσεις με Ψωμιάδη
Ο κ. Σαμαράς απάντησε σε ερωτήσεις για την ποινική δίωξη σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για το θέμα της μεταφοράς μαθητών, και για την επιλογή του Κώστα Γκιουλέκα ως υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση, που αφορά τον κ. Ψωμιάδη είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό και πως ο υποψήφιος περιφερειάρχης «δέχεται καθεστωτικού είδους επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ». Επισήμανε ότι ανάλογα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών υπάρχουν σε όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. «Υπάρχουν και στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου ο νομάρχης υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ κι όμως δεν είπε κανείς τίποτε και επικράτησε σιωπή νεκροταφείου», παρατήρησε. Για τις σχέσεις του με τον Ψωμιάδη είπε ότι είναι καλύτερες από ποτέ.

Πετυχημένος δήμαρχος ο Παπαγεωργόπουλος
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον Β. Παπαγεωργόπουλο «πετυχημένο δήμαρχο», που αξιολογήθηκε τρεις φορές θετικά από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Γκιουλέκας, θα είναι το ίδιο πετυχημένος και σημείωσε πως θα έχει απέναντι του «τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, κύριο Μπουτάρη».

Έχω κλείσει τους λογαριασμούς της ΝΔ με το παρελθόν
Εξάλλου, για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης δήλωσε πως τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνοι πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους κυβέρνησης. «Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξής μας με το παρελθόν το έχω κλείσει» επεσήμανε και τόνισε ότι από εδώ και πέρα η δική του ευθύνη είναι για το μέλλον.

Σχετικά με την κατάθεση της Αικ. Πελέκη, είπε πως έγιναν τέσσερις εκτιμήσεις ειδικών και δεν βρέθηκε πουθενά ροή πολιτικού χρήματος. Σε ερώτηση για πιθανή κλήτευση του τέως πρωθυπουργός στην Προανακριτική για το Βατοπαίδι, ο κ. Σαμαράς κάλυψε τον τέως πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι δεν νομίζει πως έχει κάτι νέο να προσθέσει για την υπόθεση. «Πολιτικές ευθύνες έχει αναλάβει δημοσίως ο κ. Καραμανλής αλλά ποινικές ευθύνες δεν βρέθηκαν πουθενά. Δεν νομίζω ότι θα είχε τίποτε το καινούριο να προσφέρει η κατάθεση του κ. Καραμανλή. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω την τρίτη κατά σειρά κατάθεση της συζύγου του κ. Βουλγαράκη. Θέλω να πω όμως ότι αν είναι αξιόπιστη η μάρτυς δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ. Είναι αξιόπιστη όταν αναφέρεται στις σχέσεις της με στελέχη της ΝΔ και δεν είναι όταν λέει ότι το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο;»

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον αν ο Κ. Καραμανλής τον υπονομεύει, ο Α. Σαμαράς απάντησε ότι δεν έχει τίποτα να χωρίσει με κανένα στη ΝΔ.

Σε ερώτηση για το εάν συμφωνεί για τη σύσταση εξεταστικής για τα στατιστικά της περιόδου 2004 - 2009 ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως δεν έχει αντίρρηση για τη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής, αλλά να είναι στην πραγματική διάσταση. «Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τελείωσε το 2009. Δεν θα δεχθώ να βάλουμε ένα χρονικό συρματόπλεγμα και να δεχθώ ότι δεν υπάρχει και πριν και μετά. Υπάρχει και πριν και μετά και με πολλές και μεγάλες ευθύνες από το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να ψάξουμε την αλήθεια. Αν το θελήσει αυτό το ΠΑΣΟΚ είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες για δημαγωγία και ανευθυνότητα, λαικισμό και φρούδες ελπίδες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην κυβέρνηση. «Η αξιωματική αντιπολίτευση, ετοίμασε πρόγραμμα εξόδου από την κρίση αλλά δεν το σχολίασε η κυβέρνηση. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν πήρε έγκαιρα μέτρα και αγνοεί τις γνώμες έγκυρων οικονομολόγων που μιλούν για τον αργό θάνατο της οικονομίας από ασφυξία της οικονομίας», τόνισε και πρόσθεσε πως αν σιωπούσε  θα ήταν ανεύθυνος και αυτό δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά με τον τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα και θα το κάνουμε με πιο έντονο τρόπο στο μέλλον», επεσήμανε.

Σχετικά με τη ρευστότητα της αγοράς ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η ρευστότητα είναι το αίμα της οικονομίας. «Πρέπει, λοιπόν,να ανατάξει η κυβέρνηση το σημερινό της σκεπτικό και να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να υπάρξει πίεση προς τις τράπεζες ώστε να δώσουν το χρήμα που απαιτείται για να μην ΄΄κλατάρει΄΄ η αγορά».  Όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να πιεστούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μια πιστωτική επέκταση 5% – 7%. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, επανέλαβε ότι είναι υπέρ των συγχωνεύσεων και αναφερόμενος ειδικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το χαρακτήρισε «αδρανή δεξαμενή ρευστότητας», υποστηρίζοντας πως για το λόγο αυτό είναι και μια «πολύφερνη νύφη».

Για την απεργία των ιδιοκτητών ΦΔΧ υπογράμμισε ότι πρέπει η απελευθέρωση να μην γίνει ένα σύστημα από κλειστά καρτέλ. «Η μεν κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο, οι δε κάτοχοι των αδειών θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε ακρότητες γιατί η κοινωνία δεν τους το συγχωρεί» σημείωσε.


Δικαιωνόμαστε για την αδυναμία επιστροφής στις αγορές
«Όταν εμείς λέγαμε ότι δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει εύκολα στις αγορές και ότι θα χρειαστούν άλλα επτά χρόνια έλεγαν ότι ο Σαμαράς κινδυνολογεί. Τώρα το λένε οι ξένοι», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ σε ερώτηση αν η ΝΔ θα  επαναδιαπραγματευτεί το νυν Μνημόνιο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ο Α. Σαμαράς απάντησε πως την επαναδιαπραγμάτευση θα την κάνει η κυβέρνηση με την επικαιροποίηση την οποία προβλέπει το μνημόνιο. «Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βγούμε γρήγορα στις αγορές. Οι ίδιοι οι ξένοι δεν το προβλέπουν και λένε ότι απαιτείται ένας καινούργιος "γύψος"». σημείωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν ζητεί πρόωρες εκλογές επεσήμανε: «Είμαι υπεύθυνος δεν είμαι Παπανδρέου. Σε ώρες μεγάλης κρίσης κοιτάζω τον τόπο μου. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι. Κάποια στιγμή η υπόλοιπη Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ».  Σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ μόνον αν αναγκαστεί εκ των πραγμάτων θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.  «Η ΝΔ οφείλει να είναι έτοιμη. Δεν θέλω να μπούμε σε μια πρόωρη, ανώφελη πολιτική διαμάχη όταν η κυβέρνηση και φρέσκια εντολή έχει και είναι ταυτόχρονα θωρακισμένη με μια ισχυρή πλειοψηφία», επεσήμανε.

Η Ντ.Μπακογιάννη έφυγε μόνη της
Σε ερώτηση για τη Ντ. Μπακογιάννη είπε πως μόνη της έφυγε και μόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ και να στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς ενώνουμε τη βάση της ΝΔ για να δώσουμε στην Ελλάδα μια άλλη προοπτική, διαφορετική από το Μνημόνιο με το οποίο έχει συμφωνήσει η κ. Μπακογιάννη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ΛΑΟΣ και τον κ. Καρατζαφέρη είπε πως συστεγάζεται πλέον σε άλλη πολυκατοικία με τον κ. Παπανδρέου. «Ο κ. Βάρδας ενεπλάκη άνευ λόγου. Σύμβουλός μου δεν είναι. Φίλος μου είναι. Αλλά και σύμβουλός μου να ήταν, ο σύμβουλος είναι για να συμβουλεύει και ο πρόεδρος για να αποφασίζει», διευκρίνισε.

Με γεωμετρική πρόοδο η ανάκαμψη της ΝΔ
Σχετικά με τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δέχομαι ότι ο οπαδός της ΝΔ είναι επιφυλακτικός και ότι έχει τραυματιστεί από προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν». Αυτούς ξαναφέρνουμε μαζί μας, πρόσθεσε, προβλέποντας παράλληλα ότι η ανάκαμψη της ΝΔ «θα είναι με γεωμετρική πρόοδο, όπως αντίστοιχα και η πτώση του ΠΑΣΟΚ».

Στην ερώτηση αν τέλειωσε η καλή προσωπική σχέση του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι ο ίδιος πρωτομίλησε για συναίνεση και η πρόταση του δεν απέδωσε γιατί δεν τη δέχτηκε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε φτιάχνοντας πέντε εξεταστικές επιτροπές για να ενοχοποιήσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στη ΝΔ. Το «κλίμα στράβωσε» επειδή ο πρωθυπουργός τράβηξε και αντίθετη πορεία στα οικονομικά. «Τα αισθήματα μου απέναντί του τα ξέρετε, αλλά είναι ο πολιτικός μου αντίπαλος», δήλωσε. Για τον εαυτό του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι κεντροδεξιός, αλλά σπάει το «μονοπώλιο» του ΠΑΣΟΚ και μπορεί να συζητάει με όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η υποψηφιότητα Κικίλια είναι το μήνυμα ότι τα αλλάζω όλα
Σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του B. Κικίλια και την απόφασή του Α. Σαμαρα να τοποθετήσει έναν άπειρο υποψήφιο στη μεγαλύτερη  εκλογική περιφέρεια της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Mου ζήτησαν να τα αλλάξω όλα. Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας δίνω μήνυμα ότι ανταποκρίνομαι. Για να ολοκληρωθεί αυτή η πράξη πρέπει να συμπράξει και η κοινωνία. Η απόφαση για την υποψηφιότητα του Β. Κικίλια δέχομαι ότι έχει ρίσκο. Από εκεί και πέρα τι να καταλογίσει κανείς στον Κικίλια; Ότι είναι νέος; Του καταλογίζουμε την αξιοσύνη του; Ποιoς περιφερειάρχης πέτυχε επειδή ήταν μόνος του; Θα έχει το καλύτερο επιτελείο ώστε να αντιμετωπίσουμε όσα πρέπει να αντιμετωπίσει ένας περιφερειάρχης. Προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που μέσα του ζητάει, το καινούριο. Μπορεί να μην είναι έμπειρος αλλά είναι έμπυρος. Για μας είναι μια πρόκληση και ελπίζω να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και ο κόσμος».
 VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: