Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Υπουργοί χωρίς γραφείο, αναπληρωτές χωρίς δουλειά

Είκοσι ημέρες θα χρειαστούν ακόμη για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που επικυρώνει τις αλλαγές στις αρμοδιότητες των υπουργείων

Oι πρώτες 30 ημέρες της νέας κυβέρνησης φαίνεται ότι θα περάσουν με τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να υπολειτουργούν και ορισμένους από αυτούς να παραμένουν σε... αναγκαστική αργία. 
Οι αρμοδιότητες των νέων υπουργών, αλλά και των αναπληρωτών υπουργών που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά, μπορεί να έχουν καθοριστεί από τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν μπορούν να αρχίσουν να ασκούνται από τους κατόχους τους, επειδή δεν...
έχει ακόμη υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από τον κ. Κ. Παπούλια
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος εστάλη την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλες δεκαπέντε ημέρες για να επιστραφεί- με τις όποιες παρατηρήσεις- στη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακόμη και μετά την υπογραφή του Διατάγματος όμως σε ορισμένα σημεία, το τοπίο των αρμοδιοτήτων θα παραμείνει θολό. Διότι δεν προβλέπεται τίποτε για την ευθύνη των επενδύσεων για την οποία ερίζουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης , ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης , αλλά και ο υφυπουργός κ. Π. Ρήγας. Το θέμα φαίνεται ότι διευθετείται εντός των ημερών (ή εβδομάδων), με τον κ. Πάγκαλο να αναλαμβάνει τον συντονισμό των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τον κ. Παμπούκη να ασχολείται αποκλειστικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι γνωρίζοντες τους νέους συσχετισμούς όμως βλέπουν την «κρίση» να μεταφέρεται στο εσωτερικό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς για το ΕΣΠΑ έχει οριστεί από το Μέγαρο Μαξίμου αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Π. Ρήγας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συγκαταλέγεται στους πολιτικούς φίλους του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση.

Αντιθέτως, λύθηκε το θέμα με τις αρμοδιότητες για τον Αθλητισμό και ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ. Τον διεκδίκησε ο νέος υπουργός Υγείας (Διατροφής και Αθλησης) κ. Α. Λοβέρδος, επιθυμούσε να τον πάρει υπό τον έλεγχό του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , όμως τελικά είναι μια από τις αρμοδιότητες που θα διατηρήσει ο υπουργός Πολιτισμού Γερουλάνος.

Το έτερο πεδίο σύγχυσης αρμοδιοτήτων εντοπίζεται και πάλι στον χώρο της Ναυτιλίας. Και ώσπου να επιλυθούν όλα αυτά, ο νέος υπουργός Ι. Διαμαντίδης είναι χωρίς αρμοδιότητες, όπως και όλοι οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: