Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ & Γ.Α.Π.


Γράφει ο
Διονύσης Βίτσος

Κατά τον Μακιαβέλι «όπου πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την ύστατη σωτηρία της πατρίδας, δεν πρέπει να σκέπτεται κανείς, ούτε το δίκαιο ούτε το άδικο, ούτε τον οίκτο ούτε τη σκληρότητα, ούτε τον έπαινο, ούτε την ατιμία».
Είναι ο Μακιαβέλι μια από τις πιο κακομεταχειρισμένες από την Ιστορία προσωπικότητες, που ουδέποτε άσκησε εξουσίες, αλλά, απλώς, κάθισε και κατέγραψε την ψυχογραφία εξουσιαστών κι εξουσιαζόμενων. Ούτε κι αυτό θα έκανε μάλλον, αν δεν του είχε ζητηθεί να συμβουλεύσει ένα παιδάκι 21 ετών, που επρόκειτο να διαδεχθεί τον πατέρα του και να γίνει ηγεμόνας. Το γράμμα, που του έστειλε, είναι o «Ηγεμόνας», το best-seller όλων των εποχών στο management.
Ο κ. Πρωθυπουργός, που έχει πάρα πολλούς συμβούλους, προφανώς δεν διαθέτει έναν Μακιαβέλι. Και να ξαναγεννιόταν ο Νικολό σήμερα όμως, πάλι δεν θα είχε, αφού στην εποχή του πολιτικού φαίνεσθαι δεν θα ήταν politically correct κάτι...
τέτοιο.
Αν είχε όμως, θα του έλεγε ότι «Πολιτική είναι το σύνολο των απαραίτητων μέσων, προκειμένου να έρθει κανείς στην εξουσία, να κρατηθεί  και να την χρησιμοποιήσει με τον ωφελιμότερο τρόπο». Ότι «οι άνθρωποι, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, είναι αχάριστοι, ευμετάβλητοι, ψεύτες και υποκριτές, φυγάδες μπροστά στον κίνδυνο, άπληστοι για κέρδος», που δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε, αφού δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στην ίδια τη φύση». Συμπεριλαμβάνονται και οι σύντροφοι.
Ακόμη ότι οι ωμότητες πρέπει να γίνονται γρήγορα κι όλες μαζί, ώστε η δυσαρέσκεια από αυτές να διαρκεί όσο γίνεται λιγότερο. Ενώ οι ευεργεσίες λίγες-λίγες, ώστε η ικανοποίηση από αυτές να διαρκεί όσο γίνεται περισσότερο.
Τέλος, ότι θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας την ηθική αξιολόγηση των μέσων που μετέρχεται κανείς για την εκπλήρωση του σκοπού του. Υπό την προϋπόθεση ότι ο σκοπός είναι το κοινό καλό κι όχι η ρεμούλα!
Και για την Ιστορία: Το παιδάκι εκείνο ουδέποτε έγινε ηγεμόνας, επειδή ήταν άτυχο και πέθανε!

{Οι αναφορές στον Μακιαβέλι προέρχονται από το βιβλίο «186 μακιαβελικές ρήσεις από τον Ηγεμόνα» (Εκδόσεις Περίπλους)}

 -- Ο Διονύσης Βίτσος είναι εκδότης
Ελεύθερη Γνώμη

Σχόλιο Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για Ανάπτυξη: Από σήμερα η Σοφία Βούλτεψη εκδίδει την Ηλεκτρονική Εφημερίδα "Ελεύθερη Γνώμη" ! Απ' όπου και η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου του κ. Διονύση Βίτσου.
Της ευχόμαστε ολόψυχα ν' έχει δύναμη και καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: