Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ευθύνες του κ. Παπανδρέου για την κρίση


Δέχθηκε σκληρά πολιτικά χτυπήματα από τον κ. Σαμαρά!

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς παρουσίασε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τα λάθη και τις παραλείψεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, που οδήγησαν την Ελλάδα στην «παγίδα» του μνημονίου.
Πριν από λίγους μήνες οι πολιτικές θέσεις του κ. Σαμαρά αντιμετωπίζονταν από τους περισσότερους πολιτικούς και τους αναλυτές σαν ...εκτός τόπου και χρόνου. Η διαπιστωμένη αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου να πιάσει τους στόχους που η ίδια δέχθηκε μέσω μνημονίου και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παράταση της πειθαρχίας του μνημονίου μέχρι το 2020 μας υποχρεώνουν σε μια νέα ανάγνωση των θέσεων του προέδρου της ΝΔ.
Ασυνέπεια
Η ηγεσία της ΝΔ προετοίμασε ένα συνοπτικό βίντεο το οποίο περιείχε τις βασικές θέσεις που υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου στην περσινή ΔΕΘ, λίγο πριν από την αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2009.
Για να κερδίσει την ψήφο των πολιτών ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Διαβεβαίωσε ότι υπήρχαν τα λεφτά, υποσχέθηκε εισοδηματικές αυξήσεις και κατήγγειλε τον κ. Καραμανλή, που πρότεινε διετές πάγωμα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, έδωσε εγγυήσεις για πλήρη προστασία των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, υποσχέθηκε πρόσθετες κοινωνικές παροχές.
Ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε σαν πρωθυπουργός σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που περιέγραφε σαν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα και τηλεοπτική του συνέντευξη με την οποία κατήγγειλε τον αρνητικό ρόλο του ΔΝΤ στις αναπτυσσόμενες χώρες και γενικότερα στη διεθνή οικονομία. Η πολιτική ασυνέπεια του κ. Παπανδρέου είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, εξαιτίας του άγχους που δημιούργησε στους πολίτες η επιδείνωση της κρίσης και των γνωστών προβλημάτων της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς έδειξε στη Θεσσαλονίκη ότι είναι αποφασισμένος να θέσει τον κ. Παπανδρέου προ των ευθυνών του σε ό,τι αφορά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του.
Δεν ήταν αναπόφευκτο
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε, κάνοντας μία αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών εξελίξεων, πως ο εγκλωβισμός της Ελλάδας στην πολιτική του μνημονίου δεν ήταν αναπόφευκτος. Συνόψισε τα βασικά λάθη του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του ως εξής.
Πήγανε στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 2009 απροετοίμαστοι και κάνοντας λόγο για παροχές, ενώ όλοι ήξεραν τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και να αντιμετωπίσουν τα άμεσα οικονομικά προβλήματα.
Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2010 έχασαν πολύτιμο χρόνο και μαζί με αυτόν την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των λεγόμενων spreads από τις 136 στις 1.000 μονάδες. Από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2010 ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου ειδικεύτηκαν σε αρνητικές δηλώσεις για το ελληνικό δημοσιονομικό χάος, τα πλαστά στατιστικά στοιχεία, τους φοροφυγάδες Έλληνες, την οικονομία που έμοιαζε με «Τιτανικό» κ.λπ. Συνέβαλαν με αυτά που είπαν στην εκδήλωση κρίσης εμπιστοσύνης σε βάρος της Ελλάδας και στη μετατροπή του προβλήματος δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου χρέους σε κρίση δανεισμού.
Στη συνέχεια, και αφού δημιούργησαν οι ίδιοι ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δέχθηκαν την πολιτική του μνημονίου. Ανέλαβαν ένα σωρό δεσμεύσεις χωρίς να έχουν κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες και χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου. Τους τελευταίους μήνες η κυβερνητική ηγεσία τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που διαμόρφωσε με τα λάθη και τις παραλείψεις της και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα τιμήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και πως η εφαρμογή του μνημονίου θα επεκταθεί χρονικά μέχρι το 2020.
Η βασική θέση
Η βασική πολιτική θέση που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ είναι ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο έχει την υπογραφή του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του. Μέχρι σήμερα η κοινή γνώμη αποδίδει τις βασικές ευθύνες για την κρίση που αντιμετωπίζουμε στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για την κρίση απ’ ό,τι η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει την κοινή γνώμη σε άλλη κατεύθυνση και σε βάρος της κυβέρνησης Παπανδρέου. Δεν είναι εύκολο να το επιτύχει, έδειξε όμως στη Θεσσαλονίκη ότι είναι αποφασισμένος να το επιχειρήσει με δυναμικό και μεθοδικό τρόπο.
Γιώργος Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: