Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Υποβαθμίσεων συνέχεια..!

*- Υποβάθμισε την Ελλάδα και τις τράπεζες σε ΒΒ+ η S&P και προειδοποιεί για νέα υποβάθμιση 

*- Τα ομόλογα της χώρας χαρακτηρίζονται junks

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε BB+  από ΒΒΒ- και της βραχυπρόθεσμης σε B από Α-2 προχώρησε η Standard and Poor's, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης. Αρνητικό το outlook. 
Πλέον τα ομόλογα της χώρας χαρακτηρίζονται junks σκουπίδια...
O διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά το χρέος της Ελλάδας στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και στο 131% το 2011.
Οι δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ασκούν ...πιέσεις στον τραπεζικό και εταιρικό κλάδο, εκτιμά ο οίκος.
"Η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα της αναθεωρημένης επεξεργασίας των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες της για μετάβαση των χρεών σε βιώσιμη καθοδική πορεία", αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Marko Mrsnik.
"Μπορούμε να αναθεωρήσουμε το outlouk της Ελλάδας σε σταθερό, αν πειστούμε ότι η πολιτική στήριξη για τις δημοσιονομικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης παραμείνουν δυνατές και εάν η ανάπτυξη της χώρας θεωρηθεί καλύτερη από όσο εμείς εκτιμούμε", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του οίκου.
Παράλληλα η Standard and Poor's υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες λόγω της υποβάθμισης της οικονομίας. 
Την Εθνική σε ΒΒ+ και σε ΒΒ την Eurobank και την Πειραιώς.
Δεν είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα αλλάξει αποφασιστικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, σημειώνει επίσης ο S&P, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι η σημερινή υποβάθμιση δεν σημαίνει ότι επίκειται χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους.
Η υποβάθμιση της Ελλάδας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. 
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: