Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η συμφωνία που θα βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδος

Οι πολιτικοί αρχηγοί της ΕΕ αποφάσισαν ουσιαστικά να παρακάμψουν την αγορά ομολόγων και να χρηματοδοτήσουν τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδος για τα επόμενα 3 χρόνια.
Με λίγα λόγια η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε διασωλήνωση και θα είμαστε μονίμως στην μονάδα εντατικής.
Προς το παρόν, το σχέδιο περί αναδιοργάνωσης του χρέους (που είχε στο νου της η αγορά) μπαίνει  στο μπαούλο και αναλαμβάνουν οι πολιτικοί τη χρηματοδότηση.
Το άσχημο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι Paris club & IMF debt θα πρέπει να  ξεπληρωθεί 100% στο ακέραιο.

Είναι άλλο να αθετήσεις υποχρέωση προς του θεσμικούς επενδυτές και άλλο προς το ΔΝΤ και τρίτες χώρες.
Τους θεσμικούς μπορείς να τους φεσώσεις, διακρατικά δάνεια όχι.
Που σημαίνει ότι, αν αυτό το πρόγραμμα των 120 δις ολοκληρωθεί, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε μια αναδιοργάνωση του χρέους μας. Και ενώ σήμερα εμείς τους έχουμε (κατά μια άποψη) στο χέρι, μετά από 3 χρόνια, αυτοί θα έχουν στο χέρι!!
Όποτε για άλλη μια φορά, οι πολιτικοί θα κάνουν αυτό που πάντα κάνουν όταν παρεμβαίνουν και κάνουν στην άκρη την αγορά ......θα τα κάνουν μπάχαλο!!
Επειδή όμως τα νούμερα δεν θα βγαίνουν, είμαι σίγουρος ότι σε κάποια φάση στο μέλλον οι Ευρωπαϊκοί πολιτικοί θα αντιληφτούν ότι για να σωθεί η Ελλάδα και να μπορεί να λειτουργήσει, θα χρειαστεί μια αναδιαπραγμάτευση. Απλά ελπίζω να μην είναι πολύ αργά και ελπίζω η χρηματοδότηση να μην διαρκέσει 3 χρόνια.
Θυμηθείτε όμως τα λόγια μου, αν αυτή η συμφωνία ολοκληρωθεί και εκταμιευτούν στα επόμενα χρόνια αυτά τα 120 δις, θα είναι αυτό που θα βάλει θηλιά στο λαιμό της χώρας μας για τα επόμενα 100 χρόνια.
Ναι μεν είμαι σύμφωνος να μπει το ΔΝΤ (και η ΕΕ) στο υπουργείο οικονομικών και να μας βάλει σε μια τάξη, αλλά δεν θέλω να μας χρηματοδοτούν για τα επόμενα 3 χρόνια.
Αντικαθιστώντας το χρέος της αγοράς με αυτό του ΔΝΤ και του Paris Club, θα μας βάλει θηλιά στο λαιμό!
Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: