Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η συμφωνία που θα βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδος ΙΙ

θα ήθελα να δώσω μια συνέχεια στο άρθρο που έγραψα με τίτλο, Η συμφωνία που θα βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδος. Σύμφωνα λοιπόν με άρθρο στο Capital:
Το συμβόλαιο για το διμερές δάνειο της Γερμανίας προς την Ελλάδα όπως και τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ευρωζώνης έχει σταλεί από την Κομισιόν και είναι ήδη στα χέρια των υπουργών οικονομικών.
Τα δάνεια αυτά δεν θα συνοδεύονται από εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με την μορφή ομολογιακών δανείων, όπως ...
...διευκρίνισε στο Capital.gr αρμόδιο στέλεχος της Επιτροπής, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες τραπεζικών αναλυτών.
Τα διμερή δάνεια θα είναι στηριγμένα στη νομοθεσία της χώρας που θα δώσει το δάνειο και στην βάση αυτής της νομοθεσίας θα λειτουργήσουν και οι εγγυήσεις της αποπληρωμής τους. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ότι η χώρα που δέχεται το δάνειο το εγγυάται με τις κινητές και ακίνητες αξίες που διαθέτει εντός και εκτός της επικράτειάς της...
Με λίγα λόγια, όπως είπα στο προηγούμενο άρθρο, διακρατικά δάνεια (Paris club debt) δεν είναι δυνατόν να μην πληρωθούν.
Και για να σιγουρευτούν ότι θα πληρωθούν, σύμφωνα με το capital (και του κυβερνητικού αξιωματούχου), τα δάνεια αυτά θα έχουν την εγγύηση ακινήτων εντός και εκτός Ελλάδος!! Αντίθετα οι σημερινές ομολογίες δεν έχουν καμία τέτοια εγγύηση και καμία υποθήκη!
Που σημαίνει ότι κυριολεκτικά θα μας μπει μια θηλιά στο λαιμό - σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και το σχέδιο αναδιοργάνωσης της οικονομίας δεν ευδοκιμήσει (ένα σίγουρο στοίχημα).
Όποτε αν όλα πάνε καλά και απορροφήσουμε αυτά τα δάνεια, τότε η ΕΕ θα μας έχει στο χέρι (και όχι μόνο).
Και όλα αυτά για να μην κάνουμε στάση πληρωμών τώρα, για να μην μείνουν για μερικούς μήνες απλήρωτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι για να μην μηδενιστεί στις επόμενες εκλογές η τωρινή κυβέρνηση.
Όπως είπα το πρωί, είναι άλλο θέμα να πάρουμε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και άλλο 120 δις. Αυτά τα 120 δις θα πληρώσουμε πολύ ακριβά και με περισσότερους τρόπους από ότι φανταζόμαστε.
Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: