Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

'Το ευρώ φταίει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα'

Ο πρώην υπ. Οικονομικών Χανς Άιχελ με άρθρο του στη Süddeutsche Zeitung στηρίζει την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Τσεχίας Κλάους σε συνέντευξή του στην FAZ μιλάει για τις ευθύνες του ευρώ στην ελληνική κρίση.


Καταιγισμός δημοσιευμάτων και σήμερα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα οποία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα αλλά και στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων.
Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων της Süddeutsche Zeitung: 
«Ελληνικά ομόλογα - χαρτιά χωρίς αξία», 
«Κρίση στην Ελλάδα – Ένα θέμα που μόνο να χάσει μπορεί κανείς», 
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο φθηνή», 
«Ηθικό και ανήθικο – ακόμα και εάν κάνουν θυσίες οι επενδυτές στην Αθήνα θα πληρώσει ο φορολογούμενος», 
«Χρήματα για τους Έλληνες, ασφάλεια για όσους βοηθήσουν». 
Ο τελευταίος τίτλος ανήκει σε άρθρο του 68χρονου Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Χανς Άιχελ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από το 1999 μέχρι το 2005.
Ο πρώην υπουργός σημειώνει στο άρθρο του: 
«Αυτές τις ημέρες γίνεται πολύς λόγος ότι η ΕΕ δεν είναι ένωση ‘οικονομικών μεταγγίσεων’ για τους πιο αδύναμους. 
Οι καθηγητές που παραπονούνται τώρα για τη γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα (και μερικοί πολιτικοί) δεν διαθέτουν προφανώς βασικές...
...γνώσεις για την ΕΕ, η οποία λειτουργεί με βάση την εναρμόνιση των διαφορών σε επίπεδο ευημερίας.
Και σε αυτό βοηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία.
 Ο πρώην υπ. 
Οικονομικών Χανς Άιχελ Όλες οι περιοχές, οι οποίες δεν διαθέτουν το 75% του μέσου όρου του βιοτικού επιπέδου, παίρνουν χρήματα από αυτά τα ταμεία. Και από την περίοδο της επανένωσης το ίδιο ισχύει για τα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια. Η κοινωνική ισότητα είναι η βάση για την ειρήνη στην Ευρώπη και αυτή ήταν η βασική σκέψη των ιδρυτών της ΕΕ. Να υπενθυμίσουμε και των συντηρητικών».

Στη συνέχεια ο κ. Άιχελ αναφέρεται στο γεγονός ότι η Γερμανία ζει από τις εξαγωγές της σε όλο τον κόσμο και έχει κάθε συμφέρον ακόμα και μικρότερες χώρες να ευημερούν. Ο πρώην υπουργός πάντως δεν παραλείπει να τονίσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει και αυτή πολλά, όπως για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα, θα πρέπει επίσης να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στον κρατικό μηχανισμό και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

O πρόεδρος 
της Τσεχίας Βάσλαβ Κλάους «Το ευρώ ήταν μια λανθασμένη απόφαση», δηλώνει σε εκτενή συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung o πρόεδρος της Τσεχίας  Βάσλαβ Κλάους και το θεωρεί υπεύθυνο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 
Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι εάν η Ελλάδα δεν είχε το ευρώ, ενδεχομένως θα είχε ήδη πτωχεύσει, ο Τσέχος πρόεδρος απαντά«Δεν μπορώ να συμφωνήσω. Η Ελλάδα θα χρειαζόταν μια υποτίμηση του 40%, αλλά δυστυχώς η δραχμή δεν υπάρχει πλέον. 
Η εναλλακτική λύση θα ήταν η μείωση των μισθών κατά 40%, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απλό σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η πραγματική αιτία για την τραγωδία δεν είναι η συνετή ή η παράλογη οικονομική πολιτική της Ελλάδας, η πραγματική αιτία για την τραγωδία είναι το ευρώ. 
Χωρίς αυτό οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα χειρίζονταν την κρίση με τα μέσα που διαθέτουν εδώ και αιώνες. Η Ελλάδα όμως τώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση και αυτό είναι καινούργιο. 
Έτσι υπάρχει μόνο μια λύση, η μεταφορά χρημάτων των φορολογουμένων από τη μια χώρα στην άλλη».
D.W.
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: