Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Όλα τα "γουρούνια" δεν είναι ίδια!

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ελληνικού ιού στις άλλες χώρες της ευρωζώνης χρησιμοποιήθηκε κάποια περίοδο ως επιχείρημα για να πείσουμε τους εταίρους μας να συναινέσουν στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.
Στον δρόμο επινοήσαμε την μπλόφα του ΔΝΤ που μας γύρισε μπούμερανγκ όταν η κύρια αποδέκτης καγκελάριος κ. Μέρκελ απάντησε αρμοδίως σε λιγότερο από 24 ώρες, δείχνοντάς μας τον δρόμο προς το ΔΝΤ και αργότερα βάζοντας το ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πιάτο σύμφωνα με τους επαΐοντες.
Ήταν κάτι που λίγοι επιθυμούσαν, όπως απέδειξαν οι μετέπειτα κινήσεις της κυβέρνησης και των υπολοίπων.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν, δηλαδή η λανθασμένη τιμολόγηση του 7ετούς ομολόγου, η δημοπρασία του 20ετούς ομολόγου την επομένη, οι φήμες για επιθυμία της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης και το κερασάκι, δηλαδή η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, έστειλαν τα spreads στη στρατόσφαιρα και τη χώρα στο ΔΝΤ. Η Οδύσσειά μας ξεκινά, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει στην Ιθάκη αν ......οι αγορές δεν πειστούν ότι έχουμε μπει στον σωστό δρόμο με έργα κι όχι απλώς με λόγια. Το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι αναρωτιόντουσαν την Παρασκευή αν ο πρωθυπουργός μιλούσε από το εξοχικό του ή αν ήταν σε διακοπές όταν έκανε την ανακοίνωση για την προσφυγή από το ακριτικό Καστελόριζο με το απάνεμο λιμάνι, κάτι σαν την Ιθάκη, ίσως δείχνει άγνοια της ελληνικής ιστορίας και των πολιτικών συμβολισμών.

Όμως, αυτοί θα αποφασίσουν για τη μοίρα μας, οπότε καλό θα ήταν να βρεθεί κάποιος καλύτερος κώδικας επικοινωνίας μαζί τους.
Εν πάση περιπτώσει, η εικόνα από την αγορά των ομολόγων και των κρατικών CDSs (Credit Default Swaps) είναι αποθαρρυντική.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στην καταθλιπτική εικόνα από τα ελληνικά ομόλογα και τα CDSs στο ελληνικό χρέος, όπου η αντεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων και των spreads συνεχίζει να προεξοφλεί στάση πληρωμών από τη χώρα, παρά το αίτημα για προσφυγή στο πακέτο των Ε.Ε. - ΔΝΤ.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.
Το πακέτο των 40 - 45 δισ. ευρώ καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του επόμενου 12μήνου και θεωρείται αδιανόητο η Κομισιόν και η ΕΚΤ να μη δώσουν το πράσινο φως, καθότι θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα θα αποδεχτεί τους όρους που θα ζητήσουν.
Επίσης, η αρχική καταβολή μπορεί να καλυφθεί με βραχυπρόθεσμο δανεισμό (bridge financing) αν μόνο το ΔΝΤ είναι έτοιμο αλλά όχι οι περισσότερες χώρες της ΟΝΕ.
Αναμφισβήτητα, οι αγορές κάνουν λάθος μερικές φορές στις εκτιμήσεις τους, αλλά φροντίζουν να τις διορθώνουν απότομα.
Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη την Παρασκευή, αν και θα περίμενε κάποιος τα βραχυχρόνια επιτόκια να καταρρεύσουν κι όχι να παραμείνουν πάνω από 9% - 10%, αφού θεωρητικά η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει το επόμενο 6μηνο - 12μηνο, τουλάχιστον.
Η προφανής ερμηνεία της κίνησης είναι ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται τον μηχανισμό της Ε.Ε. γιατί ακούν συχνά αντικρουόμενες δηλώσεις από πολιτικούς μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία.
Από την άλλη πλευρά, οι αγορές φαίνεται ότι έχουν ξεχωρίσει την Πορτογαλία ως τον επόμενο ασθενή της ευρωζώνης.
Από την επομένη του Πάσχα μέχρι σήμερα, το ποσό που πληρώνουν όσοι αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας μέσω CDSs έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αν και της Πορτογαλίας είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με της Ελλάδας.
Η θεωρία της συνωμοσίας θα ήθελε οι αγορές να πιέζουν έντονα την Πορτογαλία ώστε να την εξαναγκάσουν να φτάσει στο σημείο να ζητήσει βοήθεια όπως η Ελλάδα.
Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα υπήρχαν περισσότεροι πολιτικοί σε χώρες όπως η Γερμανία που θα ήταν απρόθυμοι να δανείσουν και στην Πορτογαλία.
Αν λοιπόν το θέμα της Ελλάδας με το πακέτο ήταν ακόμη ανοιχτό, δεν αποκλείεται να είχαν δεύτερες σκέψεις.
Σε αυτήν την περίπτωση το επιχείρημα της μετάδοσης του ιού από την Ελλάδα σε άλλες χώρες δεν θα χρησιμοποιούνταν για να δοθεί οικονομική βοήθεια αλλά ως πάτημα για να μη δοθεί καθόλου ή τουλάχιστον μεγαλύτερη, εξαντλούμενη στα 30 δισ. ευρώ.
Αναμφισβήτητα, στη ζωή όλα αλλάζουν.
Όμως, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα δεχτούν να υποστεί τέτοιο πλήγμα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παίρνοντας πίσω παλαιότερες αποφάσεις.
Σίγουρα, όλα τα "γουρούνια" της ευρωζώνης δεν είναι ίδια.
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά κι αυτό ίσως δεν έχει διαφύγει της προσοχής των αγορών, που ίσως τα χρησιμοποιήσουν για να δοκιμάσουν τις διαθέσεις της Ε.Ε. τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Dr. Money

Δεν υπάρχουν σχόλια: