Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Φουντώνει το αντάρτικο στη Νέα Δημοκρατία!


Πρόσωπα, ίντριγκες και λυκοφιλίες στην κούρσα των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. 

 

Συναγερμός στη Ρηγίλλης για τους βουλευτές και τους δημάρχους που αυτοανακηρύσσονται υποψήφιοι.


Την ώρα που η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να ανασυνταχθεί, στα παρασκήνια τα αυτοδιοικητικά της στελέχη σπαράσσονται. 
Η νέα πολιτική αρρώστια που ροκανίζει το μεδούλι της ΝΔ λέγεται «καρεκλολαγνεία»:
είτε αυτή του δημάρχου είτε του «μίνι πρωθυπουργού», του «περιφερειάρχη».
Πολλοί επιζητούν τις συγκεκριμένες «καρέκλες» και αρχίζουν σιγά-σιγά να εκδηλώνουν προθέσεις, δηλώνοντας υποψήφιοι για δήμαρχοι και περιφερειάρχες, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Ρηγίλλης.
Η επιδημία των «αντάρτικων» τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για τη ΝΔ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο θέμα για να σταματήσει τις ...
ανεξέλεγκτες κινήσεις των στελεχών της σε περιφερειακό επίπεδο.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή.
Στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει εσωτερικές συγκρούσεις για τις υποψηφιότητες τόσο στους μεγάλους δήμους της χώρας στα υψηλά κλιμάκια όσο και για τους μικρότερους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Επτάμισι μήνες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τη στιγμή που το πολιτικό κλίμα αναμένεται να φορτιστεί εξαιτίας των συνενώσεων που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο «Καλλικράτης», βουλευτές, πρώην υπουργοί και κάθε λογής παράγοντες συνωστίζονται για να λάβουν επίκαιρες θέσεις στην ιδιότυπη κούρσα υποψηφιοτήτων.
Στον μαραθώνιο που ξεκινά πολλά ονόματα θα ακουσθούν αλλά ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το ποια θα επικρατήσουν ως το τέλος. Το σίγουρο όμως είναι ότι ορισμένοι δηλώνουν «παρών» ως «αντάρτες», θέλοντας να προκαταβάλουν τις αποφάσεις της ηγεσίας. Οι συγκρούσεις στην Περιφέρεια
Εντάσεις καταγράφονται σχεδόν σε όλους τους νομούς. Ενδεικτικά: Την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Πάτρας ανακοίνωσε ο πρώην περιφερειάρχης κ. Δ. Αϊβαλής (πολιτικός φίλος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ).
Αποφασισμένος να είναι εκ νέου υποψήφιος δήλωσε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ν. Γκόντας, αν και πολλοί μιλούν και για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του μετριοπαθούς πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννη .
Η επιθυμία του νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνη (στήριξε τον Σαμαρά) να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τοπικά «γαλάζια» στελέχη.
Προβλήματα υπάρχουν και στην Αρτα, όπου ο νομάρχης κ. Γ. Παπαβασιλείου εμφανίζεται παντού ως υποψήφιος δήμαρχος, προκαλώντας εκνευρισμό στα τοπικά «πολιτικά τζάκια» και σε στελέχη της ΝΔ.
Στη Θεσσαλία ενδιαφέρον για το χρίσμα του περιφερειάρχη δείχνει ο πρώην βουλευτής Λαρίσης κ. Κ. Αγοραστός, ενώ «παίζει» και το όνομα του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκου.
Λέγεται επίσης ότι ενδιαφέρονται ο νομάρχης Λαρίσης κ. Λ. Κατσαρός (υποστήριξε την κυρία Μπακογιάννη), ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης (υποστήριξε τον κ. Σαμαρά), αλλά και το μέλος της ΚΕ κ. Κ. Πάσχος.
Στην Πελοπόννησο, προπύργιο του κ. Σαμαρά, «παίζουν» τα ονόματα του προέδρου της ΕΝΑΕ και νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δ. Δράκου αλλά και του γραμματέα Συνδικαλισμού και πρώην βουλευτή κ. Ι. Μανώλη.
Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης το χρίσμα επιθυμεί ο πρώην υπουργός κ. Γ. Καλαντζής.
Στο Βόρειο Αιγαίο επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ο νομάρχης Λέσβου κ. Π. Βογιατζής, αλλά και οι πρώην βουλευτές κυρία Χριστιάννα Καλογήρου και κ. Ι. Κοσμίδης, καθώς και ο πρώην περιφερειάρχης κ. Σ. Τσίφτης.
Εντονο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δείχνει ο πρώην υπουργός κ. Β. Κεδίκογλου (πατέρας του βουλευτή Ευβοίας κ. Σ. Κεδίκογλου ), αλλά και ο νομάρχης Φθιώτιδας κ. Αθ. Χειμάρρας , ενώ ορισμένα στελέχη διακινούν το όνομα του πρώην υφυπουργού κ. Αθ. Γιαννόπουλου.
Μεταξύ των προσώπων που κινούνται είναι και η πρώην βουλευτής Καστοριάς κυρία Βίβιαν Μπουζάλη (Δ. Μακεδονία).

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εμφύλιος στους τρεις μεγάλους δήμους
Σε πολλούς νομούς επώνυμα στελέχη της ΝΔ αγνοούν το κόμμα και δηλώνουν αποφασισμένοι να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες και μερικοί μάλιστα ανακοινώνουν και δημόσια τις προθέσεις τους.
Σε λίγες ημέρες ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, με δημόσια εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα κάνει απολογισμό του έργου στον δήμο, αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως την εκ νέου υποψηφιότητά του.
Στο παρασκήνιο εξακολουθεί να έχει υποστήριξη μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον κ. Κακλαμάνη.
Στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος κ. Β. Παπαγεωργόπουλος επιμένει και αυτοανακηρύχθηκε δημόσια υποψήφιος, προκαλώντας αισιοδοξία στο ΠαΣοΚ.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι με μια τέτοια εξέλιξη ευνοούνται, λόγω και των εσωτερικών συγκρούσεων στην τοπική ΝΔ και των κατηγοριών κατά του δημάρχου, και λένε ότι ο δήμος δεν θα φαντάζει «κάστρο άπαρτο».
Στον Πειραιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ και το πρώτο λιμάνι εξακολουθεί να παραμένει μια μεγάλη πληγή για το κόμμα.
Η διαμάχη του κ. Μιχαλολιάκου με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Π. Μαντούβαλο , ο οποίος ανακοίνωσε προ ημερών την υποψηφιότητά του, κυριαρχεί. Πολλοί δεν αποκλείουν η σύγκρουση να φθάσει στα άκρα, αφού ήδη έχουν δημόσια διαπληκτιστεί και ο ένας έχει μιλήσει υποτιμητικά για τον άλλον.
Μερικοί στη ΝΔ θεωρούν «σωτήρια λύση» την περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Ανδριανόπουλου ο οποίος δεν θα έλεγε όχι, αν και υπάρχουν ενστάσεις από σκληροπυρηνικούς «σαμαρικούς», ενώ υπάρχει και σκέψη για γνωστό στέλεχος της αγοράς. Ο πονοκέφαλος του κ. Μιχαλολιάκου
«Αντάρτες»-υποψήφιοι φυτρώνουν και προβληματίζουν τον γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ. Β. Μιχαλολιάκο ο οποίος ξεκαθάρισε προ ημερών ότι κανείς δεν δικαιούται να ενεργεί μόνος του.
Η εξέλιξη αυτή με τις υποψηφιότητες- που «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», όπως έλεγε πρώην υπουργός- προκαλεί ανησυχίες στην κομματική ηγεσία της ΝΔ για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια εικόνα του κόμματος.
Εξάλλου στη Ρηγίλλης δεν επιθυμούν εστίες έντασης στον δρόμο προς το συνέδριο, αν και παρατηρείται παρασκηνιακή βοήθεια προς πολλούς «αντάρτες» από αρκετά στελέχη, είτε βουλευτές, νυν και πρώην, είτε μέλη της ΚΕ που δεν συμπαθούν τη νέα ηγεσία.
Προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις και να γενικευθούν τα «αντάρτικα», τα οποία ταλαιπωρούν κάθε ηγεσία και στα δύο κόμματα εξουσίας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, θα γίνουν συντονισμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα ώστε πολλοί «αντάρτες» να μεταπειστούν να υποχωρήσουν.
To ΒΗΜΑ 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη Θεσσαλονίκη ο πολύ γνωστός καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος θα είναι, όπως είχε δηλώσει πέρυσι, ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος ή όχι;

Stathis είπε...

Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση!

Το ερώτημα σας πρέπει να το απευθύνετε στον κ. Πιπερόπουλο.