Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η «μεγάλη ληστεία»… της Ελλάδος

Με κόστος που θα έκανε κάθε υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης να… κοκκινίζει από ντροπή «πέτυχε» τελικά το Δημόσιο χθες να δανεισθεί 8 δις. ευρώ, σηκώνοντας «λευκή σημαία», μετά την κυνική κερδοσκοπική εκστρατεία που εξαπέλυσαν οι… ληστές με τα λευκά κολάρα από το Σίτι του Λονδίνου.
Τη στιγμή που ακόμη και για την Πολωνία ή την Βραζιλία οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στα τοπικά τους νομίσματα βρίσκονται στο 6,09% και στο 6,16% αντίστοιχα , η Ελλάδα «κατάφερε» να διαθέσει πενταετή ομόλογα σε ευρώ με 6,20%!
Και όλα αυτά, ενώ, όπως εύστοχα επισήμαινε χθες το Bloomberg, μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε με σιγουριά, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πίεση για έκδοση ομολόγων.
Το ενδιαφέρον με τη χθεσινή έκδοση, ήταν ότι το Δημόσιο ακολούθησε πολιτική… «δώστα όλα» προς το τραπεζικό λόμπι του Σίτι: η χθεσινή ημέρα άρχισε με την απόδοση των υφιστάμενων 5ετών ομολόγων να έχει ήδη εκτιναχθεί στο αστρονομικό 5,95%, αλλά από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ και των αναδόχων της χθεσινής έκδοσης «δόθηκε γραμμή» προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ότι θα προσφερθεί επιπλέον premium, της τάξεως των 30 μονάδων βάσης!
Έτσι, ξαφνικά βρέθηκε η Ελλάδα, που ως την Παρασκευή ήταν το «μαύρο πρόβατο» των αγορών και καθημερινά διακινούνταν σενάρια χρεοκοπίας, να προσελκύει προσφορές 25 δις. ευρώ, για μια έκδοση με αρχικό στόχο 3-5 δις. ευρώ!
 Και από την μεγάλη ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που προκάλεσαν οι τριτοκοσμικές αποδόσεις για ομόλογα Ευρωζώνης, ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να αντλήσει τελικά 8 δις. ευρώ, φορτώνοντας μεγάλα ποσά πρόσθετων τόκων στους φορολογουμένους –και μεγάλα πρόσθετα κέρδη στους επενδυτές και στις αναδόχους τράπεζες, που λαμβάνουν προμήθειες με βάση το συνολικό ποσό των τίτλων που διατίθενται.
Κάπως έτσι, ολοκληρώνεται ένας κύκλος μεγάλων…
επιτυχιών του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Οικονομικών, που μόλις πρόσφατα «κατάφεραν» να δανεισθούν με ετήσια έντοκα, με απόδοση 2,2%, τη στιγμή που καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν δανείζεται για αυτή τη διάρκεια τίτλων με κόστος υψηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ –το ίδιο ίσχυε και για την Ελλάδα και μάλιστα σε πολύ πρόσφατη έκδοση, στα τέλη του 2009.
Προφανές είναι, ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να πληρώσει… «προστασία» στις μεγάλες τράπεζες και τους ισχυρούς διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, για να διασφαλίσει την κάλυψη της έκδοσης και να αρχίσουν από σήμερα να υποχωρούν τα spread –ήδη χθες, η απόδοση των «παλαιών» 5ετών ομολόγων υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των νέων τίτλων.
Από την πλευρά τους, οι… ληστές με τα λευκά κολάρα από το Σίτι φαίνεται ότι σκηνοθέτησαν με άριστο τρόπο την κρίση στην ελληνική αγορά ομολόγων, για να πετύχουν να αποσπάσουν «χρυσά» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μεγάλης αξίας, ξεχνώντας προς στιγμήν ότι ακριβώς αυτά τα ομόλογα μέχρι πριν από λίγα 24ωρα ήταν οι «καταραμένοι» τίτλοι της Ευρωζώνης, που ελάχιστοι ήθελαν να πλησιάσουν.
Οι μεγάλες τράπεζες του Λονδίνου, όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, φαίνεται ότι σκηνοθέτησαν άριστα τη «μεγάλη ληστεία στην Αθήνα», σε αγαστή συνεργασία με τα επιθετικά hedge funds, που σορτάριζαν για αρκετές εβδομάδες τα ελληνικά ομόλογα, με χρηματοδότηση και με δανεικά χαρτιά από τις ίδιες τις μεγάλες τράπεζες, που τώρα εμφανίζονται σαν «σωτήρες» του Ελληνικού Δημοσίου.
Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, παραδόθηκε αμαχητί στα παιχνίδια των πιστωτών, πληρώνοντας όσο-όσο για να δανεισθεί από τη διεθνή αγορά, χωρίς καν να αξιοποιήσει ένα βασικό μοχλό πίεσης που θα μπορούσε να κινήσει απέναντι στις μεγάλες τράπεζες: την προσφυγή σε δανεισμό με «λαϊκά» ομόλογα, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν, έστω και σε μικρότερα ποσά, στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό, ασκώντας έτσι πίεση για να μειωθεί το κόστος δανεισμού. 
Σοφοκλέους 
 Διαβάστε και τις προηγούμενες αναρτήσεις μας: 
http://emprosdrama.blogspot.com/2010/01/blog-post_1792.html

http://emprosdrama.blogspot.com/2010/01/4-21.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σωστα
Πανω που ειμαστε ,ετοιμοι, να παρουμε απτους ελληνες φοροφυγαδες, καικλεφτες πολιτικους, εκδοτες....τα ...διπλα,
Λετε για να λετε???
Τι προταση εχετε ,εσεις δηλαδη ,να ακουσουμε.