Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Οι αγρότες κλείνουν λιμάνια και τρένα



Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία απο τον ...διάλογο του Ζαπείου


Θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση στη διακίνηση και την εμπορία των αγροτικών προιόντων εξήγγειλε η κυβέρνηση, ωστόσο κλιμακώνουν οι αγρότες με αποκλεισμό της σιδηροδρομικής συνδεσης με την Βουλγαρία και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προανήγγειλε παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ στην εμπορία αγροτικών προιόντων και να ...
ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών.
Μιλώντας στη διημερίδα για τον κοινωνικό διάλογο, που διεξάγεται στο Ζάππειο, η κυρία Μπατζελή είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες.
 Η υπουργός Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ανακοίνωσε συνεχείς τιμοληψίες στην αγορά, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων διακινητών αγροτικών προιόντων.
Νωρίτερα, ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης είχε αποχωρήσει από το διάλογο, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "Είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες".
Σχολιάζοντας την αποχώρηση Κασαπίδη, η κυρία Μπατζελή, τόνισε ότι μετά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ότι η ΝΔ δεν στηρίζει τα μπλόκα, η Κυβέρνηση πίστευε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα συνέβαλε με τις παρεμβάσεις του στον κοινωνικό διάλογο.
Πρόσθεσε ότι η αποχώρηση της ΝΔ είναι επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς για τη σημερινή κατάσταση των αγροτών, ευθύνεται η ίδια, ενώ αναφερόμενη στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, το οποίο είχε σχεδιαστεί επί υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, η κυρία Μπατζελή, τόνισε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα ύψους 187 εκατομμυρίων Ευρώ. Μέλημα του Υπουργείου είναι να ενταχθούν όλο και περισσότεροι νέοι αγρότες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατέληξε η Υπουργός. 
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
Οι αγρότες ήδη απέκλεισαν και τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας– Βουλγαρίας, ενώ αποκλεισμένη παραμένει και η συνοριακή πρόσβαση Ορμενίου στον Εβρο. Επίσης, έως  16.00 το απόγευμα τις της Δευτέρας, κρατούν κλειστό τον κόμβο του Πλατύκαμπου και τη Μελούνα Τιρνάβου, ενώ αγρότες από την Ηγουμενίτσα, θα αποκλείσουν επ αόριστον το λιμάνι, όπως επιβεβαίωσε ο Παντελής Κίτσιος, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, μιλώντας στον Αθήνα 9,84. Σκλήρυναν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα της Αλαμάνας, της Ελάτειας και του Κάστρου Βοιωτίας, αποκλείοντας από το πρωί και τους παράδρομους.
Η Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας δεν συμμετέχει στον διάλογο για το Αγροτικό. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ Αθανάσιου Λίγδα, η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των ξεσηκωμένων αγροτών, εκτιμώντας ότι οι χιλιάδες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση.
Χαρακτηρίζει ωστόσο το διήμερο ως επικοινωνιακή φιέστα που "δεν θα δώσει την παραμικρή ώθηση στην επίλυση των εκρηκτικών αγροτικών προβλημάτων, αλλά αντίθετα θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για την ανακοίνωση προειλημμένων αποφάσεων, όπως είναι μεταξύ άλλων η επιχείρηση να συρρικνωθεί το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα".
Υπέρ των μπλόκων τάχθηκε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γερανίδης.
Δήλωσαν στον  Αθήνα 9,84
Υπάρχουν τρόποι ώστε το Κράτος να σταματήσει αυτή την κατάσταση, δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση και κίνηση ανθρώπων και αγαθών.
" Πρόθεση μας είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί λύση, διότι σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού", είπε ο κύριος Πεταλωτής, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη. 
Προσχηματικό χαρακτήρισε το διάλογο, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας. "Δεν τρώμε το παραμύθι ότι δεν μας στηρίζει η κοινωνία ή ότι δεν υπάρχουν χρήματα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπούτας.
Ο Γ. Λιανός, μέλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών, τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας αγρότης δεν έχει αύριο αν αποχωρήσει από τα μπλόκα. Ζήτησε να ικανοποιηθεί το αίτημα για καταβολή 150-200 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να στηριχθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι συνταξιούχοι.
Σκληρή γλώσσα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι άλλη μια χρονιά, την εποχή που δεν θερίζουν, κάνουν παρέλαση στους δρόμους. Ο κύριος Ανδρουλάκης, πρόσθεσε ότι τη φετινή χρόνια, που η χώρα κινδυνεύει, αν υπήρχε εξουσία και πολιτικό σύστημα νομιμοποιημένο, δεν θα τολμούσε κανείς να βγει στους δρόμους. Να ακούσουμε τι είπε στον Αθήνα 9,84 και τους Γιάννη Λοβέρδο και Αγγελο Μόσχοβα.
" Το αγροτικό ζήτημα δεν λύνεται με μια επαναλαμβανόμενη διάθεση της εκάστοτε Κυβέρνησης, να δώσει χρήματα στους αγρότες", δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τους Γιάννη Κουρτάκη και Χρήστο Ράπτη.

H χώρα με τεράστια ζημία από τα μπλόκα των αγροτών

Περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ έχει χάσει η ελληνική οικονομία μέσα σε μία εβδομάδα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ότι μία τετραμελής οικογένεια έχει χρεωθεί με 70 ευρώ μετά από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο εξαγωγέων, πάντως, η ζημιά ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια. 
«Το 17,9% αγγίζει μέχρι στιγμής η πτώση στις εξαγωγές», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. «Για πολλοστή φορά η αγορά γίνεται σάκος του μποξ, με συνέπεια ως αναγκαίο κακό τα ανατιμητικά φαινόμενα», υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Υπάρχει πρόβλημα με τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά έχουν αυξηθεί έως και 5%», δήλωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: