Σε διάσωση της Ελλάδας με μια ρητή διαβεβαίωση, ότι το ελληνικό χρέος είναι εγγυημένο από την Γαλλία και την Γερμανία, σύρονται θέλοντας και μη από τις δυνάμεις του λονδρέζικου Σίτι οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωζώνης, καθώς η ελληνική κρίση απειλεί να οδηγήσει στο ξήλωμα της νομισματικής ενοποίησης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε χθες από το Νταβός, ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στις αγορές υποχρεώνουν τις δυνάμεις του γαλλογερμανικού άξονα να δεσμευθούν ενώπιον των αγορών, ότι αν χρειασθεί θα στείλουν το… ιππικό τους, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προς διάσωση της Ελλάδας, ή όποιας άλλης χώρας της Ευρωζώνης αντιμετωπίσει αργότερα ανάλογα προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές.
Ήδη η πρώτη δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση έγινε χθες στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως σημείωναν οι Financial Times στο βασικό θέμα της ιστοσελίδας τους: «Είναι απολύτως σαφές, ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι απλώς θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Μπαρόζο, αλλά η δήλωση αυτή, όπως εκτιμούσαν τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, δεν είναι αρκετή για να λυθεί η πολιορκία της ελληνικής αγοράς ομολόγων.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, ότι το Σίτι του Λονδίνου περιμένει αρκετά κομμάτια του παζλ να προστεθούν τις επόμενες ημέρες, για να αρχίσει να κλείνει το spread των ελληνικών ομολόγων: η αγορά περιμένει μια καθαρή δέσμευση, ότι η Ευρωζώνη θα λειτουργήσει σαν τραπεζίτης τελευταίου καταφυγίου για την Ελλάδα και κάθε άλλη χώρα με προβλήματα πρόσβασης σε ιδιωτικά κεφάλαια για χρηματοδότηση του χρέους της.
Επιπλέον, η δέσμευση αυτή θα πρέπει, για να είναι πειστική, να προέλθει όχι μόνο από την Κομισιόν, αλλά από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας και να γίνει επίσης σαφές, ότι στην ίδια γραμμή κινείται και η ΕΚΤ. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Γ. Παπανδρέου, ότι μέσω των επιθέσεων στην Ελλάδα στοχοποιείται η ίδια η Ευρωζώνη και οι επιθέσεις θα συνεχισθούν ανεξάρτητα από τη στάση και τα μέτρα πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, μέχρι να συρθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες στην υποστήριξη της Ελλάδας.
Η αναμέτρηση Σίτι-Φρανκφούρτης
Ουσιαστικά, τις τελευταίες ημέρες παίζεται στο ταμπλό της ελληνικής αγοράς μια πολύ μεγαλύτερη σκακιστική παρτίδα, ανάμεσα στους… προαιώνιους εχθρούς (Σίτι του Λονδίνου και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων):
Διαχειριστές κεφαλαίων και τραπεζίτες του Σίτι, βομβαρδίζουν τα ελληνικά ομόλογα και απειλούν να… ισοπεδώσουν με ανάλογες κινήσεις και τα ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά την Ελλάδα, εκβιάζοντας ουσιαστικά για να γραφτούν ξανά οι κανόνες της ΟΝΕ, σύμφωνα με τις επιταγές τους.
Αυτό που ζητούν, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, είναι να καταργηθεί με ρητές δεσμεύσεις ο βασικός ευρωπαϊκός κανόνας της νομισματικής ένωσης, που υποχρεώνει κάθε κράτος να αντιμετωπίζει τα χρέη του χωρίς βοήθεια των άλλων, ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αυτή την απαγόρευση εξυπηρετεί ουσιαστικά ο σκληρός ευρωπαϊκός κανόνας για τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το χρέος).
Σε ένα υπερχρεωμένο διεθνές σύστημα, οι διαχειριστές του Σίτι ουσιαστικά εκβιάζουν από τη Γαλλία και την Γερμανία μια εγγύηση για τα ομόλογα όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς φοβούνται ότι μακροπρόθεσμα αρκετές χώρες ακόμη θα βρεθούν στη θέση της Ελλάδας και θα δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Από την πλευρά τους, Γάλλοι και (κυρίως) Γερμανοί επιδιώκουν να περισώσουν ό,τι μπορούν από το αρχικό σχέδιο της ΟΝΕ, που σαρώθηκε από την παγκόσμια κρίση: θέλουν οι εγγυήσεις που αναπόφευκτα θα προσφέρουν στην Ελλάδα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο δεσμευτικές και να διατηρήσουν τον έκτακτο χαρακτήρα τους, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες φοβούνται κύματα εσωτερικών αντιδράσεων, αν αναλάβουν να καλύπτουν χρέη τρίτων χωρών της Ευρωζώνης.
Για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι και οι τραπεζίτες της Φραγκφούρτης, αν και αντιλαμβάνονται τις διαλυτικές επιδράσεις στη νομισματική ένωση από τις επιθέσεις στην Ελλάδα, κλιμακώνουν σταδιακά και πολύ διστακτικά τη ρητορική τους για την παροχή κάποιας μορφής εγγύησης στο ελληνικό χρέος, παρακολουθώντας παράλληλα την πορεία των αγορών: αμέσως μόλις οι δηλώσεις αυτές σταματήσουν τις μεγάλες επιθέσεις στην Ελλάδα, θα σταματήσει η κλιμάκωση της ρητορικής, ώστε να περιορισθούν οι εγγυήσεις στις απολύτως απαραίτητες.
Το ευρύτερο παιχνίδι
Από τη σκοπιά της οικονομικής στρατηγικής, τονίζει αναλυτής στο «S», ουσιαστικά σήμερα ζούμε την επόμενη ημέρα της μεγάλης κρίσης: η υπερχρέωση πνίγει όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί είναι η έκδοση πληθωριστικού χρήματος, που θα απαξιώσει τα χρέη.
Αυτό ήδη γίνεται από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, αλλά αρνείται πεισματικά να το πράξει η Γερμανία, που επιμένει στην αυστηρή οικονομική και νομισματική πολιτική του παρελθόντος, με κίνδυνο για τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να μετεξελιχθεί το ευρώ στο μοναδικό ισχυρό διεθνές νόμισμα.
Αν η Γερμανία υποχρεωθεί να εγγυηθεί τα χρέη των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, είναι σαφές ότι δεν θα τα καλύψει στο μέλλον με χρήμα από τα κρατικά της ταμεία, οδηγώντας σε μια εξέγερση των Γερμανών πολιτών.
Ο μόνος δρόμος για να έχει αντίκρισμα η εγγύηση θα είναι να ανάψουν «πράσινο φως» οι Γερμανοί ουσιαστικά για την έκδοση πληθωριστικού νομίσματος από την ΕΚΤ, κατά τα πρότυπα της Τράπεζας της Αγγλίας και της Fed, που έχουν βάλει σε λειτουργία τις… εκτυπωτικές μηχανές σε συνεχή βάση.
Με τον τρόπο αυτό, η ζώνη του ευρώ θα γίνει άλλη μια νομισματική ζώνη με πληθωριστική κυκλοφορία χρήματος και θα αποκατασταθεί η ισορροπία στο τρίγωνο ευρώ-στερλίνας-δολαρίου.
Για τους Γερμανούς, που έχουν νωπές τις μνήμες δύο επεισοδίων υπερπληθωρισμού τον 20ου αιώνα και σχεδίαζαν να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στο διεθνές σύστημα μέσω του ευρώ, είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν αυτή τη μεταστροφή, γι’ αυτό και οι πιέσεις του Σίτι στην Ελλάδα έχουν φθάσει στα όρια του παροξυσμού, ώστε να φανεί πειστικός στην Γερμανία ο κίνδυνος να αρχίσει το «ξήλωμα» της Ευρωζώνης.
Το πιθανότερο είναι, όπως ελπίζουν στο Σίτι, ότι και οι Γερμανοί θα σεβασθούν το «χρυσό κανόνα» της Μάργκαρετ Θάτσερ, τον οποίο υπενθύμιζαν χθες με νόημα οι Financial Times: «Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις αγορές»…
Σοφοκλεους 10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου