Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Στο "τραπέζι" το αγροτικό


Ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης στις αγροτικές κινητοποιήσεις. 
Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Κυριακής, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, με τη Συντονιστική Επιτροπή  των Αγροτών.
Την απόφαση να μη συναντηθούν με την υπουργό πήραν οι αγρότες από τα μπλόκα του Προμαχώνα και της Νίκαιας.
 Οι εκπρόσωποι 12 μπλόκων σε Μακεδονία και Θεσσαλία που συνεδρίασαν στον Αλμυρό αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό από την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου στο Ζάππειο.
Κλειστή παραμένει η Εγνατία στους κόμβους Κερδυλίων και Χρυσούπολης, η εθνική Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο μπλόκο της Νίκαιας και ο ...Προμαχώνας.
Δηλώσεις κ. Μπατζελή
“Αν δεν χτίσουμε τώρα τη στρατηγική του μέλλοντος, σε λίγο δεν θα συμφέρει να παράγουμε” δηλώνει στο ΒΗΜΑ της Κυριακής η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η κυρία Μπατζελή, προαναγγέλλει την κατάρτιση πέντε νομοσχεδίων: για τους θεσμούς εκπροσώπησης των αγροτών, τον ΕΛΓΑ, τη λειτουργία της αγοράς αγροτικών προϊόντων, τον έλεγχο της αγοράς φυτοφαρμάκων-λιπασμάτων και την πολιτική επί της αγροτικής γης.
Σε ερώτηση για το ποιος στήνει τα μπλόκα, μιλά για «συνοθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση».
Δηλώσεις κ. Πάγκαλου
“Τα αγροτικά μπλόκα είναι εσχάτη μειοψηφία” δηλώνει στο “Έθνος της Κυριακής” ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Είναι προφανές ότι εντάσσεται η τακτική ορισμένων κομμουνιστών αγροτών, στη λογική της κυρίας Παπαρήγα” τονίζει.
Δηλώσεις κ. Παπαρήγα
Να συνεχίσουν τον αγώνα τους κάλεσε τους αγρότες η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλώντας στο Κάστρο Βοιωτίας. Παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να διαμορφώσουν κοινά αιτήματα ώστε να ασκηθεί κοινή πίεση προς την κυβέρνηση. Χαρακτηρίζοντας προσχηματικό τον εθνικό διάλογο για το αγροτικό ζήτημα που ξεκινάει την Δευτέρα στο Ζάππειο και "προκλητικό" τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στην ομιλία στη Βουλή για το ίδιο θέμα, η κα Παπαρήγα δικαιολόγησε την μορφή κινητοποίησης που επιλέγουν οι αγρότες οι οποίοι στηρίζονται από το κόμμα της.

Δηλώσεις κ. Σιδηρόπουλου
“Στη συνάντηση με την υπουργό δεν εκπροσωπείται το σύνολο των αγροτών που είναι στους δρόμους”, δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιάννη Θεοδόση, το μέλος του Συντονιστικού Αγροτών Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος. Όπως είπε, “η δική μας απάντηση θα δοθεί με διαμαρτυρία αύριο έξω από το Ζάππειο”.

Τα μπλόκα σε Κάστρο, Αλαμάνα, Μικροθήβες και Βιοκαρπέτ στη Λάρισα επισκέφθηκε τη Κυριακή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ .
Ο κύριος Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να έρθει σε διάλογο με τους αγρότες και να καταθέσει εθνικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα της Αγροτικής Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: