Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Εκ των λόγων σας καταδικάζεστε, κύριε Παπανδρέου!

Το πάθημά σας, κύριε Πρωθυπουργέ, ας γίνει τουλάχιστον μάθημα σ’ εκείνους που στο μέλλον θα εκφωνούν προεκλογικούς λόγους, αποτρέποντάς τους από του να τάζουν σε όλους λαγούς με πετραχήλια, αν και πολύ αμφιβάλλω ότι οι εραστές της εξουσίας πήραν το μάθημα.
Οι αγρότες σας πήραν στα σοβαρά και σας πίστεψαν τότε που τους τάζατε ΑΜΕΣΗ λύση των προβλημάτων τους και γι’ αυτό σας ανέβασαν στην εξουσία. Γι’ αυτό είναι σήμερα ανυποχώρητοι στα μπλόκα τους. Νιώθουν προδομένοι! Η Ελλάδα πρασίνισε όχι επειδή ήσασταν ωραίος αλλά επειδή τάζατε αβέρτα στους πάντες τα πάντα, λέγοντας σε κάθε ευκαιρία: "λεφτά υπάρχουν!"
Κι επειδή αυτές τις μέρες η Ελλάδα κινείται στον αστερισμό των μπλόκων των αγροτών, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τι έλεγε ο κύριος Παπανδρέου στις 27 Σεπτεμβρίου στους αγρότες στη Λάρισα. Ολόκληρη η ομιλία είναι εδώ.
«Όπου κι αν πηγαίνω, όπως και εδώ στη Λάρισα, το βλέπω στα μάτια σας, στα μάτια των ανθρώπων. Μοιράζομαι την αγωνία όλων σας για μια καλύτερη, μια πιο δίκαιη ζωή. Για μια πιο δίκαιη Ελλάδα. Για μια καλύτερη Ελλάδα. Στις 4 του Οκτώβρη, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να το...
πετύχουμε. (…) (…)

Είμαι σήμερα εδώ για να σας πω: Πάμε μαζί. Πάμε μαζί να κατακτήσουμε το σεβασμό. Να βάλουμε πρώτα τον πολίτη. (…)

Πάμε μαζί να κερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας. Για μια οικονομία ζωντανή. Που δίνει δουλειά στους νέους μας. Που είναι εδώ, δυναμικοί, στη Λάρισα. Που κρατάει ζωντανή την αγροτιά και τη μικρή επιχείρηση. Φίλες και φίλοι της Λάρισας, της Θεσσαλίας, Μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μας. (…)

Κάποτε, ήρθε εδώ ο κ. Καραμανλής και είπε "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά". Κάποτε, είχε πει ότι θα είναι παρών σε όλες τι μάχες για τους αγρότες στις Βρυξέλλες. Είδατε να γίνει τίποτε από αυτά; Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει τη Θεσσαλία στην τύχη της. Τα τελευταία έξι χρόνια, ο νομός Λάρισας μετατράπηκε σε φθίνουσα περιοχή. Οι αγρότες είδαν τις καλλιέργειές τους να εγκαταλείπονται. (…)

Είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο. Οι κτηνοτρόφοι μας δεν είδαν καλύτερες μέρες. Είδαν τις τιμές των προϊόντων τους να συμπιέζονται, την ώρα που η κυβέρνηση έκλεινε το μάτι στα καρτέλ. (…)

Δεν υπάρχουν χρήματα, ή δεν υπάρχει η βούληση να επενδυθούν τα χρήματα δίκαια, σωστά, για τις ανάγκες των πολιτών και όχι για τις ανάγκες των κολλητών; Γι' αυτό, εμείς λέμε: όχι προνόμια για τους λίγους, δικαιώματα για όλους. (…)

Ποια είναι λοιπόν αυτή η κυβέρνηση, που έρχεται σήμερα να ζητήσει και πάλι, τρίτη φορά, την ψήφο αυτών των ανθρώπων; Πότε ασχολήθηκε με τα θεμελιώδη προβλήματα στην κοινωνία μας; Ποτέ. Τι απ' αυτά εξασφάλισε στους Έλληνες; Τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια και το ξέρουν καλά όλοι οι πολίτες της Θεσσαλ
ίας, το ξέρουν καλά οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, που κατά τη φετινή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, κλήθηκαν να καλύψουν από την τσέπη τους το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης. Μέχρι και από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ ζήτησαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ στη συνέχεια έτρεχαν για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Απαράδεκτη η εικόνα και στη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπου εκατοντάδες αγρότες είδαν μικρότερα ποσά να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, εξαιτίας σωρείας λαθών στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έφθασαν τώρα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές -ακούστε- να μοιράζουν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα του 2008, χωρίς οι αγρότες μας να γνωρίζουν με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή. Αυτό είναι το πελατειακό κράτος - χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, χωρίς σιγουριά, χωρίς ανθρωπιά, χωρίς κανόνες. Και φυσικά, πλήρης αδιαφορία για την ανάγκη αύξηση
ς της επιστροφής του ΦΠΑ. Γι' αυτό σήμερα είναι αγανακτισμένοι οι αγρότες, οι καπνοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί, οι τευτλοπαραγωγοί. Επιχειρούν, φίλες και φίλοι, τις τελευταίες μέρες, να φοβίσουν τους αγρότες ότι δήθεν τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα τους επιβαρύνουν περισσότερο. (…)

Πώς θα κάνει σήμερα ο αγρότης παραγωγικές επενδύσεις σε προϊόντα ποιότητας, αν το κράτος το ίδιο δεν μπορεί να ελέγξει αυτή την ποιότητα; Αν δεν μπορέσει το ίδιο το κράτος να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας; (…)

Όλα αυτά χρειάζονται βούληση. Και τη βούληση να συγκρουστούμε την έχουμε. Την έχω. Γι' αυτό το κράτος δεσμεύομαι. Μια Δημοκρατία που ανοίγει το δρόμο στο μέλλον και αφήνει πίσω το τέλμα. Όπως δεσμεύομαι και για την άμεση ανάταξη της οικονομίας μας. Και γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις. Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι οι άνθρωποι. Είστε εσείς. Οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους. Γι' αυτό και δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ ότι, τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής μας, θα κάνουμε ακριβώς αυτό. Θ
α ανατάξουμε την οικονομία, με 5 νομοσχέδια, δίνοντας οξυγόνο, προστατεύοντας τον καταναλωτή, χτυπώντας την ακρίβεια και τις άθλιες πρακτικές εις βάρος του καταναλωτή. (…)

Μιλάμε για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης ανάπτυξης που δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία νέου πλούτου και στη δίκαιη κατανομή του σε όλο τον Ελληνικό λαό. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί τα δικά μας, ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και διαπερνά όλους τους τομείς της οικονομίας, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, την παιδεία, την υγεία. Όλους τους τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Μιλάμε για ένα πρότυπο ανάπτυξης, που φέρνει ποιότητα και βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πο
λιτικής.

Η Θεσσαλία είναι ένας τόπος και όμορφος και προνομιακός. Είναι ο τόπος που μπορεί να γίνει παράδειγμα για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα νέο αγροτοδιατροφικό τομέα. Μέσα από την έρευνα και την τεχνολογία. Με εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε οι παραγωγοί να παράγουν προϊόντα αξίας, ποιοτικά και με ονομασία προέλευσης, με ταυτότητα ελληνική. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί μπορούν να συνδεθούν και με τον τουρισμό.

Εμείς έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε και τους κτηνοτρόφους μας. Με σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, για τη μείωση του κόστους των αδειοδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την πάταξη της ανεξέλεγκτης δράσης των καρτέλ.


Είναι εδώ, στη Θεσσαλία, όπου παρουσιάσαμε μια "Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες". Με 10 μέτρα άμεσης στήριξης, άμεσης στήριξης, για να αντιμετωπίσει ο αγρότης την κρίση. Πρώτο μέτρο πρέπει να είναι η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, που θα δώσει ανάσα στους αγρότες. Επίσης, το ΤΕΜΠΜΕ πρέπει να καλύψει και τις αγροτικές επιχειρήσεις και να παγώσουν τα δάνεια για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους για δύο χρόνια. Έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε ριζικές αλλαγές στους Συνεταιρισμούς και τις Οργανώσεις των αγροτών, για να μπορούν επιτέλους οι αγρότες να παρεμβαίνουν με δύναμη, αποτελεσματικά, στην προμήθεια αγροτικών εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων τους.

Θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ γ
ια τη βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών, για ριζικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να καταβάλλονται επιτέλους έγκαιρα οι ενισχύσεις. Ξέρω όμως, φίλες και φίλοι, και την αγωνία σας για το ασφαλιστικό. Βασική μας προτεραιότητα, η αύξηση των συντάξεων, 550 ευρώ στον αγρότη και 950 ευρώ στο ζευγάρι. Θα προσαρμόσουμε σταδιακά το ασφαλιστικό σύστημα για τον αγρότη, αναφορικά με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα όρια ηλικίας, σε ό,τι ισχύει και στα άλλα Ταμεία.

Η βασική σύνταξη θα βελτιωθεί. Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συνταξιοδοτούνται στα 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, Και οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα Ταμεία. Και στις Βρυξέλλες, όπου διαμορφώνεται η προοπτική για την παραγωγή σας, δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχ
ες, μάχες για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και μετά το 2013. Και εσείς ξέρετε, ξέρετε ότι εμείς μπορούμε. Μπορούμε να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε. (…)

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, να δώσουμε μια νέα δυναμική στην αγροτική μας παραγωγή, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όχι μόνο για να χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό, αλλά κυρίως για να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά και ασφαλή τα αγροτικά μας προϊόντα. Να γίνουν οι αγρότες μας δυναμικοί παίκτες στη νέα οικονομία, αυτήν που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Να είμαστε ανταγωνιστικοί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω μας και παγκοσμίως. Στο όραμά μας για την πράσινη ανάπτυξη, δεν υπάρχει χώρος για κερδισμένους και χαμένους. Δεν υπάρχουν διλήμματα του παρελθόντος, που εξαντλούνται στα μέσα και ξεχνούν το σκοπό. (…)

Και θέλω να ξέρετε, είμαι αποφασισμένος. Μπαίνω στην πρώτη γραμμή. Για την Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Τώρα είναι η ώρα να πούμε τέλος σε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία έξι χρόνια. Τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αφήσουμε πίσω την παρακμή, να βάλουμε μπροστά την Ελλάδα. Δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμο. Στις 4 του Οκτώβρη, δίνουμε τη μάχη της ζωής μας. Και σας ζητώ να τη δώσουμε όλοι μαζί. Γιατί αυτή η μάχη, είναι μια μάχη που δεν μας χωρίζει. Είναι μια μάχη που μας ενώνει. Και μπαίνω εγώ μπροστά σ' αυτή τη μάχη, σε αυτή τη νέα πορεία. Μπαίνω μπροστά, Και όσο πιο ενωμένοι είμαστε, τόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε. Πάμε με όλους τους Έλληνες, πάμε με όλες τις Ελληνίδες, να αλλάξουμε την Ελλάδα. (…)

Πάμε όλοι μαζί, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιο της νίκης, το ψηφοδέλτιο της αλλαγής. Τώρα, είναι η ώρα της κοινής μας πορείας. Πάμε όλοι μαζ
ί. Με εμπιστοσύνη. Με ελπίδα. Καλό μας αγώνα. Και με τη νίκη.»

Ας ξαναδιαβάσει αυτόν και άλλους προεκλογικούς λόγους η κατά τ’ άλλα συμπαθής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, μήπως και κατανοήσει πού οφείλεται η σκληρή στάση των πρόωρα ρυτιδιασμένων και χιλιοπροδομένων αγροτών. Ποια ήταν αυτά τα 10 μέτρα ΑΜΕΣΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ που τους τάξατε; Μακάρι να υπάρξει σύντομα ανταπόκριση για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και ζημιογόνος για την χώρα μας κατάσταση των μπλόκων.

Τη διπλανή σύνθεση - φωτογραφία της κυρίας Μπατζελή με την απόφαση μετάθεσης συγγενούς της - τη βρήκα εδώ. Αν "αμάρτησε" ή όχι εσείς θα το κρίνετε.

Ένα καταπληκτικό σχετικό άρθρο διάβασα εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: