Ρεπορτάζ : Χρήστος Ζιώτης
Πληρώσαμε ακριβά και μας δάνεισαν αρκετά.
Το Ελληνικό Δημόσιο διέψευσε χθες εν τοις πράγμασι -όπως θα έπρεπε ήδη να έχει πράξει από τις πρώτες ημέρες του έτους- τις σπερμολογίες και τη φημολογία περί επικείμενης πτώχευσης της χώρας.
Το εγχείρημα βέβαια, όπως ήταν αναμενομένο, κόστισε αρκετά, μια που το Δημόσιο για να… συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των δανειστών μας που προσέφεραν το πρωτοφανές ποσό των 25 δισ. ευρώ, αναγκάστηκε να πληρώσει το θηριώδες επιτόκιο 6,2%.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη δίνει μια μικρή πίστωση χρόνου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για να προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων του χωρίς να αισθάνεται την καυτή ανάσα των αγορών σε κάθε βήμα του.
Από τα 25 δισ. ευρώ που προσέφεραν μέσα σε 3 ώρες οι επενδυτές -το βιβλίο με τις προσφορές άνοιξε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί και έκλεισε στις 4.00 το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτά τα 8 δισ. ευρώ. Από τις προσφορές που έκανε αποδεκτές, το επιτόκιο (κουπόνι) των πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 6,2%.
Με «καπέλο» 3,9%
Η χώρα δηλαδή πλήρωσε «καπέλο» (περιθώριο) 3,9% σε σχέση με ...
το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία, καθώς η απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κυμαίνεται στο 2,3%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του ομολόγου για προληπτικούς λόγους τέθηκε αρχικώς σε ιδιαίτερα υψηλό επιίπεδο, για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Το «επιτόκιο κράχτης», όπως απεδείχθη, λειτούργησε, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το τεράστιο αυτό ποσό που θα έφθανε να καλύψει το 50% των δανειακών αναγκών για φέτος. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το Δημόσιο θα μπορούσε ενδεχομένως να δανειστεί λιγότερα από 8 δισ. ευρώ σε χαμηλότερο επιτόκιο, όμως απ’ ό,τι φαίνεται το υπουργείο Οικονομικών πρωτίστως ενδιαφερόταν να υπερκαλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές το αρχικώς επιδιωκόμενο ποσό των 5 δισ. ευρώ.
Αν αμφιβάλλουν, δεν δανείζουν
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και με «τοκογλυφικούς» όρους, η Ελλάδα ξέφυγε από τη «διακεκαυμένη ζώνη» των υπό πτώχευση κρατών. Οι διεθνείς αγορές και οι δανειστές μας δεν θα προσφέρονταν να χορηγήσουν 25 δισ. ευρώ -ακόμη και με διψήφιο επιτόκιο- αν γνώριζαν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα κεφάλαιά τους. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου, σχολιάζοντας την εξέλιξη του πρώτου κρίσιμου τεστ στον δανεισμό, επισημαίνει ότι «το αποτέλεμα καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010. Παράλληλα όμως, το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που καλείται να καταβάλει η χώρα μας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών».
Συγκρατημένοι οι τραπεζίτες
* Οι εξελίξεις στο μέτωπο του δανεισμού συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών. Μετά τη συνάντηση, ο διοικητής της Εθνικής Βασ. Ράπανος ανέφερε ότι «η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να την αντιμετωπίσουμε». Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημ. Μαντζούνης επισήμανε «ότι όλοι μαζί θα πρέπει να αναστρέψουμε την παρούσα κατάσταση».
Οι τραπεζίτες εξέφρασαν για ακόμη μία φορά τις ανησυχίες τους για τις παρενέργειες από το νομοσχέδιο Κατσέλη, προειδοποιώντας ότι η ρευστότητα στην αγορά φέτος θα μειωθεί αντί να αυξηθεί. Προέβλεψαν μάλιστα ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων θα είναι μηδενικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου