Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Απορίας άξια η ατολμία της κυβέρνησης στην οικονομία

Του Κωστή Χατζιδάκη
Χωρίς αμφιβολία η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από την κυβέρνηση της ΝΔ. 
Δεν το κρύψαμε άλλωστε προεκλογικά. 
Αυτό από μόνο του είναι αρνητικό. 
Μετά τις εκλογές προστέθηκαν δύο ακόμα αρνητικοί παράγοντες:
Ο πρώτος είναι η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την κυβέρνηση για να διογκώσει αντίστοιχα τις όποιες ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης τρόμαξε τις αγορές και έστρεψε την προσοχή όλων στην Ελλάδα.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι…
η κυβερνητική αδράνεια. Η νέα κυβέρνηση αρκείται στο να περιγράφει το πρόβλημα και να υπόσχεται κάποιες λύσεις, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη και, κυρίως, χωρίς να εφαρμόζει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα.
Με τη δυσπιστία που έχει δημιουργηθεί, η καθυστέρηση στην άμεση εφαρμογή των μέτρων επιτείνει το πρόβλημα. Γι’αυτό τα spreads επιμένουν να ανεβαίνουν και η Ελλάδα μένει σταθερά στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων για τις προοπτικές της.
Τη λύση στο ζήτημα δε θα τη δώσουν στείρες κομματικές επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ ή αντιστρόφως. Δε θα τη δώσουν ξεπερασμένες αντιλήψεις της δεκαετίας του ’80, που μιλάνε μόνο για ανάπτυξη, ξεχνώντας πως καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νοικοκύρεμα.
Ακόμα περισσότερο, δε θα τη δώσουν οι επικοινωνιολόγοι. 
Όσο αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε την ουσία του προβλήματος, τόσο αυτό θα γίνεται οξύτερο. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια κυβέρνηση που θα αποφασίσει να κυβερνήσει. 
Που θα πάρει τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές και την ΕΕ και θα κάνει αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε νοικοκύρης αν αντιμετώπιζε πρόβλημα στο σπίτι του.
Η ΝΔ είναι δεσμευμένη στη στήριξη μιας υπεύθυνης πολιτικής που θα περιορίζει τη σπατάλη, θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή και θα προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της οικονομίας. 
Είναι απορίας άξιο, γιατί μέσα σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό τοπίο η κυβέρνηση δεν τολμά να προχωρήσει μπροστά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ναλεμε??
Εδω σκηνοθετουν,διαζυγια, για να τα οικονομησουν.
Καναλαρχες, εκδοτες, παντως, βτηκαν τξη "κοτα" με το χρυσο αυγο.
Μυθος....φανταζεσθε, αφου ,εκτακτες εκδοσεις κανουν ,σημερα....ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΝΙΣ, χρειαζομαστε για σοβαρα θεματα τα ευρω μας.
Θα κανουν ,το εργο μηνες, χρονο, οσο "μασανε καλα', ναι μετα ολως τυχαιως ...θα τα ξαναβρουν ,συγνωμη μα μηπως μη μας νοιαξει καθολου μα καθολου.

Unknown είπε...

Ο σκυλος αλλαζει,το αφεντικο ιδιο ειναι.
Ο αγωνας πλεον δεν οργανωνεται με βαμβακι.
Καλο Σ/Κ παιδια.

"Don't"