Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

«Κόκκινη γραμμή» για την οικονομία. Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εκτός της Νέας Δημοκρατίας (;)


" Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλεται σήμερα Δευτέρα το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης"

Μία «λεπτή κόκκινη γραμμή» χαράζει η κυβέρνηση και στην οικονομία με αφορμή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν, ως μοχλό πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, για να «πειθαρχήσει» σε αυστηρότερα μέτρα, ότι το έλλειμμα κατά τις εκτιμήσεις τους αγγίζει το 14,5% αντί του 12,7% επικαλούμενοι και σχετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Στην κυβέρνηση φέρονται πάντως αποφασισμένοι να αντισταθούν στις πιέσεις, καθώς ο ...
υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δείχνει να επιμένει ότι δεν υφίσταται ανάγκη για την επιβολή νέας δέσμης μέτρων.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του Προγράμματος που θα αποσταλεί τη Δευτέρα στην Κομισιόν θα περιγράφεται πλήρως η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας (έλλειμμα, χρέος, ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός) για την επόμενη τετραετία (2010 - 2013).
Στο ΠΣΑ θα εξειδικεύονται και οι προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων από τις οποίες θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ότι μπορούν να αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να εξηγήσει πώς θα μειώσει το έλλειμμα κατά 4% φέτος -μετά την αναθεώρηση του στόχου από το 9,1% στο 8,7% - και κατά σχεδόν 10% έως το 2013.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του ΠΣΑ στους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια των Eurogroup και Ecofin στις 18 και 19 Ιανουαρίου αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει ταξίδι για την άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου και θα συναντηθεί με διαχειριστές μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών σχημάτων προωθώντας τα ελληνικά ομόλογα, ενώ στην ατζέντα υπάρχει και η λύση της Ασίας, και συγκεκριμένα της Κίνας, οπότε δεν θα προκαλέσει έκπληξη ακόμη κι ένα ταξίδι του στο Πεκίνο.
Αντιδράσεις κομμάτων για την οικονομία. Απουσιάζει η Νέα Δημοκρατία! Γιατί;

«Ο πόλεμος που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο φορολογικό δεν είναι γενικά κατά της φοροδιαφυγής. Οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και οι χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δεν θα θιγούν, αλλά θα διευρυνθούν. Γι' αυτό ο στόχος της είναι η δραστική περικοπή του εισοδήματος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων(...) καμία ανοχή και θυσία, λαϊκή συστράτευση και αντεπίθεση» αναφέρει το ΚΚΕ.
«Ας καταλάβουν, επιτέλους, στην κυβέρνηση ότι μετατρέπουν την οικονομία σε απέραντο ναρκοπέδιο. Επιμένουμε στην χρησιμοποίηση της παραοικονομίας ως εργαλείου εξόδου από την κρίση. Το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια πνίγουν κάθε απόπειρα επενδύσεων στην οικοδομή» δηλώνει το ΛΑΟΣ.
«Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το σημερινό αδιέξοδο και η ανάκαμψή της δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεγάλους προοδευτικούς στόχους ανάπτυξης, προστασίας της εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων, παραγωγική αναζωογόνηση και προστασία του περιβάλλοντος» σημειώνει ο ΣΥΝ.
Από τη ΝΔ δεν υπάρχει τοποθέτηση επι του θέματος! 
Όπως γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μας: Αυτή η ομάδα δεν κερδίζει κ. Σαμαρά!
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ και δικά μας σχόλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: