Το 2010 πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας της Θεσσαλονίκης
Η δύσκολη χρονιά που μόλις έφυγε άφησε το βαρύ αποτύπωμα της και στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, η οικονομική κρίση στη λεγόμενη (τις περισσότερες φορές σκωπτικά πια) συμπρωτεύουσα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά το 2009 ως συνέπεια της διεθνούς κρίσης.
Απλώς, η γενικότερη αρνητική συγκυρία επιδείνωσε τα προβλήματα της και επιβεβαίωσε με...
τον χειρότερο δυνατό τρόπο πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής, επιχειρηματικής, ακόμα και πολιτιστικής απαξίωσης. Έτσι, εκτός από την καταιγίδα λουκέτων στις επιχειρήσεις και τη δραματική αύξηση της ανεργίας που βίωσε η πόλη, την περσινή χρονιά μάθαμε:
-Ότι το μετρό θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το 2012, που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα
-Ότι το λιμάνι έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα κι αν θέλουμε δεν μπορούμε να το ιδιωτικοποιήσουμε
-Ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ
-Ότι έχει βαλτώσει το εγχείρημα της Ζώνης Καινοτομίας
-Ότι απαξιώθηκε ένας από τους τελευταίους θεσμούς που έχουν ταυτιστεί με την πόλη, το φεστιβάλ κινηματογράφου, και μάλιστα στην 50η επέτειο του.
Ήρθε λοιπόν η ώρα των αποφάσεων. Το 2010 θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας της Θεσσαλονίκης. Μιας Θεσσαλονίκης που καλείται να σπάσει τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας και να ξαναβρεί τον κοσμοπολίτικο και εξωστρεφή χαρακτήρα της, όπως επιτάσσουν οι καταβολές τόσο του γηγενούς όσο και του προσφυγικού πληθυσμού της. Έναν χαρακτήρα που θα απελευθερώνει τις πολλές δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, που σήμερα ασφυκτιούν ανάμεσα στη μιζέρια και στα κόμπλεξ κατωτερότητας. Που θα έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία των Εθνών, με αδιαπραγμάτευτο όμως σημείο αναφοράς την Ιστορία και την παράδοση της πόλης. Στο πνεύμα του μεγάλου Τσαρούχη που έλεγε απευθυνόμενος στον λαό μας ότι «για να είσαι κοσμοπολίτης, πρέπει πρώτα να γίνεις Έλληνας».
Επειδή όμως η πόλη είναι οι άνθρωποι της, επιμερίζοντας τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη, πρέπει να αρχίσουμε από τον εαυτό μας. Διότι εμείς είμαστε που επιβραβεύουμε διαχρονικά όσους ανενδοίαστα μας κοροϊδεύουν κάθε χρόνο στη ΔΕΘ(και όχι μόνο), μιλώντας για τη «Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα των Βαλκανίων»-φράση που έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο.
Το 2010 πρέπει να αποφασίσουμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε, να ελέγξουμε, να δημιουργήσουμε. Μήπως κάνουμε το ανέκδοτο πραγματικότητα. Γιατί ακόμα, και μπορούμε και προλαβαίνουμε…
Καλή Χρονιά σε όλους
Γιώργος Χατζηλίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου