Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Ιδού πώς το ΠαΣοΚ οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της Χρεωκοπίας - Ιστορική Ανασκόπηση του Δημόσιου Χρέους

Επειδή κάποιοι Φαιδροί και Ανιστόρητοι, Αμετανόητοι και Προκλητικοί Πρασινοφρουροί μάς έκαναν επίθεση με σχόλια ψευδή και μη ανταποκρινόμενα στην Ιστορική Αλήθεια, ισχυριζόμενοι δήθεν ότι οι Κυβερνήσεις της ΝΔ ευθύνονται για την εκτίναξη του Δημόσιου Χρέους σε επίπεδα Χρεωκοπίας κατά τα τελευταία 28 χρόνια, παραθέτουμε την αναλυτική Ιστορική Ανασκόπηση με αριθμούς και χρονολογίες από το http://www.apogevmatini.gr, που αποκαλύπτει πόσο καταστροφικές για τον τόπο υπήρξαν οι άθλιες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το κρίσιμο μέγεθος -το οποίο ηθελημένα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι Ψεύτες του ΠΑΣΟΚ- είναι το Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι σε απόλυτους αριθμούς, κάτι που...
γνωρίζει και ο... πρωτοετής Φοιτητής των Οικονομικών Επιστημών!

Εκτός από το αποκαλυπτικό άρθρο που παραθέτουμε εδώ, διαβάστε οπωσδήποτε και αυτό: "Κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ διαδέχεται τη ΝΔ... ξαναγράφει την ιστορία".

"Μια βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας
(Το άρθρο έχει συνταχθεί την Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 2009)
"

Tεράστιο για τον κρατικό προϋπολογισμό αποδεικνύεται το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της χώρας, με τον κίνδυνο να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται πλέον το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ύψος του χρέους ανέρχεται σήμερα στο 95% του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο από τα επίπεδα του 1980, όταν το χρέος βρισκόταν μόλις στο 23% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη του δημοσίου χρέους στην περίοδο 1980-2008 υπήρξε η δυσμενέστερη από όλα τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το ελληνικό χρέος πενταπλασιάστηκε, ενώ στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς.

Η ταχύτερη διόγκωση του δημοσίου χρέους έγινε στη δεκαετία του 1980 και κυρίως μέχρι το 1985, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, όταν διπλασιάστηκε και ξεπέρασε το 50% του ΑΕΠ, ακολούθησε στη συνέχεια ανοδική πορεία, ξεπέρασε το 100% το 1993, ενώ το 1997 έφτασε στο υψηλότερο σημείο με ποσοστό 104,1%.

Η μείωση του χρέους προϋποθέτει πλεονασματικό προϋπολογισμό, δηλαδή τα έσοδα του προϋπολογισμού να είναι περισσότερα από τις δαπάνες χωρίς του τόκους και τα χρεολύσια. Επίσης το χρέος μειώνεται και από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά με τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει στα τελευταία 15 χρόνια, τα περιθώρια άντλησης κεφαλαίων -ικανών να μειώσουν ουσιαστικά το χρέος- είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Για να δούμε σε ποσοτικά μεγέθη τι κοστίζει το υψηλό δημόσιο χρέος στο Δημόσιο και κυρίως στους φορολογούμενους, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού.
Φέτος για τις πληρωμές τόκων του δημοσίου χρέους το Δημόσιο θα καταβάλει ποσό ύψους 12 δισ. ευρώ. Για τις πληρωμές χρεολυσίων θα καταβάλει συνολικά 31,4 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή η εξυπηρέτηση του χρέους θα κοστίσει 43,4 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί:

Στο 67% εσόδων που αναμένει να εισπράξει φέτος το δημόσιο και
στο 40% των συνολικών κρατικών δαπανών (πρωτογενείς, τόκοι, ΠΔΕ και χρεολύσια) που ανέρχονται συνολικά σε 109,4 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά, οι δαπάνες του Δημοσίου για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την πρόνοια φτάνουν φέτος σε 14,5 δισ. ευρώ, λίγο περισσότερο από όσο κοστίζουν οι πληρωμές τόκων.
Το 2008, το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους έφτασε σε 37,5 δισ. ευρώ.
Click here to find out more!

Η ιστορία του δημοσίου χρέους

Η εξέλιξη του δημοσίου χρέους στην περίοδο 1980-2004 υπήρξε η δυσμενέστερη από όλα τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το ελληνικό χρέος πενταπλασιάστηκε.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 1980 χρέος αντιπροσώπευε μόλις το 22,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), για να κινηθεί έντονα ανοδικά στη συνέχεια με ταχείς ρυθμούς ανά συγκεκριμένες περιόδους.

Στο τέλος του 1981 το ύψος του χρέους ήταν στο 27,1%. Ακολούθησε η πολιτική αθρόων παροχών από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν γινόταν με δανεικά, όπως αποδεικνύει η πορεία του χρέους.

Σε ένα χρόνο το δημόσιο χρέος έφτασε στο 30,6% του ΑΕΠ, το 1983 εκτινάχτηκε στο 35,1%, το 2004 στο 41,9% του ΑΕΠ και το 1985 στο 49% του ΑΕΠ.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2005 ακολούθησε το «σταθεροποιητικό πρόγραμμα» που είχε εκπονήσει ο τότε υπουργός Οικονομίας Κώστας Σημίτης. Συγκράτηση του χρέους σημειώθηκε μόνο το 1986, όταν διαμορφώθηκε στο 50,8% του ΑΕΠ. Από το 1987 και μετά αρχίζει ξανά ο καλπασμός, βοηθούσης της πολιτικής του «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα».
Το 1987 το χρέος φτάνει στο 57,1% του ΑΕΠ, το 1988 αυξάνεται περαιτέρω στο 62,4% του ΑΕΠ και το 1989 ανέρχεται στο 65,7% του ΑΕΠ.

Ακολουθεί η περίοδος της κυβέρνησης Ζολώτα, όπου το οικονομικό αδιέξοδο ήταν τεράστιο, αφού στα δημόσια ταμεία δεν υπήρχε ούτε δραχμή και το Δημόσιο δανείζεται με επιτόκια 24%-25%, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Συνέπεια αυτών, αλλά και της αποκάλυψης χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ελλείμματα δημοσίων οργανισμών), το χρέος αυξάνεται στο 72,6% το 1990 και στο 80,1% του ΑΕΠ το 1992.

Στο τέλος του 1993 το χρέος φθάνει στο 100,5% του ΑΕΠ και ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επί των οποίων το χρέος εξακολούθησε να κινείται ανοδικά.
Αποκορύφωμα ήταν το 2007 (επί Κώστα Σημίτη) όταν διαμορφώθηκε στο 104,1% του ΑΕΠ.

Ακολούθως υποχώρησε αναγκαστικά, αφού ήταν όρος της Συνθήκης του Μάαστριχτ αν το χρέος ήταν υψηλότερο του 60% του ΑΕΠ να ακολουθεί πτωτική πορεία, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στην ΟΝΕ.

Το 2004 το χρέος έφτασε στο 98,6% του ΑΕΠ, ενώ το 2008 έκλεισε στο 94,6% του ΑΕΠ".
  DeFreJus