Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Αναβολή της συζήτησης του Καποδίστρια ΙΙ !

H κυβέρνηση φοβάται τον εκλογικό νόμο


Σε αναβολή της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου μέχρι την άνοιξη και την αποσύνδεσή της από τον «Καποδίστρια 2» προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να μη δημιουργηθεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης με εσωκομματικά και αντιπολιτευτικά μέτωπα και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. 
Ο Ραγκούσης κατάλαβε ότι υπήρχε κίνδυνος ανταρσίας στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για το πισωγύρισμα. 
Μάλιστα, για το θέμα ενημερώθηκε και ο Παπανδρέου, ο οποίος άναψε το πράσινος φως για την οπισθοχώρηση.
Με τέτοιες λογικές δεν μπορούν να γίνουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα Όπως αναφέρει «Το Βήμα», η κυβέρνηση και η ηγεσία του... υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πλεύσης και εξετάζουν την τροποποίηση της τακτικής τους, ώστε να τεθεί σε νέα βάση η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.

Έχει μάλιστα κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός, υπεύθυνος για τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και εισηγητής προτάσεων προσαρμογής του λεγόμενου γερμανικού συστήματος, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις σχετικές συσκέψεις.

Σήμερα, Σάββατο, θα συγκληθεί το ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τη διοικητική αναδιάρθρωση, ενώ μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον «Καποδίστρια 2» την Κυριακή θα ακολουθήσει σύσκεψη του Ι. Ραγκούση με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη και τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών.

Η μάχη για τους μεγάλους δήμους

Στη μάχη της διεκδίκησης των μεγάλων δήμων, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, έχουν ριχτεί τα δύο μεγάλα κομμάτα.

Το ΠΑΣΟΚ  θέλει να βάλει... τρίποντο στις δημοτικές εκλογές, έχοντας στόχο να κερδίσει τους τρεις αυτούς δήμους.

Η Φώφη Γεννηματά, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι τα τρία πρόσωπα που συζητούνται για τον Δήμο Αθηναίων.

Πιο απλά φαίνονται τα πράγματα στον Πειραιά, καθώς ο Παναγιώτης Φασούλας που δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα για την επανεκλογή του.

Πολύπλοκα είναι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη. Η Χρύσα Αράπογλου επιθυμεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Στο προσκήνιο έρχεται, όμως και ενδεχόμενη κάθοδος του Γιάννη Μπουτάρη υπό την προϋπόθεση να υλοποιηθεί η πρότασή του για συνεργασία της κυβέρνησης με τους Οικολόγους και τον ΣΥΝ. Θετικός σε ενδεχόμενη κάθοδό του θα ήταν και ο Σπύρος Βούγιας, εφόσον του προταθεί.

Στη ΝΔ διάφορα στελέχη αυτοπροτείνονται για τους κομβικούς δήμους, ενώ νυν δήμαρχοι όπως οι κκ. Ν.Κακλαμάνης (Αθήνα) και Β.Παπαγεωργόπουλος (Θεσσαλονίκη) επιμένουν ότι θα είναι υποψήφιοι.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδης επιθυμεί να είναι περιφερειάρχης και κινείται έντονα για αυτό, ενώ ενδιαφέρον για τη θέση επιδεικνύει και ο πρώην υφυπουργός, Αδ. Ρεγκούζας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης φαίνεται να έχει την στήριξη του ΛΑΟΣ. «Ο κ.Κακλαμάνης θα κριθεί αφού ολοκληρώσει το έργο του» είχε δηλώσει ο κ.Σαμαράς. Ωστόσο, αρκετά στελέχη θεωρούν μια καλή περίπτωση τον Αρη Σπηλιωτόπουλο για τη δημαρχία της πρωτεύουσας.

Στη Θεσσαλονίκη θα επιλεγεί μια «φρέσκια» υποψηφιότητα, αφού όλοι σχεδόν στη ΝΔ έχουν προεξοφλήσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Παπαγεωργόπουλος και ήδη στον κατάλογο των ονομάτων κατέχουν περίοπτη θέση ο Κ. Γκιουλέκας, ο Στ.Καλαφάτης και ο Χρ. Φώλιας.

Όσο για τον Πειραιά πολλοί στη Ρηγίλλης επιμένουν ότι δεν «παίζει» το όνομα του πρώην υπουργού Α. Ανδριανόπουλου , ο οποίος όμως προ ημερών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχή, αν εφαρμοστεί το μοντέλο των μητροπολιτικών δήμων.
Ακούγεται, ωστόσο, το όνομα του κ. Μιχαλολιάκου, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: