Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Άτυπο Υπουργικό για Πρόγραμμα Σταθερότητος και αλλαγή Εκλογικού Νόμου !

Τριετές το Πρόγραμμα Αναθεώρησης

 

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το άτυπο υπουργκό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής οικονομίας. Από τις πρώτες δηλώσεις των υπουργών που συμμετείχαν προκύπτει ότι τελικώς η διάρκεια του Προγράμματος θα είναι τριετής κι όχι τετραετής, όπως αρχικά αναμένονταν.
Τουλάχιστον αυτό είχε ζητήσει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των επαφών που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.
Η ΕΕ όμως αντέδρασε λέγοντας ότι...
και για την Ελλάδα θα ισχύσει ό,τι και με τις υπόλοιπες χώρες, οπότε το ελληνικό ΠΣΑ ευθυγραμμίστηκε με την τριετία.
Εντωμεταξύ σύσκεψη με θέμα την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, προβλέπεται η καθιέρωση μοντέλου κατά το γερμανικό πρότυπο με μονοεδρικές και πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ τα σενάρια κάνουν λόγο είτε για εκλογή βουλευτών αποκλειστικά με λίστα και στις δύο περιπτώσεις ή και για συνδυασμό σταυρού και λίστας.

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Βίαιη προσαρμογή

Τι μέρα και αυτή! Ακρως ενδιαφέρουσα. Αλλά φαίνεται πως όλα τα καλά συμβαίνουν τώρα στο τέλος, λίγο πριν τον τερματισμό των πρώτων εκατό ημερών που, όπως φαίνεται, μόνο ως ζέσταμα μπορούν να θεωρηθούν για ένα μαραθώνιο. Ενα μαραθώνιο που θα μας εξαντλήσει όλους και πρωτίστως εμάς. Σήμερα, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας θα έχει διάρκεια τριών ετών. Μεγαλύτερη διάρκεια δεν θα μπορούσε να έχει διότι θα ακολουθούσαν εκλογές και το γνωστό έργο που στις Βρυξέλλες το έχουν δει τόσες φορές, ώστε θυμούνται και τους διαλόγους.

Τρία χρόνια για τα οποία αν μπορείς, αξίζει να πας και μετανάστης. Το περιεχόμενο του προγράμματος θα διαρρεύσει (δεν κρατιούνται αυτά) ως το τέλος της εβδομάδας, ενώ ανήμερα των Φώτων θα ενημερωθούν οι κοινοτικοί παράγοντες που έρχονται στην Αθήνα. Στο μεταξύ, όλοι όσοι πρόκειται να πληρώσουν τρέχουν, γυρίζουν γύρω-γύρω και μαζεύουν αποδείξεις που ξεβάφουν, ξεφτίζουν και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν ως το τέλος του χρόνου. Σουρεαλιστικές σκηνές και ολίγον διασκεδαστικές, άκρως απαραίτητες για όλα αυτά που ζούμε. Κατά μία εκδοχή διασκεδαστική είναι και η στάση της κυβέρνησης που τα έχει μπλέξει με τις διαρροές και τις προθέσεις. Τέλος πάντων, ετοιμαστείτε να ξαπλώσετε και εσείς στο κρεβάτι του Προκρούστη και μέσα στην τριετία έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε όλα. Να μην το ξεχάσω! Σήμερα ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι επιστρέφουν τα φρουτάκια, ο ηλεκτρονικός τζόγος, οι παπατζήδες κ.λ.π. Τι να κάνουμε; Στην ανάγκη θα κάνουμε και κάποιες εκπτώσεις, εντάξει;

Σήμερα ήταν η 92η ημέρα της σύγκρουσης του σοσιαλισμού με τη βαρβαρότητα όπως περιγραφικά είχε πει ο Γιώργος. Τώρα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εφαρμόσει τα πιο βάρβαρα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει κυβέρνηση η οποία θέλει να λέγεται σοσιαλιστική. Αλλά αν στεκόμασταν στους τύπους θα είχαμε μπλέξει χειρότερα. Βλέπετε όλο και περισσότερο επενδύεται με μεγαλύτερη σοφία, τουλάχιστον στην περίπτωση μας, η ρήση του Μάο για τη γάτα που, αν πιάνει τα ποντίκια, το χρώμα της μας αφήνει αδιάφορους. Το πρόβλημα αρχίζει όταν διαπιστώνεις ότι το ποντίκι είσαι εσύ.

Κώστας Γιαννακίδης