Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

«Η υποκρισία είναι τα λύτρα που πληρώνει η αμαρτία στην αρετή».

«Ήθος ανθρώπω δαίμων» έλεγε ο Ηράκλειτος. Οι μεταφράσεις του πιο γνωστού αρχαιοελληνικού αποφθέγματος περί ήθους είναι πολλές και ιδίως όταν επιχειρείται η απόδοση του ενδογλωσσικά, όπου δεν μεταφράζουμε λέξεις μόνο αλλά πνεύμα και ιδέες.

Δεν θα επιχειρήσω να ψάξω («αρθρογραφικά») βαθιά στις λέξεις του «σκοτεινού» ρητού, αντιπαλεύοντας μεταξύ του απλού «Θεός για τον άνθρωπο είναι το Ήθος» ή του πολύπλοκου «Η μοίρα για τον άνθρωπο είναι το Ήθος του» και κάποιες ακόμα πολυπλοκότερες μεταφράσεις, όπου εδράζονται στην σφαίρα της εσωτερικής αναζήτησης.

Ο όρος ήθος στα πλαίσια τούτου του άρθρου νοείται η υπεύθυνη συμπεριφορά του ατόμου, με πράξεις ή παραλείψεις τις...
οποίες όμως το άτομο επέλεξε, αφού στάθμισε τα υπέρ και τα κατά μέσα στις συγκεκριμένες περιστάσεις όπου βρέθηκε, με προσδοκία κάποιο κέρδος για τον εαυτό του.

Μετά λοιπόν απ` αυτή την αποσαφήνιση παραθέτω το γεγονός κατά το οποίο για πολλούς από τους υπουργούς του ΠαΣοΚ τα ..."δαιμόνια" ( με την Νεοελληνική έννοια της λέξεως) για το ήθος τους αποδείχτηκαν τα αθώα laptop Sony Vaio !

Η φάρσα του «Πρώτου Θέματος», εν είδει τεστ πολιτικού ήθους αποδείχτηκε αποκαλυπτική ! Τηλεφώνησαν στα γραφεία όλων των υπουργών και υφυπουργών λίγα 24ωρα πριν από τις γιορτές και προθυμοποιήθηκαν να τους στείλουν ένα πανάκριβο laptop Sony Vaio αξίας 2.500 ευρώ ως δώρο .

Η γοητεία του πανάκριβου δώρου και η αβάσταχτη ελαφρότητα των λόγων περί .....σεμνής και ταπεινής νέας διακυβέρνησης οδήγησε τους περισσότερους υπουργούς του ΠαΣοΚ να περάσουν ...κάτω ...από τον πήχη της διαφάνειας και της πολιτικής καθαρότητας που οι ίδιοι θέτουν.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χάρη Παμπούκη (κατ` άλλους ο ...πραγματικός πρωθυπουργός), όπου η γραμματέας του υπουργού τούς υπέδειξε από τηλεφώνου ότι ....« Η είσοδος ...για τα δώρα ...του κ. Παμπούκη είναι από την οδό Βασ.Γεωργίου και όχι από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου...». Μη μας δει και κανένα μάτι ...!

Οι διάλογοι με τις ιδιαιτέρες γραμματείς, τα στελέχη και τους διευθυντές των γραφείων τους ήταν εντυπωσιακοί και οι οδηγίες ... πληρέστατες. Πώς να το στείλουν για να μην εκθέσουν τον υπουργό, ποιο είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης που θα το παραλάβει, πού και πότε πρέπει να φτάσει το πανάκριβο δέμα...

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το θράσος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή όπου ναι μεν η γραμματέας του δεν είπε όχι στο πανάκριβο δώρο και τους υπέδειξε οδό και άτομο που θα το παραλάβει, από την άλλη δε με το που όλα αυτά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για ....«μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης».ΤΟ θράσος!!!

Από την μια ονόματα , διευθύνσεις και οι μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και από την άλλη οι ... κλέβοντες οπώρες να κάνουν λόγο για ενέργεια....«πέρα από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Τι να πει κανείς...; Να αναρωτηθεί τι έλεγαν οι ΙΔΙΟΙ άνθρωποι πριν δύο χρόνια με την φάρσα των Rolex; Σίγουρα όχι αυτά που ισχυρίζονται σήμερα αλλά …..ακριβώς τα αντίθετα !!!!

Στην περίπτωση δε του υπουργού κ. Ρέππα , από το γραφείο του διέρρευσαν ότι αυτός ο οποίος δέχτηκε να αποσταλεί το πανάκριβο δώρο στον κ. υπουργό και τους υπέδειξε τον τρόπο και τον τόπο, ήταν κάποιος ....αναρμόδιος και όχι υπάλληλος του γραφείου. Κάτι σαν ...περαστικός....! Είδε ...φως και μπήκε!!!!!

Επειδή λοιπόν ο θυμόσοφος λαός μας λέει .. «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις» ( για την πανομοιότυπη φάρσα με τα Rolex επί ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2007), σε όλους αυτούς που ΤΟΤΕ είχαν ανέβει στα κεραμίδια ( και σήμερα πάσχουν από ...αλαλία τα παπαγαλάκια ή υπέρμετρη θρασύτητα οι πολιτικοί τροφοδότες τους), ταιριάζει γάντι η ρήση του Γάλλου συγγραφέα και μεγαλύτερου γνωμικογράφου όλων των εποχών Francois de La Rochefoucauld : «Η υποκρισία είναι τα λύτρα που πληρώνει η αμαρτία στην αρετή».

 politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: