Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Ξαφνικά ανακάλυψαν ότι περισσεύουν 15 δις ευρώ από τα 28 που ήταν για τις τράπεζες

῾῾Βρήκαμε τα λεφτά῾῾...

Το ενδεχόμενο χορήγησης στον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις - νοικοκυριά) των 15 δισ. ευρώ που δεν απορροφήθηκαν από τα 28 δισ. του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με το διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο και τους επιτρόπους του Δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες.

Οι επίτροποι του Ελληνικού Δημοσίου στην πρώτη τους επαφή με τον ...
υπουργό Οικονομικών τον ενημέρωσαν για τις εμπορικές τράπεζες που έκαναν χρήση του πακέτου και τώρα σχεδιάζουν την επιστροφή των χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο. Ειδικότερα διαβεβαίωσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι όλες οι εμπορικές τράπεζες που έχουν κάνει χρήση σε κάποιο από τα τρία σκέλη του πακέτου προσανατολίζονται σε κινήσεις που θα βοηθήσουν στην επιστροφή των χρημάτων μέχρι και τον Απρίλιο του 2010.
Ο κ. Προβόπουλος με τη σειρά του επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση των ελληνικών τραπεζών και την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση δεδομένα τα οποία επιτρέπουν την επιστροφή των χρημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο.


Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους Επιτρόπους την κατάθεση έκθεσης στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ. Πάντως κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επιτρόπους των τραπεζών έγινε φανερό ότι ό άτυπος όρος που υπήρχε στο νομοσχέδιο για τη χορήγηση των 28 δισ., δηλαδή η υποχρέωση παροχής επιπλέον ρευστότητας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν έχει τηρηθεί. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε μια πρώτη συζήτηση για την αξιοποίηση των 15 δισ. που μένουν ανεκμετάλλευτα από το πακέτο των 28 δισ. μέσω άλλων πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.

Ωστόσο από την πλευρά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε ξεκάθαρο ότι η όποια διοχέτευση του ρευστού ακόμη και με τη μορφή εγγυήσεων θα πρέπει να έχει και την έγκριση της ΕΚΤ δεδομένου ότι το πακέτο δόθηκε για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
City Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: