Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Προτάσεις Ντ. Μπακογιάννη για την παιδεία


Τις προτάσεις της για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα ίσων ευκαιριών παρουσίασε σήμερα η υποψήφια για την προεδρία της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η επένδυση στην παιδεία είναι η σημαντικότερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας λαός.
Είναι η υπ' αριθμόν ένα προϋπόθεση για μια δίκαιη, υπεύθυνη, δημιουργική και ευημερούσα κοινωνία». Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη πρότεινε:

Αλλαγή της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως μηχανισμός εξετάσεων. «Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική της «παπαγαλίας» και να αξιολογούμε την εμπέδωση της γνώσης», τόνισε.



* Προώθηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των εκπαιδευτικών μονάδων.
* Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων και των διδασκόντων, σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
* Εκσυγχρονισμό της διδακτέας ύλης, με έμφαση στα μαθηματικά, τη γλώσσα, την ιστορία, τις επιστήμες, τη λογοτεχνία και την κατανόηση κειμένου, με πρωταρχική έμφαση στην κριτική σκέψη.
Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «η παιδεία είναι αδιανόητη χωρίς ασφάλεια» και τόνισε ότι «πρέπει πια να μιλήσουμε ανοιχτά, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις».

Αναφερόμενη στο ζήτημα του ασύλου, σημείωσε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε την ιστορική αξία του θεσμού του Ασύλου», προσθέτοντας ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι άσυλο δημοκρατίας και ελευθερίας. Όχι άσυλο βίας, όχι εφαλτήριο καταστροφής και τρομοκρατίας».
«Το άσυλο δεν κινδυνεύει από την αστυνομία, ούτε βεβαίως από την πυροσβεστική, που δεν μπορεί να παρέμβει σήμερα για να περιορίσει τις καταστροφές. Το άσυλο κινδυνεύει από όλους αυτούς που ''δήθεν'' το υπερασπίζονται, αλλά καθημερινά το ευτελίζουν ως χώρο τέλεσης κάθε λογής αξιόποινων πράξεων. Από όλους αυτούς που καθημερινά το απονομιμοποιούν στη συνείδηση των πολιτών», τόνισε.
Τόνισε τέλος την ανάγκη στήριξης της οικογένειας. «Η στήριξη αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά μόνο σε οικονομικές παροχές. Αντίθετα, πρέπει να περιλαμβάνει δομές και μηχανισμούς ουσιαστικής μέριμνας και βοήθειας στην καθημερινή ζωή μιας οικογένειας».

Στην κατεύθυνση η βουλευτής της ΝΔ πρότεινε:

* Χορήγηση φοιτητικών δανείων στα παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών, με επιδότηση επιτοκίου, που θα μπορούν να αποπληρώνονται μετά από διετή επαγγελματική δραστηριότητα.
* Δωρεάν παιδικό σταθμό για άνεργες μητέρες, οι οποίες εντάσσονται σε προγράμματα κατάρτισης.
* Φορολογικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν παιδοκομικούς σταθμούς.
* Δημιουργία Δικτύων Βοήθειας Γονέων, σε κάθε νομό και δήμο. Το δίκτυο θα έχει διαμεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να συνδέει τους γονείς με επαγγελματίες και εθελοντές στους τομείς της πρόληψης και της παρέμβασης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

1 σχόλιο:

exomatiakaivlepo είπε...

Μαγειρέματα στην Παιδεία.... Θα "ΕΠΑΛΕΙΦΘΟΥΝ" και τα φροντιστήρια


http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/10.html