Καλά, δεν καλούσαν τον επικεφαλής της FRONTEX να τους πει τι εμπόδια τους βάζουν οι Τούρκοι για να περνάνε οι δουλέμποροι…
Με μια υπεκφυγή (τουλάχιστον…) ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιχείρησε, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να θολώσει τα νερά σχετικά με την τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας μιας εκ των σοβαρών συμβατικών της υποχρεώσεων, την πολιτική της έναντι των λαθρομεταναστών, που είχε συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.
Είναι φανερό ότι η Ελλάδα αυτό το συγκεκριμένο σημείο δεν το πάλεψε καθόλου, ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά ούτε σε επίπεδο υπουργών. Μάλιστα ούτε ο Γ. Ραγκούσης ούτε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης… καταδέχτηκαν να συμμετάσχουν στο αντίστοιχο συμβούλιο των υπουργών προκειμένου να υπερασπίσουν τις ελληνικές θέσεις!
Ο Γ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, θόλωσε τα νερά λέγοντας ότι… δεν γνωρίζει λεπτομέρειες και παραπέμποντας στη σχετική παράγραφο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με την οποία… χαιρετίζεται η έναρξη συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης!
Και μάλιστα ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη νέα τραγωδία, με τον τραγικό χαμό 8 λαθρομεταναστών (ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά) στα παράλια της Λέσβου, όταν ο τούρκος δουλέμπορος έριξε το σαπιοκάραβό του στα βράχια, κατά την προσφιλή τακτική των ομοίων του! Και μάλιστα σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει τόσο αποθρασυνθεί, ώστε απειλεί ακόμα και τα ελικόπτερα της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX κάθε φορά που εκτιμά ότι «παραβιάζουν» τον αυθαίρετα και κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου οριοθετημένο απ’ την ίδια εναέριο χώρο της!
Και αντί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί, να αξιοποιήσει όλα αυτά τα γεγονότα, συναίνεσε στον… χαιρετισμό της έναρξης συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας!
Και περιορίστηκε σε αυτό, τη στιγμή μάλιστα που στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου και μετά την εξαίρετη προεργασία που είχε κάνει ο τότε αρμόδιος υπουργός Πρ. Παυλόπουλος είχε πετύχει πολύ συγκεκριμένες αναφορές στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, που κατονομάζονταν σαφώς στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Όλα αυτά στην πράξη τα απεμπολήσαμε. Δεν έδωσε καμιά μάχη η κυβέρνηση. Και μάλιστα, επαναλαμβάνουμε, για ένα κρίσιμο ζήτημα. Κρίσιμο και για τους Ευρωπαίους, αφού το ζήτημα της παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών είναι απ’ τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Απλώς συναινέσαμε στον… χαιρετισμό της έναρξης διαλόγου με την Τουρκία και για τα… βήματα που έχουν γίνει (αλήθεια, πού τα είδαν;). Απόντες.
Και αυτό δυστυχώς προϊδεάζει για το τι θα πράξουμε και τον κρίσιμο Δεκέμβρη, όταν θα κριθεί η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας…
Το Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου