Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η ροδιά

rodia_386.jpg

«Χίλιοι μύριοι καλογήροι σ’ ένα ράσο τυλιγμένοι», λέει το γνωστό αίνιγμα που αναφέρεται στο ρόδι, έναν από τους πιο δημοφιλείς καρπούς αυτής της εποχής.

Εάν φυτέψετε φέτος το χειμώνα μια ροδιά στον κήπο ή στη βεράντα σας, θα μπορέσετε του χρόνου τέτοια εποχή να μαζέψετε τους δικούς σας πρωτοχρονιάτικους καρπούς.

Είναι πολύ εύκολης καλλιέργειας και λιγοστών απαιτήσεων.
Η ροδιά είναι φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος και ευδοκιμεί σε ασβεστώδη εδάφη, καλά στραγγιζόμενα. Τα φύλλα της είναι έντονου πράσινου χρώματος, ενώ το φθινόπωρο παίρνουν μια εντυπωσιακή κιτρινο-πορτοκαλί απόχρωση.

Τον Μάϊο ανθίζει με πορτοκαλί άνθη, στο σχήμα του χωνιού, ενώ το φθινόπωρο κρέμονται από τα κλαδιά της οι ρόδινοι καρποί με τα πολλά ζουμερά κατακόκκινα σποράκια. Ευδοκιμεί και σε γλάστρα στη βεράντα. Η πιο ονομαστή ποικιλία είναι αυτή της Ερμιόνης. Αναζητήστε τη για το γευστικότατο καρπό της.

Πολλές παραδόσεις και τραγούδια συνδέονται με τη ροδιά. Οι παλιότεροι έλεγαν ότι ο καρπός της διαθέτει και φαρμακευτικές ιδιότητες, για παθήσεις της χολής και του συκωτιού, ειδικά εάν είναι άγουρος (ξυνός). Ο χυμός του, γνωστός στη Γαλλία και ως γρεναδίνη, είναι άκρως ιαματικός!

Τέλος, τα άνθη της ροδιάς τα χρησιμοποιούσαν ενάντια στις ασθένειες των ματιών. Φέτος, μην ξεχάσετε να σπάσετε ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού σας την Πρωτοχρονιά, για γούρι. Αυτή η διαδικασία συμβολίζει την αφθονία.

«Σαν το λιθάρι γεροί και σαν το ρόδι γεμάτοι», λέει ο λαός. Καλή χρονιά!

Της γεωπόνου-αρχιτέκτονα Εύας Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: