Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

HΠΑ: Στο 9,9% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2009

Τριπλασιάστηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ το 2009 φθάνοντας περίπου το 1,4 τρισ. δολ., εν μέσω της χειρότερης κρίσης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με την υπηρεσία που καταγράφει τις κρατικές δαπάνες για λογαριασμό του Κογκρέσου.

Το ποσόν αποτελεί περίπου το 9,9% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 1945, σύμφωνα με την υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO).

Το 2008, το έλλειμμα έφθανε μόλις το 3,2% του ΑΕΠ.

Η σχεδόν διετής οικονομική κρίση μείωσε τα φορολογικά έσοδα καθώς πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν ενώ η ανεργία έφθασε στο 9,8% τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δαπάνησε μεγάλα ποσά για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας - συμπεριλαμβανομένων και 700 δισ. δολ. που ενέκρινε το Κογκρέσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο.

Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 420 δισ. δολ. το 2009, ή ποσοστιαία κατά 17%, ανέφερε το CBO. Το οικονομικό έτος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου.

(κάντε κλικ στον πίνακα)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από Naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: