Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Barclays Capital:"Γιατί οι Έλληνες ψήφισαν όπως οι Πορτογάλοι".

"Οι ψηφοφόροι δεν προτιμούν τις κυβερνήσεις που υπόσχονται λιτότητα",

διαπιστώνει η Barclays Capital μελετώντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο από τις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα όσο και από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία.


Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου, το... ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές γιατί υποσχέθηκε ένα πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για την οικονομία (που αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


Σύμφωνα με την Barclays Capital, το πακέτο του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου τομέα, δηλαδή μέτρα που είναι διαρθρωτικά και όχι προσωρινά. «Αυτό εγείρει ανησυχίες γύρω από την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει επαρκώς το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο περιμένουμε να διαμορφωθεί κοντά στο 7% του ΑΕΠ φέτος και στο 8% το 2010, αλλά και το χρέος, που είναι ως προς το ΑΕΠ το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη και αναμένεται να ξεπεράσει το 100% φέτος».

Σε γενικές γραμμές, το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας είναι ανάλογο με εκείνο που προέκυψε στην Πορτογαλία την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει η Barclays.

Το κόμμα που κατείχε την εξουσία τάχθηκε υπέρ της σοβαρής δημοσιονομικής προσαρμογής προεκλογικά, για να χάσει, εν μέσω στροφής προς τα αριστερά.

«Τέτοια αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, με δεδομένη την οικονομική κρίση, ωστόσο, μαρτυρούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συνοχή της Ευρωζώνης σε μια εποχή που οι οικονομικές επιδόσεις των χωρών αποκλίνουν σημαντικά και οι ψηφοφόροι κάνουν πίσω στην προοπτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, παρότι οι χώρες τους τηρούν τεράστια ελλείμματα», εξηγούν οι οικονομολόγοι.

gs


Δεν υπάρχουν σχόλια: