Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Ο δρόμος που απαιτεί γενναιότητα και υπευθυνότητα πολιτικών και ...πολιτών, κέρδισε ή έχασε;

Οι εκλογές τελείωσαν.
Η δημοκρατία νίκησε.
Έτσι τουλάχιστον συνηθίζουμε να λέμε.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να το βεβαιώσει ή να το διαψεύσει.

Ο κ. Γ.Παπανδρέου καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Η νίκη του ΠαΣοΚ ήταν μεγάλη.
Τόση που ούτε στην Ιπποκράτους το πίστευαν. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που είχαν στα χέρια τους και απεικόνιζαν τις τάσεις του εκλογικού σώματος τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, δεν είχαν καμία σχέση με το χθεσινό αποτέλεσμα. Οι διαφορές κυμαίνοντας γύρω στο 4% με «μαξιλαράκι» + - 0,8%

Αυτό αυτομάτως επιδέχεται ΔΥΟ ΜΟΝΑΧΑ εξηγήσεις. Η πρώτη είναι ότι απλά οι δημοσκόποι της Ιπποκράτους δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο.
Θα μπορούσε να ήταν η αλήθεια , εάν δεν τύγχανε τα ποσοστά που υπολόγιζαν να συνέπιπταν με αυτά των αντιστοίχων δημοσκόπων που δούλευαν για την Νέα Δημοκρατία.

Άρα αυτομάτως θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα του τύπου «ότι οι δημοσκόποι και η επιστήμη τους στο σύνολό τους αποδεικνύονται ότι στερούνται αποτελεσματικότητας».

Φυσικά ένα τέτοιο συμπέρασμα ...στερείται απλής λογικής και σοβαρότητας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η στατιστική επιστήμη βάσει των οποίων κινούνται οι δημοσκοπήσεις είναι κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών.

Φυσικά μη μπερδεύουμε τις πολιτικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται και «στήνονται» βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων προς εξυπηρέτηση των παραγγελιοδόχων, με τις δημοσκοπήσεις που ΔΕΝ δημοσιεύονται και βάσει των οποίων κινούνται και πορεύονται τα πολιτικά κόμματα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Η δεύτερη εξήγηση απαιτεί ...ποικιλόμορφη ανάλυση και σκέψη που για διαφόρους λόγους δεν είναι της παρούσης. Ο καθένας καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά του, πως ένα ποσοστό 3,2% -4,8% τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, την ημέρα των εκλογών ξαφνικά διαμορφώθηκε στο... 9%-10% !!!

Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε ένα πρωτοποριακό βήμα για την πολιτική ιστορία μας. Πολιτικός ηγέτης που προχωρά σε εκλογές λέγοντας τις δυσάρεστες αλήθειες δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα.

Από τους υπολοίπους πολιτικούς (όλων των αποχρώσεων) εξαρτάται να ακολουθήσουν τα βήματά του διαλέγοντας τον δρόμο της αλήθειας, της εντιμότητας, της σεμνότητας και της αγάπης για την πατρίδα. Τον δρόμο τον δύσβατο . Τον δρόμο που απαιτεί γενναιότητα και υπευθυνότητα πολιτικών και ...πολιτών .

ΥΓ. Από κανέναν βέβαια δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι ο Κώστας Καραμανλής θα παραμείνει ενεργός πολιτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: