Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Τι σημαίνει ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ;


Του Χάιντς - Γιούργκεν Αξτ

Τι σημαίνει η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και η απόλυτη πλειοψηφία του στη βουλή; Μια πρώτη εκτίμηση από τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ, γνώστη της πολιτικής κουλτούρας της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ.



Ξανά στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ μετά από διάλειμμα πεντέμισι χρόνων.
Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προβλέψιμο, τουλάχιστον όσον αφορά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και η αυτοδυναμία, ούτε και η απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.


Το ζητούμενο είναι ποιά θα είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου μετά από αυτόν τον εκλογικό θρίαμβο.


Θα κυβερνήσει τώρα ως αριστερός σοσιαλδημοκράτης;


Ο Γερμανός πολιτολόγος και μελετητής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, διότι «η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που απαγορεύει οποιεσδήποτε ριζικές και αιφνίδιες αλλαγές. Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που ο Παπανδρέου δεν θα κατορθώσει να προχωρήσει, και να θέλει, σε ριζικές αλλαγές. Απλώς οι Έλληνες ψηφοφόροι ήταν πολύ δυσαρεστημένοι με τον Καραμανλή και τον καταψήφισαν. Δηλαδή ήθελαν μάλλον να καταψηφίσουν την παρούσα κυβέρνηση, παρά να ψηφίσουν μια άλλη, νέα κυβέρνηση.»



Νέες δυνατότητες στην εξωτερική πολιτική: προσέγγιση και ευελιξία


Ελληνοτουρκική προσέγγιση στα χνάρια της πολιτικής Κώστα Σημίτη;


Ποιες επιπτώσεις θα έχει στην εξωτερική πολιτική η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική;



Τι θα αλλάξει π.χ. στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;


Ο Γερμανός επιστήμονας διακρίνει πολλές δυνατότητες δρομολόγησης μιας ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής: «Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Παπανδρέου μπορεί τώρα να συνεχίσει την πολιτική του Κώστα Σημίτη, ο οποίος το 2000-2004 είχε εγκαινιάσει την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία στηρίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική και τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας.

Το ενδεχόμενο μάλιστα μιας προσεκτικής προσέγγισης με την κυβέρνηση του ΑΚΠ δεν είναι τόσο αμελητέο. Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε λίγα βήματα στην κατεύθυνση διερεύνησης των προθέσεων της Τουρκίας. Κατά πόσον δηλαδή είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τις ελληνικές απαιτήσεις.»



Στη διένεξη με την ΠΓΔΜ για την ονομασία ο Χάιντς – Γιούργκεν Αξτ υπογραμμίζει ότι: «είναι αναγκαίο η Ελλάδα να αποστασιοποιηθεί από την πρακτική του μπλοκαρίσματος που εφάρμοσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και να δρομολογήσει μια πιο ευέλικτη τακτική. Κάτι που ασφαλώς σημαίνει ότι πρέπει και η συντηρητική κυβέρνηση των Σκοπίων να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας. Είναι ευκαιρία να διαπιστωθεί μια φορά σοβαρά, εάν διαθέτουν όντως ευελιξία αμφότερες οι πλευρές για να διερευνηθούν και περαιτέρω δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος.»




«Ο Παπανδρέου θα πρέπει να λάβει επώδυνες αποφάσεις»



Στο κατά πόσον επηρεάζει η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα τις ελληνογερμανικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, ο Γερμανός πολιτολόγος απαντά πως δεν είμαστε πλέον στο 1981 και στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου:


«Η εποχή που το ΠΑΣΟΚ τρόμαζε με την πολιτική του τακτική τους Ευρωπαίους πέρασε ανεπιστρεπτί. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να ικανοποιήσει και τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του, αυτό υποδηλώνει εξάλλου και το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου για ‘πράσινη Ελλάδα’. Ασκείται ασφαλώς πολιτική και στο επίπεδο των συμβόλων.


Επιπλέον ενδέχεται ορισμένοι ψηφοφόροι του να βολευτούν σε δημόσιες θέσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι πέρασε η εποχή του πελατειακού συστήματος. Όμως δεν πιστεύω ότι θα γίνουν ριζικές αλλαγές. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια.

Με την ΕΕ το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει μεγάλα προβλήματα. Αυτό που επισημαίνουν και γνωρίζουν όλοι είναι τα σοβαρά προβλήματα που έχει η Ελλάδα λόγω της οικονομικής ύφεσης.»



Τέλος στο ερώτημα εάν μεσούσης της οικονομικής ύφεσης η διακηρυγμένη οικονομική και φορολογική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου είναι ρεαλιστική ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Χάιντς – Γιούργκεν Αξτ εκτιμά πως

«ο Παπανδρέου θα λάβει επώδυνες αποφάσεις, όπως θα έπρεπε να είχε ήδη λάβει και ο Καραμανλής, και θα προσπαθήσει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Θα είναι δύσκολο και επίπονο, αλλά διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να τεθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.


Έτσι όσον αφορά το προεκλογικό του πρόγραμμα θα το εφαρμόσει στο βαθμό που του επιτρέπει το δημόσιο χρέος, το οποίο για να περιορίσει και μόνον και όχι για να το αποσβέσει θα χρειαστεί να λάβει δραστικά μέτρα.»


D.W.


Συνέντευξη: Βιβή Παπαναγιώτου


Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου



Δεν υπάρχουν σχόλια: