Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

13 δις επιπλέον θα πληρώσουμε για τον δανεισμό μας, ποιά μέτρα μπορούν ν' αποδώσουν;

Κάθε χρόνο πληρώναμε 11 - 12 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου!  
Στη σημερινή έκθεση της η Credit Agricole  επισημαίνει ότι η χώρα μας για τα δάνεια που θα πάρει φέτος , θα πληρώσει παραπανίσια 13 δις ευρώ εξαιτίας του πανάκριβου spread.
Είναι μία πολύ πιθανή εκτίμηση!
Δηλαδή, συνολικά θα πληρώσουμε περισσότερα από το διπλάσιο, από αυτά που πληρώναμε κάθε χρόνο! 
Και μου δημιουργούνται κάποια ερωτήματα.
Τι να τα κάνεις τα μέτρα, αφού δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο αλλά μόνο οδηγούν σ' εξαθλίωση τον ελληνικό λαό;
Τι να τα κάνεις τα μέτρα, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, που εγκλωβίζουν την οικονομία σε μακροχρόνια ύφεση;
Τι να τα κάνεις τα μέτρα αφού δεν πρόκειται να εισπράξεις ούτε τα μισά, λόγω της ύφεσης, από αυτά που θα χρειασθεί να πληρώσεις για παραπανίσια spread;
Τι να τα κάνεις τα μέτρα όταν σε κυβερνούν "άκρατα νεοφιλελεύθεροι σοσιαλιστές"; Έχει ακούσει ποτέ κανείς γι' αυτή την παγκόσμια......πολιτική πρωτοτυπία;
Τι να τα κάνεις τα μέτρα όταν οι αλλοδαποί οικονομικοί σύμβουλοι σου είναι όλοι τους από χώρες εκτός Ευρωζώνης (ΗΠΑ, Αυστραλία, Μ. Βρετανία); Περιμένεις να σε στηρίξει η Ευρωζώνη;
Τι να τα κάνεις τα μέτρα όταν δηλώνεις ότι ο επόμενος δανεισμός, του ελληνικού Δημοσίου, θα είναι σε ομόλογο δολαρίου; Περιμένεις να σε στηρίξει η Ευρωζώνη;
Τι να τα κάνεις τα μέτρα όταν τοποθέτησες στον ΟΔΔΗΧ τον κ. Π. Χριστοδούλου, πρώην συνεργάτη της Goldman Sachs. Περιμένεις να σε στηρίξει η Ευρωζώνη;
Μέτρα όμως χρειάζονται και πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για τον τρόπο που λειτουργεί και τις αλλοπρόσαλλες δημόσιες τοποθετήσεις του.
Πρέπει όλοι, στην κυβέρνηση, να κατανοήσουν πρώτα απ' όλα γιατί φτάσαμε εδώ και ας αφήσουν κατά μέρος ότι για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση!
Μόνοι μας, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, δώσαμε το δικαίωμα να γίνουμε το "πειραματόζωο", όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας!
Η αντιπολίτευση επιτέλους πρέπει ν' αντιληφθεί, ότι οφείλει να αντιδράσει  δυναμικά!
Γιατί ο Λαός έρχεται..! 
Θα τον συναντούν παντού...
Οικονομολόγος, πρ. Βουλευτής

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

To Bloomberg, έκανε χθες μια ειδική αναφορά για το κόστος δανεισμού της χώρας μας. Μια αναφορά που επιβεβαιώνει αυτά που γράφουμε από καιρό για τις προσωπικές ευθύνες του κ. Παπανδρέου και του οικονομικού του επιτελείου στη διαχείριση της οικονομίας μας από τον Οκτώβριο και μετά:

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση αυτή , η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται με 13 δισ. ευρώ περισσότερα σε τόκους για το χρέος που πουλά φέτος απ’ ότι θα πλήρωνε εάν τα επιτόκια παρέμειναν στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2009!!!

Ειδικότερα, οι τόκοι που θα πληρώσει η χώρα για τα τρία ομόλογα που εξέδωσε φέτος θα ανέλθουν σε 7,7 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έναντι 3,8 δισ. που θα πλήρωνε εάν τα πουλούσε με το μέσο επιτόκιο προ κρίσης!

Δυστυχώς και για μελλοντικά ομόλογα που θα εκδώσουμε φέτος η χώρα θα επιβαρυνθεί με τόκους 18,9 δις ευρώ αντί των 9,4 δισ. που θα φορτωνόταν με τα προ κρίσης επιτόκια.

Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό ίσως και σε μια τριετία το χρέος μας θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ!. Δυστυχώς.