Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Κωδικός… «τελειώστε το ΚΙΝΑΛ»

Στην Κουμουνδούρου περιμένουν πώς και πώς να ζεσταθεί η προεκλογική εκστρατεία στο Κίνημα Αλλαγής - που εξ ορισμού και σε όλα τα κόμματα του κόσμου αποτελεί εσωστρεφή διαδικασία - ώστε να ρίξουν λάδι στη φωτιά
Ένας... άγραφος νόμος στο πολιτικό σκηνικό και την ΣΥΡΙΖΑϊκή πρακτική των τελευταίων ετών προβλέπει ότι, κάθε φορά που τα μαντάτα για την Κουμουνδούρου δεν είναι καλά, το βλέμμα όλων στρέφεται στον «ενδιάμεσο χώρο» και, συγκεκριμένα, στο... Κίνημα Αλλαγής.
Όπως, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας καλούσε σε «προοδευτική συστράτευση» με όχημα το Μακεδονικό, όταν άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα η κυβέρνησή του, στήνοντας «Γέφυρες» και άλλα ηχηρά παρόμοια, έτσι και τώρα η δημοσκοπική δυστοκία και η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σηκώσει κεφάλι φέρνει ξανά στο εσωκομματικό προσκήνιο την κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ, μαζί με σχέδια πολιορκίας και πλαγιοκόπησής του.
Σημειωτέον ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν τίθεται στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του μόνο για λόγους που έχουν να κάνουν με τα «κουκιά» στον κεντρώο χώρο και τη δημοκρατική παράταξη. 
Το σχέδιο «τελειώστε το ΚΙΝΑΛ» δρομολογείται και με το βλέμμα στραμμένο εκτός συνόρων: βλέπετε, όσο περνά ο καιρός, ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει ολοένα και περισσότερα «σήματα» από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πως ούτε ανάγκη τον έχουν ούτε ως ισότιμο συνομιλητή τον αναγνωρίζουν. 
Η περιθωριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους  των Ευρω-Σοσιαλιστών, λοιπόν, ενεργοποιεί... περίεργα αντανακλαστικά στην Κουμουνδούρου, αφού τόσο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής - και επίσης Σοσιαλιστής - Νταβίντ Σασόλι - κατέστησαν το προηγούμενο διάστημα σαφές στον Αλέξη Τσίπρα (ο πρώτος αγνοώντας τον και ο δεύτερος κατά τη διάρκεια της κουβέντας που είχαν) ποιο θεωρούν ως «αδελφό» κόμμα τους στην Ελλάδα.

Κάτι η ευρω - περιθωριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το ότι δεν «τσιμπάει» στις δημοσκοπήσεις, κάτι το εύθραυστο εσωκομματικό σκηνικό στο ίδιο το ΚΙΝΑΛ και κάποιοι στην Κουμουνδούρου που βλέπουν στο βάθος του τούνελ μία ευκαιρία: να ρίξουν λάδι στο εσωκομματικό σκηνικό της Χαριλάου Τρικούπη, με την ελπίδα ότι, αν ανάψει φωτιά, θα γίνει... πυρκαγιά.
Για παράδειγμα, για τους λάτρεις της σημειολογίας, δεν ήταν τυχαίο πως όταν εμφανίστηκαν εκείνες οι εκ του πονηρού διαρροές περί δήθεν αιτήματος Τσίπρα να ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η Κουμουνδούρου περίμενε να δει αν θα το διέψευδε το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου. Όταν αυτό έγινε και στον ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν ότι η υπόθεση δεν έχει... «ψωμί», τότε ξαφνικά θυμήθηκαν ότι είναι εξοργισμένοι με δημοσιεύματα που δεν τους ενοχλούσαν για... ώρες.
Και μετά ήρθε το ΑΣΕΠ: η συμφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων μεταξύ των εκπροσώπων της συμπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ για την πλήρωση των θέσεων στη διοικητική πυραμίδα της Ανεξάρτητης Αρχής οδήγησε την Κουμουνδούρου σε έκρηξη και σε καταγγελίες περί «συμπαιγνίας» και «συνεννόησης», καίτοι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης συμβολίζει και προσωποποιεί με την πορεία και τη διαδρομή του την αξιοκρατία στο Δημόσιο. Επιπροσθέτως, τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ «έπαιζαν» επί δύο ημέρες πολύ «ψηλά» τη δημόσια διαφωνία του Χάρη Καστανίδη για το συγκεκριμένο θέμα, προσπαθώντας  να δημιουργήσουν ρήγματα και να στήσουν εικόνα εσωκομματικού «εμφυλίου».
Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει στο επόμενο κομμάτι του σχεδίου: 
η στήλη πληροφορείται πως στην Κουμουνδούρου περιμένουν πώς και πώς να ζεσταθεί η προεκλογική εκστρατεία στο ΚΙΝΑΛ - που εξ ορισμού και σε όλα τα κόμματα του κόσμου αποτελεί εσωστρεφή διαδικασία... - ώστε να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Βεβαίως, το πώς θα... το ρίξουν αυτό το λάδι δεν είναι ακόμη αποφασισμένο: για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι η Φώφη Γεννηματά θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει ένα δυνητικό συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα σε περιβάλλον απλής αναλογικής. Κάποιοι άλλοι, όμως, φοβούνται ότι η Φώφη μπορεί να κερδίσει περισσότερους προοδευτικούς ψηφοφόρους, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατευθύνονταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί και εισήγηση να «ενισχύσει» τον Ανδρέα Λοβέρδο δια της πλαγίας οδού, δηλαδή μέσω... άγριων επιθέσεων. «Ο Λοβέρδος κοιτάει προς τη ΝΔ και αν βγει αρχηγός, θα κυριαρχήσουμε στον κεντροαριστερό χώρο», έχει πει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ένας... «άχαστος» σύμβουλός του. Από την άλλη, ο πρώην υπουργός έχει δείξει ότι όσοι τον υποτίμησαν βγήκαν χαμένοι. Επίσης, τελούν με το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝΑΛ μη αποκλείοντας είτε μία «αχαρτογράφητη» υποψηφιότητα, όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, ή μία υποψηφιότητα -έκπληξη με αναφορά - είτε εξ αίματος είτε... εξ αγχιστείας - στο «παπανδρεϊκό» πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ.

Όπως και να έχει, το σχέδιο «τελειώστε το ΚΙΝΑΛ» έχει μπει σε εφαρμογή, αν και στην Κουμουνδούρου ξέρουν ότι το κατά πόσον η μεθόδευσή τους μπορεί να έχει επιτυχία ή όχι δεν εξαρτάται τόσο από τους ίδιους όσο από τα προβεβλημένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη...

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»


Δεν υπάρχουν σχόλια: