Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Πως κατάφερε η Ελλάδα να ενισχύσει το προφίλ της διεθνώς

Μια νέα ανθεκτική και ταυτόχρονα ελκυστική εικόνα για τη χώρα πέτυχε να φιλοτεχνήσει η σημερινή Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και έντονων κοινωνικών και οικονομικών αναταράξεων. 
Τα διθυραμβικά ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, αλλά και τα θετικά σχόλια ξένων κυβερνήσεων συνιστούν το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας, μιας νέας νοοτροπίας και μιας... σύγχρονης προσέγγισης του θέματος branding που οδήγησε στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα σημεία κλειδιά που έφεραν την επίμαχη αλλαγή και εμφανίζουν πλέον την Ελλάδα ως παράδειγμα προς μίμηση είναι τα ακόλουθα:
α) η διαχείριση της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα: μέσα από μία επίπονη προσπάθεια η Ελλάδα κατάφερε να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις χώρες που επέδειξαν γρήγορα ανακλαστικά και απτά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ  η οργάνωση ενός δύσκολου ομολογουμένως εγχειρήματος, όπως το εμβολιαστικό πρόγραμμα, κέρδισε τις εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια ακόμη και κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων ως ένα άρτια  οργανωμένο εγχείρημα.
β) ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας: από τα πρώτα βήματα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δόθηκε έμφαση στην πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατεύθυνση της πάταξης φαινομένων γραφειοκρατίας και βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε άλματα τους τελευταίους μήνες και έβαλε ισχυρές βάσεις για την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας σε μια νέα digital εποχή, δημιουργώντας παράλληλα ένα πρότυπο παράδειγμα και για άλλες χώρες που επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
γ) οι υψηλές αντοχές της ελληνικής οικονομίας: παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται όλοι οι δείκτες τον τελευταίο χρόνο λόγω κορωνοϊού, εντούτοις η ελληνική οικονομία κατάφερε να διανύσει μια σύνθετη και επίπονη περίοδο αλώβητη και οι προοπτικές που δημιουργούνται είναι ευοίωνες, ενώ οι προβλέψεις των Διεθνών οργανισμών καταδεικνύουν ότι η επόμενη μέρα για τη χώρα έρχεται με τις καλύτερες προοπτικές για την επίτευξη του στόχου που είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και οι αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης
δ) η πολυσχιδής και οργανωμένη προσέγγιση των διεθνών σχέσεων: Ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη βαρύτητα στην έμπρακτη ενίσχυση της θέσης της χώρας τόσο εντός των τειχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο διεθνές στερέωμα. Η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί και αφήνει ισχυρό το αποτύπωμα της, όπως έπραξε με την περίπτωση του πράσινου πιστοποιητικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: